kolmapäev, 24. jaanuar 2018

Eesti on kuliss-riik, millel on oht minna pauguga lõhki

Väljavõte eestinen.fi veebist.

Soome uudiste portaal eestinen.fi vahendab Helsingin Sanomates avaldatud lugu sellest, kuidas Soomes on levinud nn kulissabielud, kus välise hiilguse säilitamiseks kuhjuvad sisemised probleemid kuni sellised suhted pauguga lõhkevad.

Kulissabieludes on kõik keskendunud rahale, karjäärile ja välisele hiilgusele, mille läbi kannatab aga suhe, kuni lõpuks on suhe valedest nii läbi imbunud, et aus jutt ajab selle lõhki. Selle juures meenus Nõukogude Liit, mis Glasnostile, ausa jutu rääkimisele vastu ei pidanud, kuna pinged olid nii suured. Aga sama paralleeli võib tõmmata tänase Eestiga, kus pinged on kohati veelgi suuremad. Aga selle asemel, et neid pingeid ja probleeme tunnistada, see on siis erivajadustega inimeste ja maapiirkondades elavate inimeste kehv olukord, keskendutakse ainult välisele, et säilitada välist kuvandit, suurendades veelgi pingeid ja probleeme.

Riik on laiemas plaanis nagu abielu. Eesti puhul siis kulissabielu. Selleks, et säilitada oma välist hiilgust (et Tallinn oleks lennuki pealt maha astudes välismaalaste jaoks ilus vaadata), on asunud Eesti riik tõmbama raha ära kõige nõrgematelt, see on siis erivajadustega inimesed, maainimesed, vanurid ja väetid. Haldusreform polnud midagi muud kui niigi vaevatud maainimestelt raha äravõtmine. Nn tööhõivereform on erivajadustega inimestelt raha äratõmbamine. Erivajadusega lastelt raha äravõtmiseks ei alustatud isegi mingit reformi - see tehti lihtsalt vaikselt ära. On selge, et see kõik suurendab ühiskonnas pingeid.

Annaks jumal, et pingete üha suurem kruvimine ei tooks kaasa Eesti-suguse kulissriigi pauguga lõhkiminekut. Kulissabieludel on nimelt omadus lõhki minna ja pauguga.

2 kommentaari:

Toru ütles ...

Seda teemat, et Eesti mängib pururikast riiki, on siin "puhvetis" juba tublilt käsitletud.
Võrdlus kulissiabieluga on väga tabav. Edu võltsnähtuste ja paljastamisel!

Peameedia söödab rahvale järada pseudoprobleeme. Tore, et vahel kostub ka väljaütlejaid: https://naisteleht.ohtuleht.ee/853771/merle-luik-mis-humn-mis-ojasoo-mis-kanakari-meil-tavalistel-eestimaalastel-on-hoopis-teistsugused-igapaevamured

Anonüümne ütles ...

Huvitav, kuidas kulissiabielus ja -riigis selle va seksiga on?