laupäev, 18. november 2017

Rahvaarvu vähenemise põhjus Eestis - naiste „liiga” hea olukord

Naiste osakaal mitte-põllumajanduslike töötajate hulgas, väljavõte World Population Data veebist.

Eestis armastatakse hädaldada naiste kehva olukorra üle, aga tegelikult pole Eestis hädaldada midagi - naiste olukord on väga hea, üks paremaid maailmas. Oluline naiste võrdsuse näitaja - naiste osakaal mittepõllumajanduslikes ametites on lausa 52 protsenti, üks kõrgemaid terves maailmas, samal pulgal Soomega. Selle eest tuleb tänada nõuka aega, mis kõik naised tööle ajas ja sellega naiste olukorda märgatavalt parandas.

Kurdetakse küll palgalõhe üle, aga võrreldes teiste riikidega on see Eestis rohkem kunstlik, sest enamik kõrgharidusega töötajatest ja ametnikest on naised, samas kui mehed töötavad ohtlike ja tervistkahjustavate ametite peal. Palgalõhe üks põhjuseid on asjaolu, et Eesti mehed on nõus töötama ametites, ja seda ka Soomes, kus soomlased ise töötada ei taha. See on ajanud meeste palgad Eestis kunstlikult üles. Sama fenomen ja palgalõhe on ka naiste endi ametites: koristajad teenivad samapalju kui õpetajad, sest paljud Eesti naised on läinud Soome tööle koristajaks, kus palk on 2000 euro ringis, mitu korda kõrgem kui Eestis õpetajal. Nii imelik kui see ka pole, lähevad paljud ülikoolis õpetajaks õppinud ja õpetajana töötanud eesti naised Soome tööle koristajaks.

Samuti valivad naised omale sellise kergema ja vähem vastutusrikka töö, mille kõrvalt on võimalik lastega koju jääda, neil mugavamatel töökohtadel on aga palgad reeglina väiksemad. Laste tõttu kannatavad naised sissetulekutes, ehk palgalõhe teine põhjus on lapsed.

Mitte palga-, vaid pigem haridusliku ja sellega seotud ametilõhe tõttu on eesti meeste eluiga ligi 10 aastat lühem eluiga kui naistel - mehed põlevad kiiresti läbi. Samas ametis samal ametikohal on Eestis meeste ja naiste palk võrdne.

Sündimuse statistika näitab, et seal, kus naiste olukord parem, on ka madalam sündimus - pole ka ime, sest sünnitajateks on naised ning kui sul on hea töökoht, siis sa ei kipu seda sünnituse pärast käest andma. Eestis on naised isegi tublid - sündimus on 1,5 ehk märksa kõrgem kui 1,2-1,3 teistes riikides, kus naistel hästi läheb - siin sündimuse statistika, Maailmapanga veebist:

Kommentaare ei ole: