teisipäev, 14. november 2017

Väga õige: kodust peab lahkuma vägivallatseja, mitte ohver

Väljavõte Päevalehe veebist.

Väga õige algatus on Eestis see, et kodust ei sunnita lahkuma mitte ohvrit, vaid minema viiakse vägivallatseja. Seni on Eestis kodust pidanud lahkuma ohvrid ja vägivallatsejatel on jätkunud veel õigust takkajärgi. Süüdi on ju avalikkuse silmis see, kes minema läheb!

Ma tean omast kogemusest, kui raske on vägivaldsest suhtest vabaneda. Tavaliselt on vägivalla ohver see, kel on väiksem sissetulek, väiksemad võimalused, kes hoolitseb kodu eest ja kellele kodu on väga kallis. See ongi koduvägivalla üks põhjus - ohvril pole kuhugi minna, vägivallatseja teab seda ja see muudab vägivallatseja julgemaks.

Lisaks on koduvägivalla puhul tavaliselt tegemist lastega, mis on hell ja delikaatne teema. Ohvril on raske vägivallast rääkida, kuna see on nö peresisene asi ja seeläbi võivad kannatada ka lapsed. Paljudes suhetes jääbki vägivalla teema seetõttu saladuseks ning üks pool kannatab kõik vaikides ära. Lisaks kannatavad loomulikult lapsed. Koduvägivalla ohvrid ongi lapsed, kes saavad eluaegse psühhotrauma.

Mina leian, et vägivalla avalikustamine kaalub üles võimaliku avalikustamisest tuleneva ebameeldivuse, sest esiteks on ebameeldivus ajutine, teiseks ei õigusta miski laste puhul vägivalla talumist, vägivaldses kodus elamist. Lastel on vääramatu õigus elada vägivallast vabas kodus. Ning tagatipuks tulevad vägivallajuhtumid lõpuks nagunii välja - kui seda ei avalikusta vanemad, siis teevad seda lapsed või lapselapsed.

Kommentaare ei ole: