teisipäev, 25. aprill 2017

Kus on Eesti oma Tarja Halonen?

Väljavõte Helsingin Sanomate veebist.

Tänane Helsingin Sanomat kirjutab sellest, kuidas pärast nn Pronksiööd on Eestis vene ja eesti kogukonnad elanud justkui paralleelmaailmades, oma mullis: nad küll õpivad teineteise keelt, aga nad elavad omaette piirkondades, käivad eraldi lasteaias ja koolis, neil on omaette hobid ja isegi veebikogukonnad. Nad töötavad omaette ettevõtetes. Ja tarbivad täiesti erinevaid meediakanaleid.

Ehk siis see integratsioon, millest kunagi räägiti, ja mis oli ilus jutt selle taustal, et vene kogukond Eestisse elama jätta, on läinud täiesti vett vedama. Ja mis omakorda tähendab, et vene kogukond ei jaga Eestis samu väärtusi mis eestlased, kuigi avalikult räägitakse midagi muud. Ning enesest mõistetavalt pole avalikkusele tehtud teatavaks vene ja eesti kogukondi puudutavaid uurimusi - need kas puuduvad üldse, kuna neid ei juleta teha, või on nad lihtsalt salastatud, nii nagu sellised uuringud olid salastatud nõukogude ajal. Mis kokkuvõttes tähendab, et vene kogukond Eestis on nagu viitsütikuga pomm. Ja eestlased on ise selle pommi meisterdanud, selles ei saa süüdistada Putinit, Trumpi, soomlasi, juute või islami sõdalasi. Eestlased on meisterdanud pommi, istuvad selle pommi otsas ja ootavad, näpp suus, millal see plahvatab.

Kui jälgida soome ühiskonda, siis on seal probleemid praegu isegi tõsisemad. Sisse on rännanud suur hulk migrante, kellest suur osa viibib riigis illegaalselt. Aga erinevalt venelastest on need pärit Kesk-Aasiast, ehk siis tšurkad, keda isegi venelased kardavad ja põlastavad. Need on need sõdijad ja pommipanijad-rahvad, kellest võib kõike oodata. Aga ma imetlen Soomet ja soomlasi, millise idioodi järjekindluse ja visadusega nad neid migrante kohtlevad. Olgu öeldud, et migrandid tulid Soome põhiliselt Rootsist, Lapimaa kaudu, üle piiri, kusagil poolteist aastat tagasi. Soomlased võtsid nad kõik esimese hooga vastu, kuigi oli selge, et osa neist on islamivõitlejad, kõrilõikajad, mõrtsukad ja kurjategijad. Aga soome ühiskond on nendega toime tulnud. Nüüd tahetakse kolmandik neist riigist välja saata, aga migrandid ajavad sõrad vastu. Ja kinnitavad, et nende kodumaal Iraagis ja Afganistanis pole turvaline. Mõned sajad ongi juba vägisi pandud lennuki peale ja Soome riigi kulu ja kirjadega ära saadetud. Aga selle peale on ärganud üks osa ühiskonnast, soomlased ise, kes oma elu hinnaga takistavad inimeste välja saatmist.

Eestis oleks seda kõike raske ette kujutada. Eestis valitseb nõuka aja tõttu suur riigi- ja süsteemitruudus. Inimesed on ära hirmutatud ja ei julge kodust nina välja pista, veel vähem kellegi eest seista. Kui Tõnismäelt taheti pronkssõdurit minema viia, siis polnud vene kogukonnal ühtegi eestlasest toetajat. Vähemalt polnud neist midagi kuulda. Isegi Edgar Savisaar, kes mängib suurt venelaste kaitsjat, tõmbus oma urgu, linnavalitsuse tagakambrisse. Ta oli pronksimäsu ajal lihtsalt kadunud. Nii nagu ka peaminister Andrus Ansip ja ekspresident Arnold Rüütel. Tollal Kadriorus istunud Toomas Hendrik Ilvesele ei saa passiivsust pahaks panna - ta oleks mõjunud venelaste ees nagu tola.

Aga tuleme nüüd tagasi Soome juurde. Soomes on praegu seis selline, et enamus soomlastest on migrantidele vastu, kuna nad on soomlasi peksnud, vägistanud, lapsi seksuaalselt kuritarvitanud. Nad on varastanud ja valetanud. Nad ei kõlba üldse Soome, nad on sada korda hullemad kui venelased Eestis. Aga nüüd tuli endine president Tarja Halonen, võttis südame rindu ja kirjutas sellest, et migrante ei tohiks enam välja saata. Kas te kujutate ette, eksole?! President tõmbas omale hea sita kaela, terve rahva viha. Selleks et seista ühe väikse rahvakillu huvide ja õiguste eest. Eestis oleks selline käitumine täiesti mõeldamatu. Keegi ei julgekski midagi sellist teha. Aga see eristabki soomlast eestlasest: soomlane julgeb. Ta julges 1939. aastal venelasele vastu minna, kuigi see oli pealtnäha täielik lollus, hullumeelsus, ja julgeb täna kaitsta moslemeid, kellest suur osa on potentsiaalsed terroristid. Halonen on julge soome naine, keda ei huvita, mis teised temast arvavad, kes talitab nii nagu peab õigeks. See on see kuulus Soome sisu, millest eriti keegi teine aru ei saa peale soomlaste endi.

Ma ei kiida Haloneni mõtteid heaks, ma olen ise vastupidisel arvamusel, minu arvates tuleks moslemid Soomest välja saata, aga ma imetlen selle naise julgust ja vaprust. Ma julgen tunnistada, et ma oleks nõus minema Haloneniga rindele, aga mitte Savisaare, Ansipi, Rüütli või Ilvesega. Sest rindel määrab ainult julgus, mitte miski muu. Nagu üldse elus. Ja iga rahva saatuse määrab selle rahva julgus. Julgus teha ka selliseid asju, mis on hullumeelsed.

Oi kuidas ma tahaks, et eestlased oleks nagu soomlased. Ja et nad julgeks hakata lõpuks ometi venelastega suhtlema, kes on lausa inglid võrreldes tšurkadega, vabandust väljenduse eest. Venelased on Eesti jaoks suur õnnistus, mitte nuhtlus. Aga eesti rahvas ei saa sellest aru, nii nagu ei saadud 1000 aastat tagasi aru, et Eestisse saabunud esimesed ristiusu levitajad tahtsid head. Eestlased tegid 1000 aastat tagasi vea, mis läks neile maksma vabaduse järgmiseks tuhandeks aastaks. Nüüd on võimalik seda viga parandada.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Teie väitega, nagu oleks eestlaste riigi- ja süsteemitruuduses "süüdi" ainult nõukaaeg, ma ei nõustu. Ma väidan, et eestlased enamasti ongi sellised... kui peaks lühidalt kirjeldama, siis ahned, suhteliselt rumalad, õudselt kadedad ja tavaliselt põhjendamatult kõrge enesehinnanguga. Jah nad ei ole kõik sellised, aga üldine pilt on siiski vilets.

Arvamus tugineb loendamatutele seikadele Eesti lähemast ning kaugemast ajaloost ja ka kirjandusest. Saage aru, isegi ilukirjandusliku romaani autor ei saa ju päris udu kirjutada. Selleks, et kirjanikku loetaks, peab romaani süžee oma aja reaalsusega siiski üsna tugevalt haakuma.

Minu arvates on venelased üldiselt täitsa normaalsed, aga ükskõik millises seltskonnas seda Eestis ju küll arukas välja öelda ei ole.

Margus Kiis ütles ...

Savisaar muide võttis Pronksöö ajal sõna ja seda ei anta talle siiamaani andeks.

olge ise ka tublid ütles ...

LIHTSAD KÜSIMUSED: Toomas Kümmel kirjutab lahti Savisaare tegutsemiskoodi ning näitab ajalooliste näidete varal, kuidas see töötab.

Anonüümne ütles ...

Väga hea postitus, Inno

ann ütles ...

//Teie väitega, nagu oleks eestlaste riigi- ja süsteemitruuduses "süüdi" ainult nõukaaeg, ma ei nõustu. Ma väidan, et eestlased enamasti ongi sellised... kui peaks lühidalt kirjeldama, siis ahned, suhteliselt rumalad, õudselt kadedad ja tavaliselt põhjendamatult kõrge enesehinnanguga. Jah nad ei ole kõik sellised, aga üldine pilt on siiski vilets//

šovinistlik propaganda käitub eestlastega nagu koduvägivallatseja - kõigepealt sunnitakse endaga sundabiellu (=üks teatud liitriiki, mida enam pole). Seal abielus olles, kui abikaasa on tõrksavõitu ning pole küllalt anduv (= ei taha kolhoosi astuda) taotakse korralikult siniseplekiliseks ja verevalumitesse (=küüditamine jms. repressioonid). Kui nn. abikaasa kipub peost libisema ehk "endast liiga palju arvama", siis võetakse ette abikaasa enesehinnangu tümaks tegemise katse - hakatakse rääkima abikaasale/eksaabikaasle, milline vastik ja väärtusetu inimeseloom ta ikka on, et ta:
*raisk, arvab endast liiga hästi
*on kohutavalt vastiku iseloomuga
*on loll
*on saamatu ja hädavares
jne. jne., kokkuvõtteks: "Kes sinusugust s.tta ikka tahab, sa ise ka ei taha endasugust s.tta, ainult mina, kohutavalt hea inimene, sinu suuuuuuur heategija, armastan sind...."

Just nii käitub masinavärk ineternetis eestlastega - tahab nende enesehinnangu maha materdada. Eestlased - oleme targemad! Ärme laseme sellisel teatud kindla eesmärgiga aetaval jutul endale ligi pugeda!

Ok, see selleks. Muidu venelastest...
ma olen venelastega asju ajanud Eestis igapäevatasemel, mul on olnud venekeelseid kolleege, ma olen käinud oma vene kolleegidel Venemaa väikelinnas külas ja kolanud ringi mööda seda Vene väikelinna - mul pole venelaste ega üldse slaavi rahvate vastu põhimõtteliselt mitte midagi. Ma ei karda slaavlasi. Ja see on ka õige, et venelasel ja eestlasel pole kombeks vähemalt üksteisele pomme alla panna.

Aga... esiteks on kõik suurrahvad südamepõhjas šovinistlikud väikerahvaste suhtes - nad peavad šovinistlikku suhtumist väikerahvastesse nii loomulikuks, et isegi ei tule selle peale, et see oleks vale. Vaid vähesed suurrahvaste esindajad suudavad olla nii suuremeelsed, et väiksemasse rahvasse mitte üleolevalt suhtuda. See kehtib muidugi ka brittide, prantslaste jne. kohta. Välismaalastega tegelevad inimesedki on öelnud, et on vahe, kas inimene on suurrahva või siis mõne väikese rahva esindaja - esimestel kipub teat. üleolevus ikka välja lööma, teistel reeglina mitte.

Nii et venelastega saab olla-elada kõrvuti küll. Aga ma ei oleks naiivne selles suhtes, et kui püüda olla kohaliku venelasega hästi sõber-sõber-sõber, siis toimub täielik vennastumine ehk et see suurrahvalik šovinistikene kohalikust venelasest täielikult kaob.

Peame realistlikult leppima, et isegi, kui me oleks teinud järeleandmsie ja pronkssõdurit mitte ära viinud jne, siis mingi piir mõtteviides ikka jääb. Kõrvuti rahulikult elada-olla on realistlik ja võimalik, intergratsiooni ei toimu.