neljapäev, 13. juuli 2017

Inno ettepanek: 3-kuuline koolivaheaeg peaks olema talvel

Eestis, kus on talv kõige pimedam ja koledam aeg, on millegipärast kõige aktiivsem kooliaeg lastel. Ja suveaeg, kus on palju valgust ja pikad päevad, on millegipärast lihtsalt puhkus.

Mis on arusaamatu. Ma mäletan oma koolipõlvest, kuidas valgust oli vähe ja päeva lõpus silmad valutasid ning ma sain väga tugeva lühinägevuse. Kooli ja koolist koju minek toimus sageli kottpimedas.

Minu ettepanek: teha pikk 3-kuuline koolivaheaeg talvel, detsember, jaanuar, veebruar, kus loodus nagunii magab ja midagi ei toimu. Ning suvel oleks lühike 2-nädalane ujumispuhkus. Suvepäevad on Eestis nii pikad, et laps jõuab nii koolis käia kui pärast veel palli mängida ja ujumas käia.

Ma saan aru, et see praegune süsteem tuleb ajast, kus suvi oli kõige pingelisem töötegemise aeg, kus lapsed olid kaasatud töötegemisse. Ja talvel, kui tööd ei tehtud, siis lasti lastel koolis käia. Aga siis olid koolipäevad lühikesed, nüüd on laste põhitöö õppimine. Või kuidas?!

12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sa vist oled saanud tubase mürgituse.
Suvel ja lapsed kooli. Millisest kooli ajast lapsed saavad ujuma ja rändama? Kooliajal lähevad lapsed kell 9õhtul magama ja peavad enne 7t hommikul ärkama, et 3-4ni koolis olla ja siis koju tulla ja veel õppida. Meie peres jääks siis haridus omandamata.
Suvi on nii lühike, et seda peab nautima. Ujuma, rattaga sõitma, seiklema, laagris lõbutsema, telkima jne jne. Neid tegevusi ei saa talvel teha. Praegu on ainus ja õige aeg vitamiine koguda ja päikest võtta. Päikest on küll vähe, aga siiski tuleb seda viimastki võtta. Marju pugida ja seeni korjata.

Inno ütles ...

Milliseid marju pugitakse Eestis juunikuus?

Inno ütles ...

Mis koolis need tunnid kella 8st kuni 16ni kestavad? Minu teada lõppevad koolis tunnid 13-14 ajal, siis jääb veel hea mitu tundi päikest ja vett nautida ning siis veel paar tundi õppida. Vahetundide ajal saab samuti väljas käia palli mängimas, mis talvel pole võimalik. Suvel on palju värskeid puu- ja juurvilju, mistõttu aju töötab paremini. Talvel on inimene loid ja uimane, kuna päikest ja energiat pole. Pealegi on talvel lapsed tihti haiged, mistõttu koolis käia ei saa ja nõnda tekib mahajäämus, tõrjutus ja kiusamine.

Anonüümne ütles ...

ää muidu oleneb klassist mis kellani kool kestab! algklassides töesti 13 aga pōhikool ja keskkool 16. Inno sa kahjuks ei ole asjadega kursis! Muidugi võtta lastelt see viimane rōõm ära suve nautida! Eesti kliima on niigi kohutav ja veel see ainuke mõnus aeg lapsed panna siseruumidesse! hea idee!

Anonüümne ütles ...

Ühtlasemalt võiks küll koolivaheaeg olla jagatud.

Anonüümne ütles ...

1. Juunikuus ei pugita marju, tõsi. Juulis on: metsmaasikad ja kodumaasikad. juunis lastakse hea maitsta valgusest, mida on palju.
2. Tunnid algavad kell 8 või 9 am. Lõppevad kell 2-3 pm.
3. Milline kinnitatud seos on just värskete taimede ja ajutöö vahel?
4. Karastatud lapsed ei haigestu, olgu siis talv, sügis või kevad. Karastamine ei sõltu aga aastaajast, vaid vanemate ettevõtlikusest.

Anonüümne ütles ...

Su mõttel on jumet, lapsed võiks olla lastelaagrite moodi internaadis, kus on õppimine, tervislik toit, ilus loodus, vabatahtlik töö, muusika, käeline tegevus, matkad jne. täitsa unistuste lapsepõlv.

Anonüümne ütles ...

Oi kui nõus ma olen sellega, aga mitte just päris kolme kuud talvepuhkust.
Meil on kõik valepidi. Talvel peame ärkama kell kuus, suvel valgega põõname kümneni.
Puhkused tuleks võtta talvel ja kui on võimalusi, siis minna perega päikesereisile. D vitamiini varuma.
Meie valged suved on nii energiat täis, et peale tööd jõuab veel randa, grillima või umbrohtu rohima.
Nädalavahetused on nagu talvel võetud puhkus Tenerifel. Kõike jõuab. Matkama, sõpradega piknikku pidama.
Vanad eestlased teadsid ja oskasid 🙂

Krista ütles ...

Lastest lookesi ja pilte enam üldse ei ole. Varsti enam teie lehele ei tule, igavaks on muutunud see värk:(

Inno ütles ...

Inimene harjub kõigega. :)

Krista ütles ...

Jah, harjub küll. Uued blogid, mida lugeda. Seda poliitikamöga ja muud möttetud pahna enam ei viitsi vahti.

Inno ütles ...

Mis sa veel siin siis passid? Nägemist!