neljapäev, 11. jaanuar 2018

Reformi võimuvertikaali rakendas ellu Keskerakond

Keskerakonna valitsus teeb mis tahab, väljavõte Delfi veebist.

Reformierakond sellest ainult unistas: et käes oleks absoluutne võim nii Toompeal kui all-linnas. Punnitasid mis nad punnitasid, aga seda nad ei saavutanud. Katsed võim haarata Tallinnas luhtusid pärast Pronksiööd, mil Reformierakonnast sai Tallinna venekeelse valija jaoks punane rätik.

Edasi kotiti igal moel Savisaart, et läbi selle Tallinnas võim haarata. Selleks keerati viimseni kinni omavalitsuste kraanid. Ent Savisaar kutsus pool Eestit Tallinna elama ja saavutas ikka oma tahtmise, ülejäänud Eesti jäi aga tühjaks ja kaitsetuks, muutes Eesti kergeks saagiks võimalikele ülevõtjatele.

Kohalikud valimised näitasid, kes Eestis poliitikat juhib - Vene telekanal PBK ehk sisuliselt Venemaa valitsus. PBK on aidanud Keskerakonna võimule upitada nii Tallinnas kui kogu Eestis. Tallinna suur elanike arv mõjutab valimisi terves Eestis. Muud piirkonnad on marginaliseerunud, ajalooline eestluse kants Võrumaa peaaegu välja surnud.

Tallinnast on saanud vene linn ja eestlased on sunnitud välja rändama. Eestlastel pole Tallinnas enam turvaline - seda näitab ilmekalt ühes Tallinna tanklas toimunu, kus oma õiguste eest seisvat eestlast lohistati mööda maad nagu koera. Kui varem räägiti, et eestlane on turist omal maal, siis nüüd on temast saanud koer omal maal.

Viimased arengud näitavad, et Keskerakond võib teha mis tahab ja teebki, mis tahab - seda PBK ja vene kogukonna toel. Üle on võetud reformierakondlikud maneerid - panna lihtsalt tuima. Erinevalt Reformierakonnast saab Keskerakond seda takistamatult teha, sest neid ei ohusta keski ega miski. Neil on käes absoluutne võim riigis. Inimesed ägavad, rahvas ägab, Eesti ägab, aga truud sülekoerad sotsid ja IRL jooksevad väikse vorstijupi nimel saba liputades kaasa - hirmust, et kui nemad taanduvad, siis teeb Kesk valitsuse Reformiga.

Eestis ei taheta eriti ajalugu meenutada ega sellest õppust võtta, sest häbi on Pätsu aja pärast suur. Teiselt poolt ei taheta Eesti esimest presidenti kritiseerida, kartusest, et see võib õõnestada riikluse alustalasid. Ent nagu öeldakse, kui minevikku ei mäletata, siis kõik kordub. Praegu on Eestis kordumas 1930ndad aastad uuel kujul: tollal kasutas Päts ära vabadussõdalaste loodud uut põhiseadust, mis koondas võimu presidendi kätte. Samamoodi kasutab Keskerakond mõnuga ära Reformierakonna poolt loodud võimuvertikaali. Saatuse irooniana on tänane president vaid tööriist valitsuse käes.

Juba räägitakse riigi ajalehe väljaandmisest, mis siis ilmuks tasuta iga päev iga eestimaalase kodusse. Arvatavasti nii ka läheb. Võib arvata, et Keskerakond, vabandust PBK valitseb Eestit veel aastakümneid. Ja seda ei väära enam miski. Ning rahulolematutele saab öelda sama mis viimase paarikümne aasta jooksul: kui ei meeldi, mine ära. Paljud ongi seda võimalust kasutanud. Näiteks Soomes elab ja töötab juba ligi 150 000 eestlast, põhiliselt Helsingis ja selle ümbruses - Helsingist on saanud suuruselt teine eesti linn, suurem kui Tartu. See on alles algus: pärast Saksamaade ühendamist läks Lääne poole elama või tööle kolmandik Ida-Saksa elanikest. Eesti puhul on vastav number 500 000: 300 000 on juba läinud, 200 000 on veel minemas. Eestisse jääb paarikümne aasta pärast elama ligikaudu miljon elanikku, neist 700 000 eestlast, kellest enamus pensionärid.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eks IRL ja Sotsid,kes mõlemad tagasid võimu nii siis kui nüüd teevad oma toiduahelates põhitöö.
Kesk ja Ref on ühe perse kaks kannikat ja pole suurt vahet, kes eelnimetatute poolt nö. fassaadiks võimul hoitakse.

Anonüümne ütles ...

Solidaarsust on igal juhul rohkem kui varem.

Inno ütles ...

Tahaks loota, et asjad lähevad paremuse poole, aga tasub olla väga ettevaatlik.

Anonüümne ütles ...

Reformierakondlik kallutatud meedia ei mitte mingi vaba ajakirjandus.

Anonüümne ütles ...

17 aastat reformierakondlikku õudust on asendunud kerge sulaga. Siiski oleks pidanud lajatama kohe astmelise tulumaksu, mitte tegema seda praegust vahepealset varianti, mille üle kõik virisevad. Astmeline tulumaks nagu Skandinaavias ja poleks olnud kellelgi kobisemist, sest sealne maksusüsteem on viinud nad heaoluriikide tippu, mitte viie vaesema hulka.

Inno ütles ...

See on õige, et oleks pidanud ausalt astmelise kehtestama. Oleks kõigile selge ja läbipaistev olnud. Praegune süsteem tekitab ainult liigset segadust.