teisipäev, 13. juuni 2017

Eesti häda on mitte palga-, vaid hinnavaesus

Väljavõte Postimehe veebist.

Miks on see nii, et Eestis on justkui head palgad, aga inimesed on ikka vaesed? Põhjus on selles, et Eesti hinnad on liiga kõrged. Hinnad on kerkinud Soome tasemele, aga sissetulekud jäävad 4-5 korda maha.

Ehk siis: Eestis pole mitte palga- vaid hinnavaesus. Hinnad on kerkinud liiga kiiresti liiga kõrgele, aga majandus ei kannata sellel tasemel palkasid välja.

Selle asemel, et kiruda madalaid palku ja utsitada palku tõstma, milleks ettevõtjatel puuduvad võimalused, tuleks hoopis hindu alandada. Hind sõltub nõudluse ja pakkumise vahekorrast. Hindu saab alandada konkurentsi soodustamise teel. Näiteks jaekaubanduses on Eestis konkurents väga väike, loodetavasti toob mingi muutuse Lidli kauaoodatud tulek.

On aga hindu, mida muuta ei saa, näiteks elektri hind. Eesti on liitunud maailma ühe kallima Põhjala elektrituruga, mis automaatselt kergitab Eesti hinnataseme Soome, Rootsi ja Norra tasemele. See on karm, kui arvestada, et Eestis jäävad sissetulekud Põhjamaadest 5 korda maha.

Eesti tahtis kangesti saada Põhjamaaks, aga tegelikkuses on Eestist saanud Põhjamaade geto, vaene tagahoov. Ja kõrget hinnataset arvestades Eesti selleks ka jääb. Inimestel puudub võimalus oma elujärje parandamiseks, sest kogu sissetulek kulub eluaseme kütmise ja toidu peale, säästa pole võimalik. Kui pole säästusid, pole võimalik alustada ettevõtlusega ja vähene ettevõtlus kergitab veelgi hinda, kuna konkurents jääb väiksemaks.

Mis on lahendus? Tuleks soodustada eestlaste töötamist Põhjamaades, ainult nii on võimalik akumuleerida kapitali, mida tulevikus heaolu tõusu saab konverteerida. Suurim takistus Põhjamaades töötamiseks on transport ja logistika. Selle probleemi lahendamiseks tuleks panna käima soodsad või suisa tasuta bussid ja lennukid Eesti ja Soome ning Eesti ja Norra vahele. See aitaks tuua Eestisse puhast raha. Soomes ja Norras on suur tööjõu puudus.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

On aga hindu, mida muuta ei saa, näiteks elektri hind

Eksid, Inno. Elektri hinda saab muuta vabalt. Päike! Minu kogemus ütleb, et maa-majapidamine saab päikesevoolu majja 2000 euroga. See ei ole täna enam väga suur raha. Ja el. arveid ei tule enam kunagi.

Anonüümne ütles ...

Tallinna söögikohtades ahmivad soomlased kahe suupoolega toitu, sest neid teenindav kohalik saab 400 eurot palka, mis tingibki umbes neli korda odavama toidu võrreldes sommide kodumaa söögikohtadega. Loodetavasti selline paradiis lõpeb, kui peale tulevad uued põlvkonnad, kes suudavad oma seljad sirgu ajada.

a.

Anonüümne ütles ...

Anonüümne Eva -

esimene anonüümne, kas sa saaksid mingi oma kontakti siia jätta? Näiteks meili? Ma olen väga huvitatud sellest 2000-eurosest variandist ja soovin täpsemalt teada.

Anonüümne ütles ...

Evale. Vt. Energiapartner.ee. Soovitan soojalt.

Anonüümne ütles ...

kas te olete kursis et järjekorrad psühhiaatri ja psühholoogi juurde on üle aasta? jube mis toimub, andekad haritud inimesed kes on ühiskondlikult aktiivsed on otsustanud lahkuda. kurb https://www.muurileht.ee/jarelhuud-anna-stina-treumundile/ https://www.muurileht.ee/jarelhuud-margus-karule/

Anonüümne ütles ...

1000 tänu sellele, kes andis viite Enerigapartnerile.

Eva

Maret ütles ...

Viimasele Anonüümsele: seda lehte, mida soovitad ja oleks hea meelega ka lugenud lihtsalt enam pole.. küllap on maha võetud,kui see just minu arvuti viga pole?

Anonüümne ütles ...

-> 20:09
kõik on ju väga loogiline. andekad ja haritud saavad kahtlemata eriti selgelt aru, kui persses see eesti asi on.
tegelikult on eesti omadega nii pekkis, et isegi venemaa ei taha teda eriti.