neljapäev, 9. märts 2017

Kinnitage rihmad: ees ootab 45 ilma kasvuta aastat

Soome majandusprognoos järgnevateks aastakümneteks. Nordea veebist.

Eestis räägitakse, et elu läheb paremaks. Millel see jutt põhineb? Ilmselt kohvipaksul. Sest nagu kirjutab Nordea analüütik Jan von Gerich blogis Soome majanduse kohta, siis ootab Soomet ees 45 ilma kasvuta aastat.

Kui me vaatame ülalolevat graafikut, siis näeme, et Soome majandus kasvas kiiresti aastail 1993-2008. Ehk see oli aeg, mil kasvas ka Eesti majandus. Eesti on paratamatult Soomega seotud, Soome on Eesti suurim kaubanduspartner. Kuni Soomel läks hästi, läks hästi ka Eestil. Ja kui nüüd ootab Soomet ees 45 kasvuta aastat, siis ... Igal juhul valetavad kõik need, kes räägivad, et elu läheb paremaks. Need jutud põhinevad eelnenud aastatel, aga majanduses võib eelnenu põhjal tulevikku ennustades kõvasti mööda panna. Nii nagu on Eestis ka juhtunud.

Tegelikkuses muidugi on Soomega seotus Eestis tekitanud veidi segadust, sest varasematel aastatel seoti Eesti kasvu väga tarkade poliitikute väga tarkade majandusotsustega. Nüüd aga, kui Soome majandus enam ei kasva, ei suudeta Eestis millegipärast teha enam ühtegi tarka otsust. Mida see tähendab? Kas tarkpead on kõik Eestist kadunud? Ei, nad on justkui kõik alles. ETV Foorumi saates pole ühtegi tühja kohta. Mis siis juhtus? Aga väga lihtne. Kasvu puudumine Eestis tähendab eelkõige seda, et Eesti majandus ei kasvanud varem mitte mingite eriti tarkade otsuste, vaid tänu Soome kasvule. Ning nüüd, kui Soome enam ei kasva on ka Eestis järsku kõik mõtted otsas.

Soome ei kasva omakorda seetõttu, et Soome majandus on seotud Euroopa Liiduga ja kuivõrd Euroopa Liidu majandus seisab, siis seisab ka Soome. Pole ime, et mitmed riigid nagu Suurbritannia tahavad sellest liidust lahkuda - ka nemad oskavad arvutada.

Soome puhul ootavad turud, et elatustase lähematel aastakümnetel kukub. Eelneva kogemuse põhjal võib öelda, et sama juhtub Eestis. Nii nagu Soomet, ootab ka Eestit ees 45 ilma kasvuta aastat. Ma ennustan, et see saab olema huvitav aeg.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

No selline perspektiiv küll Soome kolima ei kutsu ...

Anonüümne ütles ...

Lõpetage ära see kasvu jura, mõelge ometi ise - kuhu kohta saab mingi asi suletud ökosüsteemis lõputult kasvada?
Kuhu?

Inno ütles ...

Kasv peegeldab laiemas plaanis arengut. Kui kasvu pole, siis kahaneva rahvastikuga süsteemis lihtsalt elatustase langeb, muud midagi. Ehk siis palgad, pensionid, toetused jms vähenevad. Uusi töökohti ei teki. Emotsionaalne moment ka asja juures - inimesed eriti ei salli olukorda, kus arengut pole.

Anonüümne ütles ...

Ja lähebki nii, et UK lõikab esimese Euroopa Liidust lahkujana veel kõva kasumi.
Muidugi, kui see kalevipoegade summ Soomest tagasi tuleb, huvitav mida nad Eestis tegema hakkavad?

Anonüümne ütles ...

"kahaneva rahvastikuga süsteemis lihtsalt elatustase langeb, muud midagi. Ehk siis palgad, pensionid, toetused jms vähenevad"
Aga - kahaneva rahvastiku juhtumil on ka vähem suid toita ja pensioni maksta.
Kriteerium peaks ikka olema INIMVÄÄRIKAS TASE, mida tuleb suuta HOIDA.

Anonüümne ütles ...

Majanduskasvust veel.
Mul on õnn ja rõõm otse oma kontori aknast näha kuidas meie rikas riik lammutab oma 20 aastat tagasi ehitatud esindushoonet ja ehitab kaasaegsema sinna asemele. Saan aru, et kui majandus kasvab veelgi, siis vahetatakse maja välja 10 aasta pärast ja kui hoog ei rauge, siis edaspidi suisa 5 aastaga saavad hakkama.