neljapäev, 13. aprill 2017

Ettevaatust! Radoon tapab!

Viimsi on üks radoonirikkamaid piirkondi Eestis, väljavõte Eesti radoonikaardilt.

Öeldakse, et inimene on see, mida ta sööb. Sealt veel samm edasi on öelda, et inimene on see, kus ta elab.

Soomes räägitakse viimasel ajal üha rohkem radoonist ja sellest, et radoon on suur tapja, suurem kui hallitus või liiklus. Soomes esineb radooni kõige enam Kagu-Soomes, Kotka piirkonnas. Samamoodi on väga radoonirikas Põhja-Eesti, nagu selgub Eesti radoonikaardilt. Ehk rahvakeeles öeldes radioaktiivne. Radioaktiivsus mõjutab aga laastavalt inimese tervist, eriti südant. Kanadas läbi viidud uuringus on välja toodud, et radoon põhjustab südamehaigusi.

Kui Soomes on juba aastaid ehituses arvestatud radooniga ning ehitistele rajatakse radoonikaitse, siis Eestis pole kuulnud, et seda tehakse. Radoonist isegi ei räägita. Samas elab pool Eesti rahvastikust väga radoonirikkas piirkonnas. Juhtusin paar päeva tagasi vaatama TV 3 pealt intervjuud Siim Kallasega, kus ta rääkis, et kolis Brüsselist tagasi Viimsisse ja süda jäi kohe haigeks. Pole ime, sest Viimsi on üks radoonirikkamaid piirkondi Eestis. Isegi Tallinna kesklinn pole nii hull kui Viimsi. Vanasti ei elanud Viimsis mitte keegi, seal olid vaid üksikud paadikuurid. Ilmselt on sel oma põhjus, sest Viimsis ei saa elada, nii nagu suures osas Põhja-Eesti rannikust. Sest see on radioaktiivne. Radoon kuhjub hoonetesse ja mõjutab just madalaid hooneid, eramaju.

Savisaare Hundisilma talu asub samuti Põhja-Eestis ja Savisaare tervis muudkui halveneb, välja arvatud aeg, mil Savisaar oli Tartus, kus ta imeliselt tervenes. Pole ime, sest Tartus pole radooni. Samas on Hundisilma talu just radoonirikka piirkonna serva peal:

20 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Midagi kanget immitseb ilmselt ka Võrumaal maa seest välja. Tähismaade pere vaimsele tervisele on see ilmselgelt täiesti tapvalt mõjunud. Kallase maja on keldrita (nagu valdav enamus Viimsi maju)- radoonil ei seal kuhugi koguneda. Ja et Viimsis polnud vanasti midagi peale paadikuuride? Tule taevas appi! Googelda vähemalt enne idiootsuste postitamist!

Inno ütles ...

Kelder ei oma mingit tähtsust, seda imbub maa peale. Tähtis on majaalune kaitsekiht radooni vastu. Kui seda pole, on asi halb. Kui guugeldada, siis leiab infot näiteks selle kohta, et uuemate majade olukord on hullem, sest majad on suuremad ja pind suurem, kustkaudu radooni sisse imbub: http://www.cbc.ca/news/canada/calgary/radon-house-study-levels-gas-testing-remediation-goodarzi-cancer-1.4045872. Põhimõtteliselt ei vabane radoonist muul moel, kui leppida varajase surmaga või radooni sisaldavast piirkonnast minema kolida.

Anonüümne ütles ...

Radoonist on Eestis kogu aeg räägitud. Tähismaad jäävad enamasti lihtsalt hiljaks. Kogu piirkond alates Tallinna vana nimega Merimetsa haiglast, kuni Vabaõhukooli suunduva teeni, ongi seetõttu tänaseni hoonestamata. Mustamäelt üles Pääskülla suunduva Kadaka puiestee läänekülge on nüüd mõned kortermajad ehitatud, kuid ilmselt koos vajalike ettevaatusabinõudega, sest aastaid sinna ehitada ei saanud. Ja nii edasi.

Anonüümne ütles ...

Sa Inno ise elasid Irjaga pikalt Tallinnas. Siin on ka radooni. Kas Juuli sellest.... ongi...!

Anonüümne ütles ...

Radoon on juba kulunud ja vana teema. Viimsi radooniohust olen lugenud juba 15 aastat tagasi ja see on siis ka tasalülitatud, sest ei ole selliseks ohuks. Palun teile radooni kõrvale hoopis konkurentsivõimelisema hirmutamise teema, seda saab veel laiemalt käsitleda. Riis ja arseen. Googeldage. Selle vastu on isegi Eesti veterinaar- ja toiduamet hiljuti hoiatanud, Rootsi jm Põhjamaade toiduametitest rääkimata. Riisi söövad kõik, alates miljardist hiinlasest. Kõik mürgitavad end arseeniga. Ja on nippe, kuidas arseenisisaldust natukene saab vähendada. Uurige-puurige.

Anonüümne ütles ...

Savisaar oli Tartus ju haiglas? Kus mujal peaks inimese tervis paremaks minema kui haiglas? Küllap oleks ta tervis paranenud ka Viimsi haiglas, kogu sellele radoonile vaatamata.
Peaksid teravilja oma menüüst välja jätma, sul on sellest juba kanaaju tekkinud.

ann ütles ...

Vat see on huvitav, kuidas te alati olete kuulnud, mida Soomes tehakse, aga sageli pole kuulnud, mida Eestis tehakse.

Radoon ei ole Eestis mingi uus teema, kui lugeda detailplaneeringuid, siis vähemalt Tallinna planeeringutest käib radiooniohtlikkuse teema läbi (et kas planeeritav krunt on/ei ole radooniohtlik ja kas oleks vaja tarvitusele võtta abinõusid jne.), vaevalt see Viimsi omades teistmoodi on.

Inno ütles ...

Tiskre ja see Tabasalu lollideküla olid siis ka radooni tõttu varem täis ehitamata. Aga mingil hetkel oli kiusatus suur. Pole ime, et need Tiskre rajajad Mõisad-Tamjärved-Lõhmused sealt esimesel võimalusel jalga lasid. Jäänud on veel RAM kool, mille Tamjärv oma endise Tiskre kodu ligidale lasi ehitada.

Inno ütles ...

Ma ise tunnistan, et pole sellest radooni-ohust Tallinnas ja mujal Põhja-Eestis suurt miskit lugenud. Ma ei ole kuulnud, et keegi mingeid mõõtmisi teeks või et sellega majade ehitusel või renoveerimisel arvestataks, kuigi pean end suht informeeritud inimeseks. Soomes samas on sellest päris palju juttu ajakirjanduses ja regulaarselt. Mul tuttav ehitaja tuli Norrast ja rääkis, et seal tehakse igale majale radoonikaitse ümber, Eesti kohta ütles, et seda ei tehta ühelegi majale, kuna see on liiga kallis.

Anonüümne ütles ...

Kle jah, tuttav Norrast on sul samasugune kanaaju. Tehakse küll Eestis ka radoonitõketega maju. Viimsis näiteks pandi lasteaiale alla radoonikile. Mõõtmiste järgi küll vastas kõik normidele ja poleks vaja olnud, aga murelike vallaelanike soovil see sinna alla ehituse käigus siiski paigaldati. Aga no ma ei teagi nüüd- äkki valetavad raisad? Sul tuttav ehitaja ju ütleb, et ühelegi ei panda?

Anonüümne ütles ...

Ja pee ess: radoonikaitse tehakse alla mitte ümber, tibuke!

Inno ütles ...

Kuivõrd radoon koguneb hoonete sisemusse, siis huvitav, kuidas nad enne lasteaia ehitamist neid mõõtmisi tegid? Ning tõke pannakse nii alla kui ka vundamendi ümber, et sealt miskit sisemusse ei imbuks. Kas pärast lasteaia ehitust on hoones radooni taset mõõdetud? Ma millegipärast arvan, et mitte. :(

Anonüümne ütles ...

Mõõdeti spetsiaalse radooni mõõtmise aparaadiga maapinnast.
Kui vundament tehti tihe ja lisaks paigaldati nagunii veel kile, siis miks sa arvad, et peab muudkui uuesti mõõtma seda taset?

Anonüümne ütles ...

Mitte radoon ei tapa Viimsis vaid sealne energia. Palju vassimist, valet, petmist, musta raha - väga ebapuhas piirkond vaimses mõttes. Lasnamägi nr. 2, uutesse majadesse on venelased kokku kolinud.

Anonüümne ütles ...

Vaimses mõttes ebapuhas? No siis sobiksid Viimsisse Tähismaad, täpselt nende masti õhkkond, tunneksid end kui kalad vees. Kahjuks on seal hinnad kõrged ja toetused madalad, ja vallavanemaks sealsed inimesed ka isast Tähismaad ei soovi.

Inno ütles ...

Radooni koha pealt näitavad juba siinsed kommentaarid, et teadlikkus on väga madal. Mida oligi tarvis tõestada.

16:17 anole pean aga kurvastuseks vastama, et Viimsisse ei koliks ma isegi siis, kui peale makstakse. Enamuse osa aastast puhub seal kõle ja niiske põhjatuul, mis tekitab reumat ja muid liigesehädasid. Väljas ei saa peaaegu üldse olla.

Inno ütles ...

Radooni puhul vohab Eestis kahjuks agressiivne asjatundmatus - nagu see väide, kuidas mõõdeti maapinnalt radooni. See on umbes nagu likviidsuse likvideerimine majanduses, millest kunagi peaminister Mart Laar rääkis, või et facebook sai täis. Mis kõige kurvem, on inimesi, kes selliseid jutte pimesi usuvad.

Anonüümne ütles ...

Informeeritud inimesed mäletavad, et radoon tõusis mingil määral teemaks siiski juba seitsmekümnendatel, lihtsalt tolleaegses ühiskonnas polnud teab mis rahalisi vahendeid meetmete võtmiseks. Asi piirduski sellega, et ükskõik kuhu ei ehitatud ja üks põhjustest oli ka radoon.

Aga noh, eks sellised need inimesed on. Ütle inimesele, et taevas on 97832658792165380126 tähte ja ta usub. Ütle, et pink on värskelt värvitud, ja ta ikka peab ise näpuga proovima...

ann ütles ...

Radooni puhul vohab Eestis kahjuks agressiivne asjatundmatus - nagu see väide, kuidas mõõdeti maapinnalt radooni.

--
Taevas hoidku, kui radooni mõõtmise meetod huvitab, võiks siis mõne erialainimese üles otsida ja küsida, kuidas radooni mõõdetakse.

magemees ütles ...

Www.englo.eu Eestis toodetud mõõtetehnika.