laupäev, 25. november 2017

NB! Kes Tallinnas radooni tõttu vähi saanud, pole vaja Prantsusmaale kolida, piisab näiteks Võrru elama asumisest

Eestis pole radoonist olnud üldse juttu, aga Soomes ja mujal Põhjamaades on juba tuvastatud, et radoon on põhiline kopsuvähi tekkepõhjus. Näiteks Soomes viib radoon igal aastatl hauda samapalju inimesi kui hukkub liikluses. Sadu inimesi. Igal aastal. Ja NB! Soome tase on palju madalam kui Põhja-Eesti, mis lausa kiirgab! Pole ime, et inimestel Tallinnas ja mujal Põhja-Eestis tervis käest ära läheb. NB! See pole nali!

Radoon on radioaktiivne gaas, mida immitseb maa seest ja mis koguneb ruumidesse. Näiteks Norras on radooni kõrge taseme tõttu teadlikkus väga kõrge ning kõigil uutel elamutel on radoonikaitse. Eestis pole aga keegi sellest kuulnudki!

Selleks, et radooni käest pääseda ja parem hingata oleks, ei pea laskma end täiendavalt kiiritada või Prantsusmaale kolida, selleks piisab näiteks kolimisest Võrru. Või kuhu iganes mujale Lõuna-Eestisse, kus radoonitasemed on madalad.

Ma võin seda omast kogemusest öelda. Olen Tallinnas sündinud ja üles kasvanud, kesklinnas koolis käinud. Mul oli Tallinnas ja selle ümbruses tervis pidevalt käest ära. Minestasin tihti ära. Ja alati, kui tulin Lõuna-Eestisse läks tervis paremaks. Nii on - Põhja-Eesti ja eriti Tallinn on väga ebatervislik elukeskkond igas mõttes - kõigele otsa veel ühtelugu merelt puhuv niiske ja külm põhjatuul.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Radooniriski kaardi järgi on rohelises alas pärnu, haapsalu, hiiumaa, veel mõned lapikesed, aga kõik suuremad linnad tallinn, viljandi, tartu, eriti kohutav kohtla-järve ei soovita kellelegi, kellel elu armas.
Kuremäe klooster peaks ju olema tervistava energeetikaga, aga seal pole üldse mingit maajõudu.
Järeldus: seal hoopis võetakse eluenergiat.
Kuidas said sanatooriumide ehitajad teada, kuhu tuleb rajada terviseasutusi? Sel ajal polnud ju mingeid geolooge ega mõõdetud radoonitaset. Vastus: bioenergeetilisi mõõtmisi tehti juba ammu-ammu, aga sellest vaikime, muidu ootab tuleriit.

Inno ütles ...

See võis ka olla katse-eksituse meetodil kujunenud süsteem ehk sanatooriumid rajati sinna, kus inimesed tundsid, et neil on hea olla - Pärnu ja Haapsalu on juba tsaariajast tuntud kuurordid. Samas näiteks Viimsis, kus radooni tase väga kõrge, ei elanud varem mitte kedagi. Sinna hakati nõuka ajal suvilakrunte jagama ja pärast seda maju ehitama.

Anonüümne ütles ...

http://image-engine.com/film/san-andreas/

Pilt San- Andreasest. Seal praegu just tekkis maalõhe, üks kallas moodustab kalju, teine vajub.

Anonüümne ütles ...

Hah näiteks Võru ümber on seal kaardil ka helepunast omajagu.
Huvitav asi see radoonikaart. Kõige hullem lahmakas paistab olevat Lääne-Virumaa rannikul, Kunda ümber ja lausa Rakvereni välja. Aga sisuliselt on suur enamus Eesti territooriumist radooniriskiga, karst ja liigniisked alad loetakse ju ka potentsiaalselt radooniriskiga alaks (kaardil tähniline).
Vanasti olid majad hõredad ja talumehed elasid selle va radooniriski lahedalt üle.

Kas kusagilt radoonimonitori rentida saab? Osta pole vist mõtet.

Anonüümne ütles ...

Üha uuesti avastab Inno, et kaks pluss kaks on neli. Kuna ta kuuleb sellest esimest korda, siis arvab, et kogu eestlaskond on elanud samas rumaluse mülkas ja tõttab valgust tooma. Radoonist on kogu aeg oldud teadlikud ja sellest ka kõneldud vähemalt viimased viiskümmend aastat. 25 aastat tagasi tõusis teema uuesti suurema tähelepanu alla, kui tuli loobuda Paldiki mnt elamute deailplaneeringust, sest radoonitase ületab seal kõik talutavad väärtused. Sama Kadaka pst (linna poolt vaadates) parema servaga. Seal on nüüd lõpuks majad püsti aga vist tõesti kuidagi radoonikindlaiks projekteeritud.

Anonüümne ütles ...

Huvitav kas see radoon joogivett, mis meil tuleb järvest või põhjaveest, kah mõjutab?