reede, 3. märts 2017

Kogu tõde Põliskeskerakondlastest*



Kes või mis on viimasel ajal jõuliselt poliitikataevasse kerkinud liikumine nimega Põliskeskerakondlased, mida on siin Võrus vedanud ilutulestikuärimees, Pommionuna tuntuks saanud Jüri Luik ja kirikuõpetaja Jüri Pallo, kelle Võru Keskerakonna piirkonna juhatus mõni aeg tagasi enda seast välja viskas? On nad Savisaare austajad või mitte? Ja mis on nende eesmärk? Kohvik palus Jüri Luigel asja täpsemalt selgitada.

Luige vastus oli järgmine: „Kogu liikumine sai alguse olukorrast, kus viimasel Keskerakonna kongressil tehti väga räpaselt võimupööre. Parteituna oleks pidanud mul suva olema, aga kui Keskerakond haaras võimu ka Toopeal, olid paljud ootusärevuses, et lõpuks midagi muutub. Läks aga nii, et Keskerakond taganes hetkega opositsioonis olles välja kujunenud seisukohtadest ja hakkas valitsema veel hullemini kui Reformierakond. Oli mis ta oli, aga Reformierakonnal oli vähemalt kaks head asja. Eelarve oli paigas tänu finantsanalüüsile (arvan, et tänu härra Jürgen Ligile) ja keegi ei planeerinud riigi laenukoormust tõsta.

No viga oli see kuradi mult-kult ja kooseluseadus ja immigratsioon, aga lõivu tuli maksta USA-le ja Merkelile. Merkelile eriti Rail Balticu osas. Kui võimule tuli Trump ja Merkel on praktiliselt kotis ja Inglismaa lahkub sellest nn rahvaste sõpruse perest, oleks võinud koheselt 180-kraadise pöörde teha. Selle asemel tehti kobareelnõu, Turmpi halvustatakse ja Rail Balticu leping allkirjastati. Ossinovski käitub nagu kuningas ja Ratas on lõksus omaenda valitsuses. Jüri Pallo visati küll Keskerakonnast välja, aga kui Lenki või Ernitsat või Tuusi puutud, mõnest teisest rääkimata, siis on valitsus hetkega kotis ja Keskerakond jälle pirukast ilma. Lihtne nagu vene vilt. 

Kuna ka mina seisin omal ajal Viljandi lähedal Balti ketis, siis olin kursis Rahvarinde ideedega, millest hiljem kasvas välja Keskerakonna algne programm. Kahjuks pole sellest programmist enam midagi järgi jäänud ja Põliskeskerakondlased ongi need, kes soovivad teha restarti ning alustada otsast peale, sest sellise Eesti eest poleks omal ajal enamus Balti ketti läinud. Et Keskerakonna ja paljude teiste eestlaste jaoks on Savisaar samasugune ikoon nagu Päts, siis oleks Eesti saamisloo juures vale nende meeste osatähtsust vähendada. See, mis nad hiljem tegid, toob ja tõi õigusliku lahendi. Meie käsitleme Savisaart ja Pätsi kui ikooni, mis kõnetab ka halli passi inimesi. Muide, tänu meie tegevusele aktiviseerusid Keskerakonna juhtoinad (ei saa ju 40 000 häält Tallinnas korstnasse kirjutada) ja Savisaar sai esialgu kindlustatud nõuniku kohaga. Seega ei pea me esialgu Savisaare teemale rohkem keskenduma, vaid jälgime pingsat Keskerakonna ladviku erinevaid poliitkorrektseid konstruktsioone. 

Praegu keskendume valimisliidule Põliskeskerakondlased, mille programmilise poole selgitame inividuaalsete vestlustega ja laiemale avalikkusele läbi Luige Teataja vahetult enne valimisi. Praegu võime öelda vaid seda, et üks põhieesmärke on tugeva keskklassi loomine, kellel oleks vaba raha ka mõne kallima kohaliku toote ostmiseks. Asi selles, et kui lihtinimesel Maalil või Peetril on ainult paar kilo kartuleid, ruum puid või kimp sinililli, mida müüa, siis kokkuostjad vilistavad neile või maksavad sandikopikaid. AGA Maalile on see kimp lilli ainus sissetulek, mis võimaldab tal kasvõi samal päeval midagi leiva peale osta. 

Teine teema on see, et piirimaakonnana pole midagi tehtud, et iga kohalik saaks seda privileegi efektiivselt kasutada. Seda eriti halli passiga inimeste osas. Luige Teatajas ilmub enne valimisi konkreetne jutt, mida oleks võinud ammu teha. Aga nüüd joon alla. Ennustan, et seekord tulevad kõigi aegade kõige räpasemad valimised, kus kandideerijatelt küsitakse ka seda, kas nende vanaisa kandis head või halba vibu. Tean, et mõnel praegusel volikogu liikmel on luukerede kapp nii pungil, et tuli osta lisa sügavkülmik, et teema valimisteni värske hoida. Kellel aga soov meiega liituda või mõni asjalik idee välja pakkuda, mida seni pole kuulda võetud, astuge julgelt ligi või helistage 55605706."

Pildil Jüri Luik ja Jüri Pallo (mehed tumedates riietes, Jüri Pallo vasakul) Võru Pensionäride Päevakeskuses, kuulamas, mida Marika Tuus-Laulil Eesti elu paremaks minemise osas öelda on.

*Tänaseks on Põliskeskerakondlastest saanud valimisliit nimega „Võru eest”, loe sellest täpsemalt Lõunaeestlasest

Kommentaare ei ole: