reede, 10. veebruar 2017

Oot, kuidas selle palgaga nüüd siis lugu oli?

Väljavõte Delfi veebist.

Soomes on minimaalne palk 2000 eurot. See on normaalne, alla selle ei ela ära Soomes ega ka Eestis. Ma mõtlen siin tegelikku elu, mitte ilusat propaganda-juttu.

Seni oli kogu aeg jutt, et need, kes lähevad Soome sellise palga peale, on mugavuspagulased, kes tuleks seebiks keeta, või umbes nii. Ja et Eestis peaks inimene töötama selle palga eest, mis talle pakutakse, kasvõi 500 eurot. Kes rohkem tahab, on ahnepäits - see jutt käib loomulikult erasektori töötajate, mitte riigiametnike kohta, viimastel kehtivad erinevad reeglid, näiteks see, et välja võtmata puhkuse eest on võimalik ametist lahkudes sisse kasseerida kümnetesse tuhandetesse eurodesse ulatuv hüvitis.

Nii. Nüüd tuleme noorte juurde. Ma mäletan meedias pidevat nutulaulu sellest, kuidas noored alla 1000 euro kuhugi tööle minna ei taha ja pigem istuvad kodus töötuna. Ja et noored on puhta laiskvorstid ja hukka läinud.

Ja NB! Nüüd jõuame loo tuuma juurde. Piisas sellest, et leidus üks normaalne ettevõtja (Anti Puusepp), kes maksab oma töötajatele 2000 euro suurust kuupalka, kelle ettevõttel läheb seetõttu hästi ja keda töötajad selle eest armastavad ja austavad ja kes sai presidendilt märgi rinda - kui nüüd leitakse, et 2000 ongi normaalne ja alla selle ei peaks end keegi Eestis müüma.

No tohho tillaja! Kuidas saab arvamus nii ruttu täielikult muutuda? Kas eestlased on samuti autistid või aspergerid nagu soomlased? Ja kuhu jäi nüüd jutt mugavuspagulastest? Varasema diskursuse järgi oli 2000-eurose palga küsimine lausa kuritegu ju! Või mis?!

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kogemustega oskustöölisele, sellisele kelle võib jätta enamvähem iseseisvalt töötama kaasaegsete tööriistade ja võibolla üsna hinnaliste materjalidega ja kelle tööd ei ole vaja pärast kolm korda üle kontrollida, tulebki maksta vähemalt 1500 - 2000 raha kuus ka eesti oludes. see on rohkem paratamatus, mitte mingi patronaaž.
Ja see muide on ka täiesti normaalne.

Teisalt koolipingist tulnud praktiliste kogemusteta kollanokale ei julge keegi sellist raha maksta. Noorte puhul pole teada, kas kollanokk üldse kellagi tunneb.
Ja ka see on täiesti normaalne.

margus kiis ütles ...

Trend on selline, et lihtsa töö tegijatel palka tõstetakse (sest muidu ei tule keegi tööle), intelligentse töö tegijatel vähendatakse või kaotatakse need kohad üldse ära. Sest selle tasuta või odavalt tegijaid on kõik kohad täis. Tase pole küll kõrge aga noh, ajab asja ära. Vaadake kasvõi reklaame -- tase on kukkunud kordi 10 aastaga. Või telesaateid -- sisu pole reeglina ollagi. Aga ikka vaadatakse, sest mis sa muud teed.

Inno ütles ...

See on tõsi kusjuures. Aga väga paljusid lihtsaid töid tehakse 500 euro eest kuus, sest lihtne inimene ei julge rohkem küsida. Intelligentse töö tegijad pole aga enamasti nõus 500 euro eest tööd tegema, sellepärast kaotatakse need kohad üldse ära või võetakse sinna koolipingist tulnud ja vanematega koos elavad noored, kes on 500 euroga nõus.

Anonüümne ütles ...

viiesajaeurose kuupalgaga tööjõu kasutamisel võib igasuguse kvaliteedi kohe ära unustada. õnneks kõik ettevõtjad ei ole nii rumalad.
võib ju olla, et mõned produtseerivad teadlikult kvantiteeti, aga sellised ärimudelid tavaliselt kaua ei kesta.
mina isiklikult ei viitsi ennast liigutada alla 20 raha tunnis. erandid väga huvitava tegevuse (mis pakub peale raha muud ka) või vahel harva ka väga suure igavuse korral.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Miks inimesed peavad teenima raha kui selleks on etten2htud kasetohtlased ? Nyyd on olemas uus amet: Robot handler !Kasetohtlased toovad rikkuse a la sellised www.farmbot.io
Tuleb moodustada yhistuid kasetohtlaste ostmiseks ja ekspluateerimiseks.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kui samal ajal sisendhindu kergitatakse ja tekitatakse inflatsiooni siis see 2000 toidab inflatsiooni. Kas inimene sellest palgast midagi saab Peale kodukulude ja toidu jms. kulude maksmist ?
Hiinas elektrile kulub kuus vaid yks dollar,teist samapalju yyrile...

Anonüümne ütles ...

Mõtteviis, et koristaja oma palgaga peabki nälgima ja kodutu olema, võiks ka ükskord kaduda. Koristaja võibki olla koolipingist tulnud kollanokk, sellepärast ei peaks ta aga kraavis kõngema. See kommentaariks esimesele arvajale.

Ja lõppeda võiks ka müüt, et Soomes elu neli korda kallim. Küsige soomes elavate käest. Ka seda, kas odavas Lidlis ikka on rämpstoit müügis.

a.