teisipäev, 8. august 2017

Savisaare protsess. Irja analüüsib

Jätkus Eesti aegade põnevaim seriaal - Savisaare protsess! Mida võib siis tänase kohtupäeva põhjal öelda?

No alustuseks seda, et Savisaar nägi välja väga reibas. Ei jälgegi „vanast ja haigest” mehest. Savisaarele sobivad igasugused vastasseisud. Kus ta peab millegi nimel võitlema. Mida tõsisem võitlus, seda parem. Praegune kohtuprotsess annab selleks suurepärase võimaluse. Savisaar saab end näidata haavatud lõvina, kes vaatamata kõigele läbi tulerõnga hüppab.

Teiseks panevad tal kindlasti silma särama lähenevad valimised, kus on lootust teha järjekordne isiklik rekord. Tunduski, et Savisaar oli mõtetes valimiskampaania ja kohus oli tema jaoks vaid üks tüütu koht, kus tuli kohal käia ja nägu ära näidata.

Teiseks paistab, et prokurörid soovivad samuti meediastaarid olla - Evestuse edev ülikond ja piinliku täpsusega pügatud habe. Ei saa ju Savisaarele alla jääda. Savisaar on legend - üks selliseid inimesi, kes on ilmselt surisängiski seksikas. Evestus ei ole legend ja peab seepärast pingutama. Temal on see-eest kindlus, et Eesti Vabariigi kohus teeb 98 %l juhtudest täpselt nii, nagu prokurör küsib. Savisaart jälle rahustab teadmine, et punnitada ei ole mõtet, niikuinii mõistetakse süüdi. Mittepunnitamine on juba iseenesest seksikas.

Kui meil oleks Anglo-Ameerika kohtusüsteem ja vandemeeste kohus, siis mõistetaks Savisaar õigeks.   Lahingu, kumb on seksikam, on ta juba võitnud. Aga meil ei ole vandemeestekohus ja Savisaar & co mõistetakse süüdi.

Ainult võidab sellest lõpuks Savisaar. Savisaare case ei ole Reiljani case, kus peategelasele oli tema sullerlus õnnetuseks näkku kirjutatud. Midagi ei ole teha, Villul on suli nägu peas. Savisaarel on peas tõsise riigimehe nägu ja kuna seda toetab ka tema märgiline roll Eesti ajaloos, siis on prokuratuuril väga raske teda kurjamina kujutada. Aga just õnnestunud kujutamisest sõltub kohtuprotsessi tegelik tulemus. Prokuratuur on üritanud kasutada ära ajakirjandust, et Savisaart - nagu varem Reiljanit - endale soodsas valguses kujutada, aga see on paraku ebaõnnestunud. Kui tahetakse kohtu alla anda Vaclav Havelit või Lech Walesat, ei saa süüdistajad olla asjaarmastajad...

Ja muidugi see 98 %, mis devalveerib igasuguse õigusemõistmise. Eestis mitte ei MÕISTETA, vaid MÄÄRATAKSE õigust. Kohus on koht, kus käiakse prokuratuuri nägemust vormistamas. Et see muutuks, peaks süsteem muutuma. Aga kas süsteem, kus the price is right, kus advokaadid vaatamata süüdimõistvale kohtuotsusele oma raha alati kätte saavad, on valmis muutuma? Kardan, et mitte.

Hoopis teine lugu on selle protsessi järelmõjuga. Millise jälje jätab see ühiskonda, millise märgi asjaosalistele. Prokuratuur võidab, aga see on Pyrrhose võit, mille lõhna on juba praegu tunda.

Pildil Savisaare Liidu algatajad Savisaar ja Olga Ivanova (paremal) läinud aasta suvel Võrus, vasakul Antslas kandideeriv Oudekki Loone.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

savikas on jh suur kepimees, kõiki ta kepib, sellepärast kõik ta maha jätavadki