neljapäev, 4. jaanuar 2018

Mark my words: varem või hiljem kolivad paljud eestlased ära Hispaaniasse

Väljavõte Õhtulehe veebist.

Õhtuleht kirjutab, kuidas maal elav üksikema on otsustanud Eestis oma elamise maha müüa ja Hispaaniasse kolida. Talle on nii kaasaelajaid kui kirujaid.

Inno ütleb: naine teeb õige otsuse ja varem või hiljem kolivad väga paljud eestlased ära Hispaaniasse. Miks? Sest nii on tulusam. Ja eestlane oskab raha lugeda.

Kõigepealt - seoses kliima soojenemisega kerkib energia hind püstloodis. Eestis elamiseks on vaja kulutada väga palju energiat. Kui sa just ise energiat ei tooda, siis kulutused energiale pidevalt kasvavad. Erinevalt näiteks USA-st Euroopa Liidus põhjapiirkondades elamist ei doteerita - vastupidi, raha antakse lõunasse. Piltlikult öeldes kulub juba praegu paljudel inimestel Eestis talveperioodil pea kogu sissetulek kütte peale. Toiduks ja muuks ei jää suurt midagi alles. Ja see on alles algus, küte läheb veel mitu-mitu korda kallimaks. Sellist asja pole kunagi varem Eestis olnud, nii kallist kütet. Aga Eesti on laiuskraadi poolest ikkagi peaaegu põhjanaba - elamiseks on vaja väga palju kütta.

Pea kogu Eesti elamufond on ehitatud ajal, mil küte ei maksnud midagi. Erinevalt näiteks Soomest, kus juba 1960ndatel hakati ehitama soojapidavaid maju. Seetõttu on Soomes küttekulud väiksemad, kuigi ka seal on probleeme - näiteks hallitus, mis võtab üha ulatuslikumaid mõõtmeid. Majad on ehitatud soojakindlaks, aga tekib kondensniiskus ja hallitus. Täiesti uued 0-energia majad Soomes hallitavad mis kole ja neid lammutatakse järjest maha. Ja mis seal salata, ka paljud soomlased kolivad ära Hispaaniasse - seal on tekkinud Soome kolooniad, Fuengirola on üks suuremaid Soome linnu juba. Seal on oma Soome koolid, lasteaiad, seltsid, teatrid, kinod jne. On täiesti kindel, et Hispaaniasse tekivad ka sellised eestlaste asundused, kus saab tööd, nii et pole vaja hispaania keelt osatagi, piisab eesti keelest.

Paljud inimesed kolivad ära tervise pärast, sest Eesti kliima on muutumas tervise jaoks väga kehvaks - püsivalt jahe ja niiske. Pole õigeid suvesid ega talvesid. Pidevalt sajab ja sajab. Rohi kasvab hästi, aga see on ka kõik. Inglismaalt, kus on sarnane kliima, on samuti miljonid inimesed ära kolinud.

Ja last but not least - ära kolimine on kindlasti keskkonnasõbralik samm. Praegu sõitlevad miljonid inimesed Põhja-Euroopast igal aastal lõunapoolsete riikide vahet, et natukenegi päikest ja sooja saada. Kulutades selleks kõik oma säästud. See sõitlemine omakorda on suur saastaja ja kiirendab kliimamuutust. Ning sõitlemine muutub üha kallimaks. Kõige keskkonnasõbralikum on elada seal, kust sa kuhugi ära sõitlema ei pea ja Hispaania on just selline koht. Ehk: milleks pidevalt sõidelda Hispaania vahet, kui sa võid elada Hispaanias, kulutada oma säästud tervisliku elamise ja toidu peale. Pealegi ei kulugi seal nii palju - toit ja elamine on juba odavamad kui Eestis. Mida rohkem eestlasi ära kolib, seda lihtsam on seal tööd saada.

Euroopa Liit on üle 1000 aasta andnud eestlastele esimest korda võimaluse soodsatel tingimustel omale elukohta valida ja seda võimalust tuleks ära kasutada. Pealegi ei pruugi selline olukord jätkuda igavesti - Eesti asub geopoliitiliselt väga ebastabiilses piirkonnas, piirid võivad väga kiiresti sulguda, näiteks invasiooni tagajärjel ja siis ei pääse enam kuhugi. Väga paljude jaoks tähendasidki Eesti iseseisvumine ja Euroopa Liiduga liitumine võimalust minema pääseda.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ei suudaks, ei taluks hispaanlasi, hästi vastumeelsed ja ilased on hispaania mehed. Kui koliksin siis Kreetale. Väike, päikeseline saar, kus erinevalt Kreekast ei toimu massilist inimkaubandust.

ann ütles ...

...ja Hispaanias elamiseks on vaja kulutada energiat konditsioneeri jaoks suvel. Võiks ikka ühe aastaringi enne ära proovida, kas üldse sobibki see lõunas elamine.

Ikka ühest äärmusest teise.

On mõõdukama kliimaga (kus pole päris nii külm kui Eestis, aga ka mitte nii kuum kui Hispaanias) välisriike ka olemas.

olge ise ka tublid ütles ...

Väga õige märkus ann'il. Lõuna-Hispaanias küll elada ei suudaks, sest suvel pole eriti võimalik nüristava kuumuse käes midagi teha ja suveleitsak kestab seal aprilli keskpaigast oktoobri keskpaigani, pool aastat. Kui tahta siseruumides hoida talutavat jahedamat temperatuuri, maksab see pea samapalju kui meil talveperioodil. Normaalsemad kohad on Põhja-Hispaania ja eriti Kanaarid, kus ookean hoiab temperatuuri jahedamana suvel (ja soojemana talvel).

Olen elanud aastaid UK-s ja sealne kliima on pea ideaalilähedane. Lõuna-Inglismaa ja Walesi kliima on väga erinev Eesti omast - seal on talv/kaamoseaeg poole lühem ja palju pehmem - veebruari teises poole õitsevad juba nartsissid - nende veebruar on võrreldav meie aprilliga. Suveperiood on seal vastavalt poole pikem. Ning mis kõige olulisem, suvi on ikkagi suve moodi, mitte sitt suusailm.

Inno ütles ...

Inglismaa kliima on alles viimastel aastatel talutavamaks läinud. Kunagi 1000 aastat tagasi olid Inglismaal lausa viinamarjad kasvanud, kliima oli nagu Vahemere ääres, aga siis tuli mitmesaja aasta pikkune väike jääaeg, kus näiteks Läänemeri külmus kinni ja see tõi kaasa palju paksu pahandust - kaasa arvatud Eesti hõivamise, kuna raudrüütlid pääsesid oma raske kolaga Saksamaalt liikuma.

Väike jääaeg lõppes alles hiljaaegu. Ja ega see kütmise vähendamine suuri protsesse ei mõjuta - või kui, siis äärmiselt vähe. Suusad võib Eestis nüüd mitmesajaks aastaks ära kappi panna ja keskenduda võiks näiteks jalgpallile.

ann ütles ...

Tean kahte inimest, kellest üks läks noorena Itaaliasse ja teine Hispaaniasse. Veidi aega elanuna sai neil mõlemal vaimustus otsa ning on sättinud oma elu ikkagi põhjapoole - just Inglismaale.