laupäev, 27. mai 2017

Kas minna Soome koristajaks?

Mul on dilemma. Olen end 5 aastat koolitanud töö kõrvalt kõrgkoolis ja omandanud magistrikraadi, lootuses hakata tegema tööd, mis mulle meeldib ja millega oleks võimalik ära elada. Tegin edukalt erialast tööd 15 aastat. Nüüd aga olen töötu, kuna on kadunud ära paljud töökohad minu erialal. Midagi muud ma eriti teha ei oska, puudub ka motivatsioon ja kogemus. Päris töötuna ma tiksuda ei taha, kuna mul on pere ja väiksed lapsed. Eestis leiaks müüja või koristaja tööd miinimumpalgaga, aga esiteks ei elaks sellega ära, teiseks tekitab vastumeelne töö stressi ja toob kaasa haigused, mis on igapidi kehvem lahendus.

Mis ma peaks tegema? Kas peaksin minema Soome koristajaks? Soomes teenib koristaja Eesti mõistes 4-kordset miinimumi ja sellega oleks võimalik ära elada. Aga ma arvan, et ma poleks sellel tööl piisavalt motiveeritud, tulevad stress ja haigused.

Mis on lahendus?

14 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

No kui sa juba kahtled, ära parem mine soome koristajaks.

Anonüümne ütles ...

Kuna oled nii põhjas, siis võibolla on mõistlik niiöelda reseti peale mõelda. Kui vanad oskused enam ei aita, siis tasuks kaaluda kas mingi uue alaga tegelemise peale või siis vanade oskuste uue nurga all kasutamise peale. Täiesti uut asja on muidugi lihtsalt niisama raske tegema hakata, kui ei ole veel teada kas see üldse sobib, aga mida saab küll teha on proovida niiöelda varbaga vett, katsetada väiksemate tööotstega ühtesid ja teisi teemasid. Näiteks ülemaailmne vabakutseliste tööportaal Upwork on koht, mida järele vaadata. Kandideeriksid seal küll odavate India ja Ida-Euroopa inimestega, nii et raha suurt ei tule, aga selle eest on võimalik saada ilma suuremate kohustuste või vastutuseta kogemusi eri valdkondade tööst, et näha kas see üldse sobib. Algatuseks võib proovida saada mõnd otsa blogiartiklite kirjutamises ja siis sealt edasi liikuda. Võibolla satub lõpuks mingi teema ette, et mis hästi välja tuleb ja mille eest ka raha makstakse. https://www.upwork.com/

Anonüümne ütles ...

Eelmise kommentaari jätkuks, kuna seal Upworki lehel on alguses rakse navigeerida, siis kõikide kirjutamistööde otselink on siin: https://www.upwork.com/o/jobs/browse/c/writing/ aga need on muidugi eelkõige ingliskeelsed tööd, aga sellega vist ei tohiks probleemi olla.

Anonüümne ütles ...

Jah. Peaksid minema küll, see varasem kogemus on sul ära nullitud nagunii. Võid rahulikult ära unustada. Ainuke sitt asi on, et sulle ei meeldi Irja jutu järgi üldse koristada. Ja sellusel juhul saad isegi siivooja kohalt peagi kinga. Tai kenkää.

Anonüümne ütles ...

Ükski müüja ei tööta tänapäeval miinimumpalgaga

Anonüümne ütles ...

Oot, ilmad juba ammu soojad ja teie passite veel siin? Pidite kangesti kuhugi astuma hakkama ju
Või mis jutt see oli?

Anonüümne ütles ...

Voh,hakka palgaliseks rusikavõitlejaks!Pole vahet,kas saad peksa või annad ise,raha jookseb nagunii :-)!

Anonüümne ütles ...

A mine siis niisama Soome toetuste peale vedelema? Stressi ja haigusi pole muidugi vaja. Soome on veel ses mõttes hea, et mõni Soome mummo võib sind endale tahta ja kuna toetused on seal suuremad, saad Irja väntsakatega maha ka jätta.

Anonüümne ütles ...

Upworki teenustasud on liiga kõrged, eriti odavate lühiajaliste tööde puhul.

Anonüümne ütles ...

Kirjutage jaanist ja evest. Kersti oli kohal ja Kati laps ka

Anonüümne ütles ...

Ära Sa, Inno, tekita !
Pidid ju Võru linnapeaks hakkama. kui pommionu võimu juurde saab.

Inno ütles ...

Kohati meenutas nagu matuseid see pulm, aga muidu noorpaarile õnne!

Anonüümne ütles ...

Noh, millal siis kolima hakkate? Aega on nüüd olnud seda "atra seada väikeste lastega" juba pea pool aastat.

LPR ütles ...

Ja ongi nutuVõru suu ümber! Kiida trumpi siis läheb tuju paremaks. Küsi temalt raha. Õigemini Putinilt. Trump ei anna sulle midagi. Aga Putinile on see loll valges majas kasulik. Selle idioodi kiitmise eest mõni kopikas ikka makstakse. Tee proovi. Hakka kosmonaudiks. Sputnik ootab.