pühapäev, 22. jaanuar 2017

Veel üks Eesti häda: pole raha ajalehti-ajakirju osta, ega tellida

Soome ajalehed, väljavõte Yle veebist.

Täna hommikul vaatasime perega Soome TV 2 pealt Pikku Kakkoneni lastesaadet. Ja tõesti, isegi pühapäeviti on lastele oma lastesaade. Argipäevadel on lastele koguni kaks saadet: hommikul ja õhtul, puhkepäeviti on ainult hommikul. Ja igal hommikul uus saade, mitte nii nagu Eestis, kus korratakse mingeid 2014. aasta lastesaateid. Irja rääkis, et saatis kunagi Onu Raivo saatesse oma pildi ja seda näidati seal. Minust ilmus kunagi Sädemes pilt, kuidas ma koos klassikaalastega koolis lugesin, kuidas nõukogude koolilapsed saatsid kirja Ronald Reaganile. Kuhu saatesse Eesti lapsed täna oma pilte saadavad? Või millises väljaandes avaldatakse pilte koolielust?

Või üldse, Soomes on siiani ajalehed ja ajakirjad lastele, umbes nagu Eestis kunagi olid Säde, Täheke ja Pioneer, või hiljem Meie Meel ja Põhjanael, veidi vanematele Noorus ja Noorte Hääl. Soomes on kõik sellised lehed ja ajakirjad olemas, aga Eestis? Kus need on, palun?!

Ja siis hakkasime Irjaga mõtlema, et me ei jaksakski neid väljaandeid osta, sest need on nii kallid kõik. See tuleb sellest, et erinevalt Soomest Eestis ajakirjandusele peale ei maksta. See oli see Reformierakonna poliitika, et enne saame rikkaks, siis hakkame peale maksma. Aastad läksid, aga rikkaks ei saadud, eksole, ning kõik on kadunud. Ma ükspäev ostsin ajakirja Vikerkaar, see maksis 4 või 5 eurot. Kas te kujutate ette?! Ma kunagi koolipõlves tellisin omale taskuraha eest Vikerkaare terveks aastaks. Jätsin paar jäätist ostmata ja tellisin Vikeraare ning Loomingu terveks aastaks. Praegu ei jaksa isegi palga eest tellida enam neid väljaandeid. Meil käis kodus mitu päevalehte, lisaks kümmekond ajakirja. Aga nüüd ei käi mul kodus mitte ühtegi ajalehte ega ajakirja, sest ma ei jaksa neid osta ega tellida. Isegi kohalikku lehte ei jaksa osta ega tellida. Kõik raha läheb toidu ja muu esmavajaliku peale. Ise veel, aga lastega ei saa, et jätan toidu ostmata ning tellin selle eest mõne ajalehe või ajakirja. Ja ma tean, et teistel peredel on sama lugu. Ma olen postiljoni vahest jälginud postkastide juures - ainult reklaamid lähevad postkasti. Ainult reklaamid.

Pole siis ime, et Eestist on kadunud nii paljud ajalehed ja ajakirjad, mis ilmusid veel 1990ndate algul, aga mis tänaseks on kinni pandud, sest lihtsalt pole tellijaid. Huvilisi oleks, aga inimesed ei jaksa enam ajakirjandust tellida ega osta. Ja kõike ei saa Facebooki süüks ja kaela veeretada - Soomes on samamoodi Facebook, aga ajalehed ja ajakirjad ilmuvad edasi. Tiraažid on küll veidi väiksemad, aga väljaanded on alles. Nad on odavamad kui Eestis, aga palgad on seal 3-4 korda kõrgemad ning inimesed jaksavad neid osta ja tellida.

Me juba vaatame igatsusega Soome poole, kus me saame lugeda oma lemmikuid, mina ajakirja Suomen Kuvalehti ja ajalehte Helsingin Sanomat, Irja ajakirju Anna, Seura ja Apu. Tellida me neid Eestisse ei jõua. Veebist saab küll osa kätte, aga kõike, kõige paremaid lugusid ei saa. Ja Eestis selliseid väljaandeid, näiteks üldhuvi ning probleemajakirju ei ole ka. Isegi päevalehte pole Eestis, mis iga päev ilmuks nagu Helsingin Sanomat. Eesti meedia on väga lame, ühekülgne ja pinnapealne selles osas, nagu kiirtoit, mille tarbimisega on kogu aeg selline tunne, et kõht jääb tühjaks.

21 kommentaari:

Unknown ütles ...

Mina elan soomes ja tahtsin oma maestro kaaardiga telllida ajalehti. Ei olnud võimalik, helistan veel ja öeldi etei saa jahh.




Anonüümne ütles ...

Selletagi olete uppunud igasugusesse meediasse. Muuga ei tegelegi!

Anonüümne ütles ...

Eesti ajalehtedest pole juba mõnda aega midagi lugeda olnud, järelikult pole nendest ajalehelaadsetest toodetest ka midagi taga nutta.

Triin ütles ...

Eestis ilmuvad Nunnu (väikelastele), Mesimumm, Täheke. Erinevaid multikategelaste asju ka, nt Ponid jne. Mu meelest valikut piisavalt.
Ja miks ei või mõned aastad tagasi valmivat lastesaadet näidata? Või isegi üle kümne aasta tagust Buratinot?
ETV+ kanalil lasteaateid ju piisavalt. Lastele on ka oma netileht: lastejaam.ee

Triin ütles ...

Mina jaksan ajakirju osta, ka raamatuid. Asi pigem ikka selles, et teil raha vähe.

Anonüümne ütles ...

Lastestuudio tuleb iga päev ETV2 pealt. Seal kogu aeg joonistusvõistlused jms.

Anonüümne ütles ...

Eesti ajalehed on progagandavabrikud, mis neist ikka taga nutta. Tõde neis sageli puudub või on väga moonutatud.

Ajakirjad on pankrotti läinud peamiselt beibekultuuri ja rumaluse viljelemise tõttu, sest palju neid teismelisi ja 20-aastaseid ikka on, kellele pakuvad huvi ainult meik, riided, beibe-persoonilood ja salatite kokkamine. Ühel hetkel tahaks nagu midagi ka hingele ja vaimule. Eesti ajakirjadest seda kahjuks ei leia.



Anonüümne ütles ...

Mis te siin seletate, Savisaare trollid ja Ingridi käsilased! Inno ju ütles, et ei ole Eestis saateid lastele, ei ole ajkirju - ja mingid pahad siin vaidlevad vastu! Soomes on hoopis teistmoodi, iga töötu tellib endale kõik väljaanded, juba kultuurihuvi on neil nii suur, ja siis tasuta toidu järjekorras vahetatakse muljeid, millist Houellebecqi artiklit keegi viimati luges. Naised käivad kõik Vogue ja teiste parimate moeajakirjade näpunäidete järgi riides ja puha. Ainus asi, millest ma eru ei saa, et miks Inno ei ole veel välja kuulutanud korjandust perekonna Soome kolimiseks, mul ammu raha sügeleb arve peal, nii tahsks aidata neil unistustemaale pääseda. Laevapilteid on ju nii kallid ka, eriti praegused Viking Line pakkumised, kust see kahe lapsega (neist üks raske puudega) pere peaks nii palju raha kokku saama, need kuradi toetused on siin Eestis ka nii kuradi väikesed, et kohe häbi hakkab. Samal ajal on tööpuudus tohutult suur, tervelt 4%, ja üldse, kus on öeldud, et kõik peavad töötama, mõned võivad lihtsalt ilusad olla ja voodi peal mürada koos kõige kallimatega.

Anonüümne ütles ...

viu-viu. Te ju jaksate ajalehti osta. Mainisite eespool oma väljaminekutes et ostate kuus lausa 40 euro eest. Kui arvestada sellega et 1 ajaleht maksab 1,6-2,5 eurot, siis peaks teil seda ahjupaberit olema kodus piisavalt.

Anonüümne ütles ...

Inno ja Irja ootavad eelkõige Bäckmanni staninlikke korraldusi, kas tasub siin Eesti suunas poriga pilduda või hoopis piiri taga. Neil tasuks Tamperesse kolida, seal on Lenini muuseum kohe lähedal.

Margus Kiis ütles ...

Soome on euroliberastlik riik, kus igal pool mustad ja moslemid. Minge ikka Ameerikamaale, kus elab Trump.

Anonüümne ütles ...

Ei saa nad minna Ameerikasse, Irja on ju suomentyttö, keda rahvuskaaslased pikisilma ootavad. Hea ja ilus korter juba valmis pandud koos sisustusega (sh silmale nii armas kollane taburet), külmkapp täis toitu ja postkast kõiki Soomes ilmuvaid ajakirju-ajalehti. Kõiksugu toetused ka ootel, et saaks vaid hakata potsatama Tähismaade (oi vabandust, Ikka Irja isiklikule, Innolt võtaks ju litsakas ja hambutu eksabikaasa meestevaenuliku kohtu abiga osa ära) pangakontole. Tegelikult -kahju küll - ei saa nad siiski ka Soome minna, seda takistab piiritu armastus Eesti vastu.

Anonüümne ütles ...

Ajalehtede tellimine Soomes on ka ikka täitsa kallis. Näiteks haigla , kus töötan löpetas aasta algusest Etelä Suomen Sanomate tellimise ja säästab sellega aastas 60 000 eurot. Varasemalt toodi iga hommik osakondadesse 4-5 värsket lehte patsientidele lugemiseks.

Anonüümne ütles ...

Jälle Savisaare trollid siin Tähismaade rõõmu rikkumas. Reet, sina vä?
- Mina, mina, kes siis veel, ega siin ju keegi teine ei kirjuta, ikka mina ja äärmisel juhul Margus Kiis!

Inno ütles ...

Las Reetadel olla ka mõni hea päev. :)

Anonüümne ütles ...

Ma ei tea minu vanaeam tellib endale Maalehte, Õhtulehte, Lõunalehte, Võrumateatajt, kava! Pensionäär elab yksi ja ikka jaksab tellida endale lehti! Vahest ka mõne raamatu! Krt me vist elame tõesti erinevas maailmas kui teie!

Anonüümne ütles ...

No mõnel on lihtsalt alati vähe, ükskõik kui palju antakse.

Inno ütles ...

Meil on ka majas selline vanaema, keskmised trepikojas. Teised käivad tema juures lugemas, raha klapitakse kamba peale kokku.

Anonüümne ütles ...

Jajah, räägi veel, et teie maja vanainimesed käivad kõik üksteise järel kempsus ka kellegi juures, et siis üks veetõmbamine ja kulu väiksem (raha klapitakse kamba peale kokku). Ja eks olnd just Võru see kant, kus sinu järgi lapsed puulehti närivad, sest vanemad on ju puha töötud (hm, aga samas, milleks tööl käia, parem kodus lastega tegelda) ja toetused väiksed ja toidupank ka iga päev kraami ei jaga jne. Muide, , et ühe maja inimesed lehte või ajakirja üksteisele lugeda annavad, seda ma usun ja see on ka täiesti normaalne, kui inimeste vahel on normaalsed suhted, aga et nende eest nüüd kamba peale klapitades makstakse, selles kahtlen küll sügavalt. Alati on ühel suuremad, teisel väiksemad võimalused, alati on ka mõnel huvi lehte lugeda (tellida), samas kui teist ei huvita see absoluutselt.
Ah, tegelikult, mis ma siin seletan, teie maailm on nagunii must-valge ja iga üksikjuhtumit tuleb teie meelest üldistada - et kui kuskil on miski nii või naa, siis on samamoodi alati ja igal pool. Kui ikka Eestis on naised Inno meelest litsid, siis nii ongi, ja kui Soomes on naised truud, siis nii ongi. 100% kindlusega!

olge ise ka tublid ütles ...

Mulle nüüd meenub, et mu vanemad vahetasid ka mingil perioodil ühtede naabritega ajalehti, siis kui nad veel Postimeest tellisid. Naabrid tellisid siis Õhtulehte. Viimastel aastatel Postimeest pole enam tellitud, sest see liiga räigeks propagandaväljaandeks muutunud.

Triin ütles ...

Sensa on ju ihule ja hingele ajakiri :)