neljapäev, 4. jaanuar 2018

Eestist on saanud nõidade ja posijate maa

Väljavõte Delfi veebist.

Eesti juhtiva veebiportaali põhiteema on täna horoskoop. Ja tegelikult seda juba mitmendat päeva. Ehk siis see, mida tähetark Igor Mang ütleb, milline tuleb aasta, mida loota ja oodata, mida tasub ette võtta, kellele teha panuseid ja kellele mitte.

Vastavaid küsitlusi pole kahjuks tehtud, aga ma olen kindel, et Igor Mang on rahva seas Eestis märksa usaldusväärsem kui president Kersti Kaljulaid või, ütleme, kaitseväe juhataja Riho Terras. Inimesed koonduksid ohu või kriisi olukorras pigem Mangi kui Terrase selja taha.

Ma ei tea ausalt öeldes ühtegi teist kohta maailmas, kus see nii on. Ausalt ei tea. Kus suurte veebiportaalide esiküljed on täis horoskoope ja ennustusi. Kus rahvas on nii, kuidas nüüd öelda, horoskoobi-usku. Kus horoskoopide tegijad on suured staarid, kelle pildid ilmuvad alalõpmata ajalehtede ja ajakirjade esikülgedel, kelle elu ja tegevus on üksipulgi lahti harutatud. Samas näiteks Eesti kirjanikest ja teadlastest, nende elust ja tegevusest ei tea keegi suurt midagi - ja see ilmselt ei huvitagi eriti kedagi.

Öeldakse, et inimesed hakkavad nõidu ja posijaid uskuma ebakindlal ja raskel ajal. See aitab põgeneda reaalsuse eest, kujutada ette midagi muud, ilusamat. Pakub teatud lohutust ja tröösti, et oled sündinud sel või tol kuupäeval. Näiteks majanduslikult ja poliitiliselt väga mahajäänud tsaari-venemaal tõusis impeeriumi viimases vaatuses nii rahva kui riigi juhtkonna seas lausa ebajumala staatusesse Grigori Rasputin, kes tegeles maagiaga. Umbes sama kaliibriga mees on Eestis täna Igor Mang. Kellele on pandud väga suured lootused ja ootused. Kuuldavasti teeb Mangi horoskoopide järgi oma otsused Eesti esiärimees Urmas Sõõrumaa, kes osaleb eri riigifirmade nõukogudes ja juhib seeläbi elu Eestis. Pole võimatu, et igal hommikul teevad horoskoobi järgi plaane Eesti president, kaitseväe juhataja ja välisminister.

Ma arvan, et Eesti 100. aastapäeva põhiline nö märksõna ongi kõiksugu pendeldamised, posimised, kaartide panemine, horoskoobid ja maagia. See on teatud mõttes ka aja märk.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

hull aeg nõuab segaseid inimesi :DD

Anonüümne ütles ...

Kas te endale horoskoobi tellisite, või lasete elu isevoolu teed ?

Anonüümne ütles ...

Taevakehade liikumise platvormile on peale ehitatud psüühiline, lingvistiline konstruksioon. Ja mida rohkem uskujaid, seda suurem tõenäolisus.