laupäev, 18. veebruar 2017

Eestis on pere loomine nagu kasiino


Ma tõlkisin eestinen.fi portaali ühe artikli mängusõltuvuse kohta Soomes. Probleemi üks tunnuseid on see, et inimesel tekivad majanduslikud probleemid ja ta peab võtma laenu. See on arusaadav, sest ühe ööga vüõid netikasiinos maha mängida kümneid tuhandeid eurosid.

Ma ise olen täheldanud, et Eestis tekivad sarnased probleemid neil, kes saavad omale lapsed. Pere loomine on Eestis nagu kasiino. Kuivõrd Eestis on lapsetoetused olematud (pikka aega oli lapsetoetus 18 eurot kuus, siis tõsteti mõni aasta tagasi 45 peale ja nüüd veel 5 euro võrra 50 euro peale kuus), samas kulud lapse peale on vähemalt 500 eurot kuus - selle summaga arvestab riik lapsele elatise määramisel. Ja siis ongi nii, et laste saamisega kukub inimene järsku auku. Paha lugu on see, et sellest enne aru ei saa, kui oled selles augus. Täpselt nii nagu mängusõltuvuse puhul. Ja kui elad veel väljaspool Tallinna, kus palgatase on 500 euro ringis kuus, ning ise põllumajandusega ei tegele, siis ongi nii, et läheb majanduslikult väga raskeks. Välja ei tule isegi siis, kui kasutatud ainult kasutatud rõivaid, väljas söömas ei käi ja kuskile reisile ei sõida. Kuni selleni välja, et pead lastele toidu ostmiseks võtma kiirlaenu, sest erinevalt näiteks Soomest, kus toiduabi jagatakse iga päev, saab Eestis toidupangast toiduabi ainult kaks korda kuus. Nõnda juhtubki, et kui on mõni ootamatu väljaminek, näiteks lapse jalutuskäru läheb katki, siis pead võtma 50% aastaintressiga sms-laenu. Säästa on väga raske, kui niigi ots-otsaga kokku tuled.

Majanduslikud probleemid on Eestis peamine põhjus, miks lapsi ei sünni. Soomes näiteks oleks selline asi ennekuulmatu - seal on vähese sündivuse peamine põhjus, et naine ei leia sobivat meest, kellega laps saada. Soome riik panustab lastega peredesse nii palju kui vaja, peaasi, et vaid inimestel oleks huvi lapsi saada. Eestis panustatakse autodesse ja kõigesse muusse, aga mitte lastesse. Täiesti jabur olukord, mis on viinud Eestis demograafilise katastroofini. Miks on see küll nii?! Kas keegi oskab seletada, palun?!

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

pole ükski laps mingi 'majandusliku probleemi' taha jäänud, aga eestis pole ju normaalseid naisi, kes ei vehiks oma euroopalike lattidega ja samas omaks kahe kõrva vahel piisavalt mõistust et nendega igav ei hakkaks.
radikaalselt hedonistlikud ühiskonnad tavaliselt hävivad.
tuleb vist kolida venemaale või näiteks ungarisse. orbán alles üleeile kutsus kõiki päriseurooplasi ungarisse :DD

Inno ütles ...

Eestis läbi viidud küsitlused näitavad samas, et lapsed jäetakse sünnitamata majanduslikel põhjustel. Seda võib pidada ka hedonismiks, et naised pole nõus lastele peale maksma ja kui arvestada, et riiklikud lapsetoetused on sisuliselt olematud, siis jäetaksegi julmalt sünnitamata. Vanasti olid naised sunnitud sünnitama, nüüd enam mitte ja kui naisi ei meelita, siis nad ei sünnita ka.

Margus Kiis ütles ...

Laste saamine tõepoolest kukutab elatustaset IGAS MÕTTES kordades. Mitte ainult rahaliselt (raha tuleb, raha läheb) aga lihtsalt elukvaliteet langeb ka muidu. Lapsed sageli hävitavad paaride vahelise suhte; mida suuremad lapsed, seda suuremad mured -- negatiivsus ainult kuhjub; koolides on palju jamasid; laste õigused on ülemäära suureks puhutud; igasugused võimalused ja vabadused kaovad (liikumisvabadus, tegutsemisvabadus). Ning kasu sellest vaevast pole midagi. Lapsed sageli keelduvad iseseisvat elu alustamast või on neil sellega suuri raskusi; oma vanade vanemate toetamisest pole nad huvitatud; jne jne.

Indrek Särg ütles ...

Margusel väga õiged mõtted. Oleks hea artikliks kirjutada.

Anonüümne ütles ...

Miks peaks riik laste kasvatamise täies mahus kinni maksma????

Irja ütles ...

Väikse rahvaarvuga riigil ei ole valikut :( Tuleb lastevanemate elu võimalikult atraktiivseks muuta või nad lähevad siit muidu lihtsalt minema. Kuid ega muidugi EI PEA kinni maksma. Sel juhul ei maksa muidugi ajada ka juttu iibe tõstmisest.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Norras nafta kasum jagatakse kodanikele.
Soomes on elu hea t2nu yhistulisele liikumisele.
Seadke sammud Andro Roosi poole koguma teadmisi ja yhinema rahayhistutega.