teisipäev, 29. august 2017

Soome lastepsühhiaater: vanemlik võõrutamine on lahutuse puhul kõige hullem asi

Väljavõte eestinen.fi veebist.

Soomes on väga aktuaalne laste vanemliku võõrutamise teema. See tähendab, et pärast lahutust hakkab üks vanem, kelle juures on lapsed teist vanemat maha tegema.

Eestinen.fi vahendab artiklit Helsingin Sanomates, kus Soome lastepsühhiaater räägib, et vanemlik võõrutamine on lahutuse puhul kõige hullem asi. See mõjub lapsele laastavalt, kuna laps hakkab ühte osa endast vihkama. Võõrutamise tagajärjed ulatuvad mitme inimpõlve taha: võõrutatud laps käitub oma lastega samamoodi.

Võõrutamise vältimiseks soovitab psühhiaater neil vanematel, kes last võõrutavad, otsida abi terapeudilt. Kui see ei aita, tuleks sekkuda ametivõimudel. Laps peab saama suhelda mõlema vanemaga.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kuid mis siis kui üks vanem on jalga lasknud ja ei soovigi oma lapsega suhelda, hoidub eemale nii kasvatamisest kui ka lasterahade maksmisest. Ootab ära aja kui laps on juba täiskasvanud ja otsib oma kadunud vanema ise üles, kuid siis hakkab see vanem oma süüdimatu käitumist põhjendama sellega et hakkab teist lapsevanemat maha tegema. Meil on see väga levinud tava ja tean mitmeid perekondi kus täiskasvanud laps ässitatakse teda kasvatanud vanema vastu üles.

Inno ütles ...

See ongi üks võõrandamise tagajärgi, et laps pöördub teda võõrandanud vanema vastu. Et seda ära hoida, tuleb leida viis, kuidas laps saaks suhelda mõlema vanemaga. Nagu öeldud, kui ise ei suuda, tuleb selleks pöörduda spetsialistide poole. Ja kui üks vanem ei suuda teisele vanemale last näidata, peavad sekkuma ametivõimud kuni selleni välja, et laps antakse nii kauaks teise vanema hoole alla kuni last võõrandanud vanem endas selgusele jõuab.

Anonüümne ütles ...

kuda kommenteerite? http://online.le.ee/2017/08/30/innokas-kolib-uutesse-ruumidesse-uuemoisa-autoteeninduses/

Inno ütles ...

Väga tore algatus. Tublid! Sellist asja oleks ka Võrru vaja.