esmaspäev, 5. juuni 2017

Nii nad andsidki meie Edgari kohtu alla. Mis saab edasi?

Ja ongi Edgar kohtu alla antud. Teha ei ole enam midagi. Ei saa enam spekuleerida, et kas üldse ja kuidas. Viimaks pääseb veel tänu kohtupsühhiaatrilisele ekspertiisile ära. Oli see ikka kohtupsühhiaatriline ekspertiis? Võimalik, et ajan midagi segi.

Aga jah - Edgar on kohtu alla antud. Nüüd ei ole enam midagi teha. Tuleb ülikond selga panna ja kohtusse minna. Istuda seal, kus teisedki kohtualused on istunud ja süüdi mõistetud. Kas ka Edgar mõistetakse süüdi (kui just väga suur ime ei juhtu - nagu Kenderi puhul)?

Aga ikkagi - kuidas see siis just nüüd, nagu välk ja pauk tuli? Kas ekspertiisiga ei pidanud kauem minema?

Äkitselt kutsus Edgar selle ise välja oma avaliku sünnipäeva ja kelmika naeratusega? Mis justkui kohtule näkku naeris, et haa, kohtuistungeid ma vastu ei pea, aga sünnipäeva pean nagu nalja. Kohtunikud on meil Eestis tundlikud, kipuvad solvuma. Kohtule ilmselt tundus, et Edgar viskas talle kinda, ja vana aja härrasmehe kombel esitas talle seejärel kutse duellile.

Kohus Edgari üle algab juba 12. juunil. Mänguprotsessist saab pärisprotsess. Saab näha, kas Edgar ütleb ka seal kohtunikule, et on seal seepärast, et teised, kes seal olema peaksid, seal ju ei ole.

Delfi uudise juures on pilt, kus Edgar istub millegi taga, mis näevad välja nagu trellid. Tegelikkuses keegi vaevalt Edgari puuri pistab. Seegi pole kindel, kas ta üldse süüdi mõistetakse. Tema „oma poiss” on ju peaminister ja Eestis on kohus alati valitsuse laulu laulnud. Sõltuvalt sellest, kes parajasti valitsuses on. Nii et praegu laulab kohus suure suuga Keskerakonna laulu. Vean kihla, et Edgar mõistetakse õigeks. Sellele vihjas juba Ratase käik Edgari sünnipäeval. „Me oleme koos, me toetame üksteist,” oli selle visiidi sõnum.

Ega Kenderigi puhul mingi ime juhtunud. Lihtsalt ta anti Reformierakonna võimu ajal kohtu alla ja mõisteti Keskerakonna võimu ajal õigeks. Kohtu alla anti seepärast, et ta oli Reformierakonna (ja IRLi) suhtes kriitiline, ja õigeks mõisteti seepärast, et ta on Keskerakonna toetaja. Kohtunikud on meil tundlikud, aga ka arad. Kindlam on ajada valitsuse liini ja peedistada opositsiooni. Seepärast ka see Autorollo uuesti ette võtmine. Reformierakond on ju nüüd opositsioonis.

Edgar on aga olnud vana kaval rebane. Lasknud end nö tagandada, aga tulnud selle geniaalse käigu tulemusena uuesti võimule. Ratta ja koos Rattaga terve valitsuse munad on piltlikult öeldes Savisaare käes ja seetõttu ei saa - vähemasti selle valitsuse ajal - Edgarit ka süüdi mõista. Nii asjad lihtsalt on. Kohtus tehakse muidugi nägu ja prokurör punnitab ausalt, aga tulemus on ette teada. Kui just muidugi ei vahetu protsessi ajal valitsus.

Võimu on lihtne kaotada, aga väga keeruline tagasi võita.

Kommentaare ei ole: