reede, 23. juuni 2017

Meie pere jaanipäev



Minu meelest on jaanipäev kurbade inimeste püha. Üksikute, alles armastust otsivate ja kurbade, armastuse kaotanud paaride oma. Nemad tunnevad tõmmet öö hakul lõkketule juurde luusima minna ja seal otsiva pilguga ringi vaadata. Rinnus ärev igatsus ja meeltes magus valu. Enamik ei leia, seda, mida otsib, ja naaseb koju, pettumus hinges. Mõned leiavad, aga see leitu on harva püsiv.

Mina ei tunne jaaniööl tungi kuhugile minna. Mulle meeldib olla oma kodus. Süüa midagi maitsvat, lugeda häid raamatuid, vaadata häid filme, olla koos oma armsatega. Eile õhtul oli Tamula rannas Võru linna jaanituli. See mõjutas meie elu ainult nii palju, et muusika kostus meie korterisse ja häiris natuke Juulikese und. Sedagi vaid hetkeks - kui aknad kinni panime, jäi Juuli norinal magama ja põõnas hommikuni välja :).

Minu aasta kõige tähtsam püha on jõulud. Jõulude tähistamist meeldib mulle alustada juba novembris ja lõpetada alles veebruaris. Mulle meeldib jõulude rahulikkus, pretensioonitus, lihtsus. Perekesksus, religioossus. Eelkõige rahu. Ja vastupidi - mulle ei istu jaani lärmakus ja paganlikkus. Pole tegelikult kunagi istunud. Mäletan, et kui kakskümmend aastat tagasi, veel üksikuna, jaanitulel käisin, siis oli pärast alati hinges kurb ja tühi tunne. Selline tunne, et oleksin palju õnnelikum, kui oleksin kodus raamatut lugenud. Ei kõneta mind see jaanipäev, ei kõneta üldse.

Ainus, mis mulle selle juures meeldib, on tuli, aga tuld saan ma teha ka kodus ja see ei pea tingimata olema lõke. Siis ei pea ma nägema kurbust jaanitulele tulnud inimeste silmades, aduma nende valu. Ma arvan, et kuna jaaniöö on kõige valgem öö aastas ja kõik on siis kuidagi rohkem esil, maskid langevad, tajuvad inimesed oma hingeüksindust eriti teravalt ning seepärast ka joovad rohkem. Et seda valu lämmatada. Eesti inimestes on ilmselt seda varjatud valu väga palju, et nad aasta kõige valgemal ja selgemal ööl nii palju joovad.

Head jaanipäeva siiski kõigile! Sisemine tuli soojendab rohkem kui väline :).

Ülal meie õdus kodune jaan aasta tagasi Portugalis. Siin Roosike köögis suppi söömas:

26 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See on koht, kus olen sinuga täiesti sama meelt. Mõttetu grilltoidu ja alkoholi kokkuost. Kõik kuhugi sõidavad, ruttavad, lärmavad, joovad ennast silmini täis, et siis kas kakelda, järvevoogudes uppuda või ennast sodiks sõita. Kui paljukesed seal lõkke ümber kargajad tegelikult teavad selle päeva tegelikku tähendust?

Anonüümne ütles ...

Õnnetud olendid olete. Nii sina, Irja, kui ka see ano 22.13, kes siin sulle takka kiidab. Aga olge edasi, teie elu, teie arvamine. Mina jaoks ei tähenda jaanilaupäev joomist, grillimist, "üksildasi südameid" jms, mida Irja siin nii põhjalikult põlastab. Minu jaoks on jaaniöö see lühike öö, kui näed, kuidas valgus saab võitu lühikese pimeduse üle, seda valgust meenutad pikkadel pimedatel sügisõhtutel ja -öödel, talvel, kui igatsed juba kevadvalgust. Ja see üürike aeg, mis sel kaunil ööl on natuke pime, seda valgustsbki lõke või mimgi muu elav tuli. Tulle vaadates meenutad neid, kes olid enne meid, ja mõtled sellele, mis tuleb pärast meid. Aga jah, kes tahab, vahtigu samal ajal telekat, krõbistagu küpsiseid kõrvale ja põlastagu kõiki neid, kes tahavad nautida valgust, sädemeid taevas ja lähedasi enda kõrval tegemas sama. Aga teie olge iseendaga rahul ja veendunud selles, et kõik teised on lollid, karjavaimust vaevatud ja massipsühoosi ohvrid. Head jaani teile ei soovi, te lihtsalt pole seda väärt!

Anonüümne ütles ...

See, et sina enne Innokesega kohtumist jaaniõhtutel kurb olid, ei tähenda seda, et kõik teised seda on :). Tulin just koju, istusime mõnusa sõprade seltskonnaga, nagu igal aastal. Tegime head süüa, rääkisime, istusime lõkke ümber- meie meelest on see just aasta kõige toredam aeg. Keegi meist ei joonud eriti ja lastel oli ka ülilõbus.

Teie istusite Innoga toas ega teinud mitte midagi. Sõpru teil ja pole, kellega aega veeta.

Frei ütles ...

Soe ja inimlik arvamusavaldus.
Paraku on paljud eestlased Jaaniõhtuks sobilikud paganlikud laaberdajad ja "vahvate" tegude tegijad. Vähemalt nooremas eas.
Üksindustnne eeldab rohkem autorile omast aru ja mõistlikkust.

Inno ütles ...

Eks igaüks tähistab vastavalt oma võimalustele, oskustele ja soovidele. Nii palju kui on inimesi on ka võimalusi. Maru igav ja üksluine oleks, kui kõik tähistaks jaane täpselt ühtemoodi.

Anonüümne ütles ...

Õiged sõnad, Inno. Paraku esitate just teie kaks oma seisukohti alati kui viimase instantsi tõde - loe Irjakese sissekanne ilusti läbi. Aastate jooksul on siitsamast olnud võimalik teada saada, et on kaks tõde - teie tõde ja vale tõde, ning peale teie elavad kõik valesti ja halvasti. Mis on muidugi on ilmselgelt Vale Tõde. Ja see, et teil pole sõpru, kellega koos vahel midagi ette võtta, on ka üldteada, nii et ega teil muud üle jäägi, kui oma üüriuberikus kükitades kilgata, kui armas on veeta 24/7 "pereringis". Mina ei suudaks teie elustiili sellises koosluses mitte ühtki päeva taluda, aga nagu Inno targasti ütleb: nii palju kui on inimesi, on ka võimalusi (omalt polt lisaks, et võimalused on siiski iseenda tekitatavad enamjaolt, aga see on juba üks teine jutt).

Inno ütles ...

Minu jaoks on need parimad jaanipäevad, kus saab olla koos lähedastega ja ei pea jooma. Mis veel vaja on? Loomulikult ei suuda alkohoolikud ilma alkoholita päevagi mööda saata, aga mis mina selles süüdi olen?

Anonüümne ütles ...

Pildil on õdus kodune Jaan Portugalis? Mina nagu mäletan, et olite seal oma jutu järgi surmasuus, näljas ja paljad. Kerjasite rahagi, et kuidagi ellu jääda ja pääseda.

Inno ütles ...

Hirmus kuumalaine tuli alles juuli keskel. Kas me oleksime pidanud sinna ära põlema või?

Anonüümne ütles ...

Mina olen küll kurb, et angiini tõttu jaanipäevale minemata jäi, samuti jäi nägemata võidupüha paraad ja maakaitsepäeva tähistamine. Üle pika aja olid ka ilusad vihmavabad jaanipühad. Vägagi nukker on.

Anonüümne ütles ...

Kas sa pead meid lollideks? Irja oli sul ju enne mägilossikesse sõitmist juba vaevu elus- muudkui valasid aga pudeliga vett pähe? Tulnud siis Ediku raha eest koju, mis te sinna veel kügelema jäite?

Anonüümne ütles ...

Palju seal neid eelmine aasta ära põles? Pärast tänavusi Portugali metsatulekahjusid muidugi lööb märtrioreool teie paljukannatanud pere pea kohal taas eredamalt lõõmama - mõtleks, mis kõik OLEKS võinud teiega juhtuda, noor pere kahe väikse lapsega (neist üks sügava puudega) lõunamaa põrgukuumuses, saiakesed ka kallid jne, aga vot kuri kodumaa ei taha sellest kõigest midagi teada ja surma eest põgenejate lennukipileteid, hotelliarveid jm kinni maksta, olgu ta neetud!

Anonüümne ütles ...

Ausalt? Minugi poolest. Ja ei oleks teiega tegelikult midagi juhtunud. Olete suured halisejad lihtsalt.

Anonüümne ütles ...

Teie unistuste riigis Soomes sai jaaniõhtul 3 inimest surma, Eestis keegi vist elu ei kaotanud. Nii et sommidel on asi veel sitemini ju?

Anonüümne ütles ...

Nii kurb jaanipäev teil. Lastele kindlasti meeldiks ikka väljas jaanitulel olla mitte kodus konutada. Siis saaksite ka mõne uue toreda pildi, mitte ei peaks neid vanu siia uuesti toppima. Kas lapsed on teil alles üldse või andsite ära kuhugi? Ammu pole neist pilte, Juulist juba mingi pool aastat mu meest?

Anonüümne ütles ...

Jaanid saab väga lõbusalt ja kainelt veeta lähedastega. Lõkke ääres saab nautida vaikust ja rahu, saab lastele õpetada vanarahvakombeid jne. Teil lihtsalt pole enam kuhugi minna, teid kahjuks ei oota mitte kuskil keegi :( Isegi mitte teie lähedased.

Inno ütles ...

Sellest teadmisest on vähe abi, sest meil pole raha kuhugi minna.

Anonüümne ütles ...

Kas Võru linna jaanituli oli siis tasuline? Või mõne sõbra koduhoovis toimuv?

Anonüümne ütles ...

Iššand, nii kurb, ma puhken kohe nutma! Nii kahju on teist, pole niigi palju raha, et kuskil Võru külje all TASUTA looduses koos lastega maha istuda, võib-olla isegi väikse lõkke teha, Roosile lihtsate sõnadega rääkida, mis see jaanipäev on, äkki näeks mõnda siili, no vähemalt putukat või linnukest, Juuli saaks muru peal ukerdada... aga no kussa, kussa, raha ju pole!!!!! Ääääääääääääää, kurb, nii kurb! Nali naljaks, aga kas te tõesti kavasetegi kogu oma ülejäänud elu kitsukeses korteris kügeleda koos lastega, sest "raha ju pole ega tule"?

Irja ütles ...

Võru linna jaanituli süüdati kell kümme õhtul, meie lapsed sel ajal juba magasid :). Mis ongi normaalne magamamineku kellaaeg väikeste laste jaoks. Oleksime siis pidanud silmi hõõruvad lapsed vägisi jaanitule äärde tirima :D Las tegelevad sellega teised, kellele jaanituli laste unest olulisem!

Anonüümne ütles ...

Peast täitsa emmed juba. Ärge siis imestage, et närvid püsti ja suust vaid soppa lendab. Iga inimene läheks sellist elu elades hulluks :)

Anonüümne ütles ...

Rmk lõkkeplatsidel on olemas puud ja lõkkease. Lisaks on see tasuta.

Anonüümne ütles ...

Ahahaaa, minu jutt võimalustest, kus ja kuidas suvalisel ajal, mitte kell 10 õhtul, TASUTA koos lastega looduses jaanipäeva tähistada - mis vaestelt inimestelt raha ei nõua - muidugi avaldada ei kõlvanud.
Tüüpilised Tähismaad. M.O.T.T.

Inno ütles ...

Kus see ettepanek oli, ei pannud tähele. Aga tänapäeval pole see looduse asi niisama lihtne, et lähed ja muudkui teed tuld. RMK lõkkeplatsid on, aga mitte igal pool. Pealegi on seal sageli joobes seltskond juba ees, mistõttu läheb lastega keeruliseks. Ja pealegi oli tänavu suht jahe see jaani-ilm, peaagu 0 kraadini langes temperatuur õhtul, nii et väikeste lastega oli parem seda kodus tähistada.

Irja ütles ...

No aga minge siis oma RMK-sse :). Meile meeldib kodus olla :). Jaanipäev pole minu jaoks mingi püha.

Anonüümne ütles ...

Te Innoga ikka suhtlete ka või? Tena kirjutab, et kuhugi minemine jääb raha taha, aga sina räägid, et meeldibki kodus lösutada.