kolmapäev, 7. juuni 2017

Tööinspektsioon lõpetas laste ärakasutamise. Väga õige!

Väljavõte Delfi veebist.

Hirmus kisa on läinud lahti selle peale, et ametkonnad lõpetasid lõpuks ära laste ärakasutamise kasumi teenimiseks. See kisa on silmakirjalik, kuna Aasia lapstööjõudu kirutakse, aga Eestis millegipärast on see siis lubatud või?!

Eesti häda on selles, et lapsi ei kaitse keegi. Pole juba aastaid kaitsnud. Ma olin alati üllatunud, et sellised firmad nagu Eesti Ekspress saadavad 7-8-aastaseid lapsi, kel ninad tatised peas, suurte ajalehepakkidega linna peale tiirutama. Sellised lapsed ei tohiks omapäi üldse kusagil ringi hulkuda. Mul oli neist lastest kahju! Ja selle, kahju peale need firmad mängivadki, stiilis, et laste käest ikka ostetakse, kuna neist on kahju. Lapsed ka ütlesid, et onu, osta mult lehed ära, kõht on tühi, süüa tahaks, ma ei jaksa enam tänaval passida. Ja siis ostsingi lapselt terve paki Ekspresse ning viskasin need lähimasse prügikasti. Laps sai oma raha kätte, millest ta pidi osa veel Ekspressi toimetusse viima. Ekspressi omanik Hans H. Luik sai omale selle, laste orjatööga teenitud raha eest uue Mersu liisida, millega ta linna peal uhkeldas. Tore mees selline!

Kui lapstööjõud on järsku nii oluline, et sellest üle ega ümber ei saa, siis miks piirduda ainult lehemüügiga, mis on väga räpane ja raske töö. Võiks lapsed tehastesse saata, seal on palju mugavam töötada. Ühte koma teist leiab ikka teha.

Praegu meenutatakse mingit imelist nõuka aega, et siis tegid lapsed tööd. Ei teinud! Mina olin 13 täis, kui mul lubati TPL-is põldu kõplama minna. Enne lihtsalt ei saanud. Ja siis pidin ka läbi tegema koolituse. Kas neid lapsi, keda tänavale saadetakse, üldse koolitatakse? Ma kahtlen selles sügavalt.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ah mis sa räuskad? Mis koolitus- ma käisin ka TPL-is, polnud seal mingit koolitust. Kõplasime, rohisime, karjatasime loomi ja see kõik oli äge. Ise tahtsime minna ja raha teenida.
Teie aga hoidke jah oma illikuku pudinaid elu lõpuni vati sees, peaasi, et tööharjumust ei tekiks.
Ja sina ostsid kohe paki Eesti Ekspresse? Hea nali küll, endal pole toidu- ega alimendiraha aga vaat kus pillub pappi!

Anonüümne ütles ...

Oi aga haššhašš on ju juba üle kahekümne aasta lapstööjõudu kasutanud, justkui kusagil Indoneesias tegutseks. Ehtne Carabas Barabas. Ja mis rahaga arveldajad need algkooliealised on? Äkki on see "lehepoisiäri" ehtne rahapesuauk? Mõtleks milline võimalus sularaha legaliseerida...

Anonüümne ütles ...

vau mis kõik välja tuleb. Keegi lehepoiss olevat pidanud töötama lausa kümme tundi päevas. ja mis veel palju huvitavam, lehepoistega ei sõlmi ekspress grupp mitte töölepinguid, vaid mingi (ajalehtede?) ostu müügilepingu. et siis lehepoisid oleks justkui alltöövõtjad, peaaegu nagu ettevõtjad? huvitav, kuidas ekspress lehepoiste tasudelt makse maksab?

http://www.ohtuleht.ee/809751/jevgeni-ossinovski-lehelapse-10-tunnisest-toopaevast-see-on-vaga-raige-eesti-oiguskorra-rikkumine

mistahes arenenud riigis peenestatakse ekspress grupp sellise sigaduse peale nii ära, et firmast ei jääks enam üldse midagi järele.

Inno ütles ...

Meile tehti küll enne TPL-i põhjalik instrueerimine. Mitmel päeval mitu tundi. Aga ma saan aru, et tööarmastust kujundatakse Eestis nüüd nii, et lapsed visatakse pea ees tühja basseini ja siis vaadatakse, kes välja ujub ja kes on pehmo ning upub oma vere sisse.

Anonüümne ütles ...

Kui vaadata Ekspress Meedia ja trollkommentaatorite reageeringut, siis... pole midagi parata, orjageenidest päästab meid vaid EV kokkukuivamine ja lahustumine globaalses pildis.

a.

Inno ütles ...

Eestis aga peenestatakse lehepoisse, et Hans Hašš Luik saaks uue Mersu liisida. Aga see äri lehepoistega käib lihtsalt: lehepoiss ostab lehed välja tinglikult, mingi kokkuleppehinnaga, müüb need siis tänaval kaanehinnaga maha, viib raha toimetusse, kust siis arvestatakse maha see soodusprotsent. Ametlikult on see ost-müük, umbes nagu kioskiäri, aga tegelikult muidugi on see puhas varjatud kujul töötegemine, mille eest makse ei maksta ja mingeid kohustusi ka ei kaasne „tööandjal”. Puhas lapstööjõu kasutamine, mille eest peedistatakse Indoneesiat ja muid riike.

Anonüümne ütles ...

Kui lehepoisid on olnud sisuliselt edasimüüjad, siis on see registreerimata ettevõtlus :D Teine variant, et tegu on töösuhtega - või noh, ekspressi juhtumi puhul küll töösuhte varjamisega. Lehepoisid on muidugi 100% alaealised. Ja ekspress ise on börsiettevõte kah veel.
gigairw. milline soust!
ikkagi, arenenud riigis ei jääks sellise skandaali peale niisugusest börsiettevõttest suurt midagi järele.

Anonüümne ütles ...

Lollakas. Indoneesias sunnitakse lapsi tööle. Siin ei tee seda keegi. Jõhker tibuissi ikka oled :).