reede, 16. juuni 2017

Estonian Horror Story jätkub: Savisaar ütleb, et ta ei teinud tsirkust

Väljavõte Õhtulehe veebist.

Savisaar ütles Katrin Lustile Õhtulehest, et ta ei teinud kohtus tsirkust. Kes seda teab, kuid eks see nii ole, et südamehaigele inimesele on närvilised olukorrad alati kahjuks. Tean seda oma stenokardia all kannatanud isa pealt, kel närvilises olukorras alati vererõhk tõusis ja süda kloppima hakkas. Näiteks siis, kui oli vaja kugugile kiiresti, aja peale minna. Või hakkas lähenema mõni tähtis, näiteks tuludeklaratsiooni esitamise, tähtaeg. Isal võis siis väga paha hakata. Sageli pidi maha istuma ja hinge tõmbama, vahel isegi pikali viskama ja nitroglütseriini tableti keele alla pistma. Ma panin tähele, et kohtuarst Marika Väli soovitas ka Savisaarele nitroglütseriini, aga selle nitroglütseriiniga on selline lugu, et seda ei tohi väga tihti võtta, muidu hakkab vastupidiselt mõjuma. Mu isa tükkis sellega liialdama ja pärast oli veel halvem.

Ja kui juba aja peale minek ja tähtajad südamehaigele halvasti mõjuvad, no mis siis kohtuskäimisest rääkida. Kohtus on isegi siis ebameeldiv käia, kui sa seal ainult tunnistusi andma pead, tean omast käest. Mis siis veel kohtualuseks olemisest rääkida. Selge see, et süda hakkab kloppima ja vererõhk tõuseb. Terve inimese puhul pole sellest muidugi midagi. Lühiajaline pinge, elab üle, aga haige ja eriti südamehaige inimese puhul võib olla tõsine probleem. Iga närviline olukord võib panna südamele tõsise põntsu. Haigust süvendada. Surma kiirendada. 

Nii et selles mõttes võiks olla ettevaatlik ning kui uuesti istungi aegu paika hakatakse sättima, siis tuleks nad panna ideaalis selliselt, et ainult üks kohtupäev nädalas. Mitu kohtupäeva järjest oli südamehaigele Savisaarele selgelt liig ja ma arvan, et kohus oleks pidanud seda ette nägema. Oleks võinud kasvõi üle päeva teha - üks päev kohtus, üks päev pikutamist. Nüüd mängiti endal ise kaardid käest ja lasti Savisaare haigusel protsessi valitseda. 

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas siis, kui Savisaar oleks saanud oma tahtmise - tagasi PÄRISlinnapeaks -, mida ta ju korduvalt on väljendanud, oleks ka läinud nii, et üks päev linnavalitsuses, üks päev pikutamist? Kusjuures kohtupäevad vist ei ole tavaliselt 8 tundi jutti, samas kui linnapea, kes tõesti tahab päriselt oma tööd teha, sageli ei saa isegi 8 tunniga piirduda. Asja juurde käivad ju vastuvõtud jms, komandeeringud (lennusõit!), oluliste otsuste langetamine jne jne. Midagi on sellel pildil ikka kapitaalselt valesti. Ja kohtuskäimise Irja, üks küsimus - kui palju tead sina juhuseid, kus kohtualune, kellel oli kõrge vererõhk (enamikul eesti meestel üle 50 eluaasta, muide, on!), oleks halva tervise tõttu süüdistuse alt vabastatud? Uurivad ajakirjanikud, nagu te oma jutu järgi olete, uurige välja, kes teeb ära Peep Põdderi peaarstitöö Jõgeva haiglas sel ajal, kui kodanik ise Tallinnas Savisaare ihuarsti etendab. Kuidas see kajastub tema töökoormuses ja vastavalt sellele palgas? Kas vormistab palgata puhkuse? Või võttis Härra Õllekõht ennast üldse töölt lahti? Uurige, ajakirjanikud, uurige!

Irja ütles ...

Ma ei mõtlegi süüdistusest vabastamist, lihtsalt minu arvamuse kohaselt võinuks olla vähem intensiivsem tempo.

Anonüümne ütles ...

Nojah, võiks ju niisama pikaks ajaks vangi panna.