neljapäev, 16. veebruar 2017

Savisaare protsess. Esimene vaatus. Kohvik analüüsib!

Prokurör Steven-Hristo Evestus täna Tallinna kohtumajas, Postimehe veebist.

Nonii, läks lahti! Savisaare protsess Liivalaia tänava kohtumajas. Kui kõik oleks läinud Savisaare tahtmise kohaselt, siis kommenteeriks ma seda hoopis Tallinna Televisioonis. Savisaarel ja Lepal oli ju grandioosne plaan teha kohtusaalist otselüĺitusi. Kanda Savisaare protsessi üle nagu Ameerikas kanti üle OJ Simpsoni (see spordilegend, keda süüdistati oma naise ja tolle armukese tapmises) protsessi. Kuna Tallinna Televisiooni kavas sellist saadet ei ole, siis ma saan aru, et otsesaateks luba ei antud? Või polnud Tallinna Televisiooni uuel juhatusel enam sellist soovi. Sest Lepp on ju maha võetud. Võimalik, et Lepp just seepärast maha võetigi!? Et ta ei saaks teha Savisaare protsessist otselülitusi. Meid Innoga soovis Savisaar igatahes neid otselülitusi kommenteerima. Teised kommentaatorid pidi olema „Savisaare protsessi” stsenaristid Virkko Lepassalu ja Henri Sepp, kui ma õieti mäletan.

Kuna ma aga Savisaare, kuidas nüüd viisakalt väljendudagi... Savisaare-ga koostöö lõpetasin, siis jäi mul selle protsessi kommenteerimine Tallinna Televisioonis ära. Nüüd kommenteerin seda hoopis siin Kohvikus. Mis on palju lahedam, sest siin ei pea laulma Savisaare laulu. Siin ei pea laulma kellegi laulu. Ainult enda laulu. Mulle sobib selline enda laulu laulmine kõige paremini :).

Kuid tänase protsessi juurde. Mis silma hakkas? Hakkas silma, et prokurör Steven-Hristo Evestusel oli seljas lahe pintsak, selline ruuduline. Ja tõepoolest - miks peaksid prokurörid igavalt riietuma? Vaadake, kui igavalt olid täna kohtus riides advokaadid Aivar Pilv ja Indrek Leppik. Evestus tegi neile üks:null ära.

Naljakas oli lugeda, et Savisaare kaitsja Oliver Nääs sõitis puhkama (Et mida??? Nii tähtsa protsessi ajal!!!) ja saatis enda asemel kohtusse ühe vaese tibina, kes sattus ajakirjanike piiramisrõngas sedavõrd suurde segadusse, et ei saanud enam aru, kus ta on või kes ta on. See oli Nääsist äärmiselt inetu, noor näitsik sellisesse olukorda panna. Huvitav, mis võis olla sellise sammu eesmärk? Jätta mulje, et kaitse on endas nõnda kindel, et võib kelle iganes prokuratuuri vastu saata? ;) Või siis ei taha Nääs oma käsi määrida, sest prokuratuuril on Savisaare vastu nii vettpidavad tõendid ja kaotus on kindel?

Savisaare pundi teist kaitsjat, Kallot ja Kunmani kaitsvat Kristi Randet tean ma pisut lähemalt. Ta tuli minuga ühel ajal, 2000. aasta sügisel Tallinna prokuratuuri tööle. Samal aastal tulid ka Stella Veber, Laura Vaik, Maria Sutt ja Anneli Lumiste. Ainult et kui teised kõik olid enam-vähem prokuröri tüüpi, kes rohkem, kes vähem, siis Kristi Rande minu meelest mitte. Tema oli rohkem selline, kuidas nüüd öeldagi...  tibi. 2013. aastal Rande lahkuski prokuratuurist (2007. aasta Ekspress kirjutas põhjalikult, kuidas prokuratuur temast erinevate distsiplinaarjuurdlustega lahti üritas saada, sest ta lävis „kahtlase seltskonna” ehk allilmaga) ja asus tööle Lextali büroosse.

Lextalis on üldse huvitavaid advokaate töötanud. Näiteks abielupaar Sirle ja Ants Karu, kes pole eriti millegi poolest silma paistnud.

Mida ma siis protsessi tulemuseks prognoosin? Savisaar soovis, et ma ütleks/kirjutaks, miks nad selle protsessi võidavad. Hmm, praegu tundub mulle siiski pigem sedasi, et võidab prokuratuur. Vähemasti eelistungi järgi. Savisaare advokaatidele tahaks aga õlale koputada ja öelda: Shape up! Rääkige ajakirjanikega!! Ajakirjanduse poolehoid on pool võitu. See Gretta oli teil täna kohtus täielik ämber. Jäi mulje, et läksite mütsiga lööma.

Nii et esimese vaatuse punktivõidu saab prokuratuur. Midagi ei ole teha.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mis vanamehest invaliidi ikka nii pikalt kiusata?
Suured korruptandid, kes riigi vaeseks nihverdanud, on hoopis teised.

Margus Kiis ütles ...

Eelistungi järgi midagi otsustada on küll nüüd pehmelt öeldes ennatlik. Seal pannakse vaid kuupäevi paika.
Evestus üritab igal pool staaritseda, kasvõi kitsaste, genitaale rõhutavate pükstega, kui muidu ei saa.

Margus Kiis ütles ...

Lisaks. Svisaare tervislik olukord on kahjuks halvenenud ja mitte külmetushaiguste mõttes.

Irja ütles ...

Tal on see paha asi, et ta armastab kohutavalt magusat. Ka piimatoodete tarbimine ei tule kasuks, kui on suhkruhaigus. Savisaare tervis on aga ennegi kehv olnud. Usun, et ta säästab end valimisteks.

Anonüümne ütles ...

prokuröri riietus oli küll väga ebameeldiv, vanasti öeldi selliste kohta lõngus.

Anonüümne ütles ...

Piimatoodetest on haiguste ravi mõttes kõige tervislikum rinnapiim. Kontrollitud.