reede, 23. veebruar 2018

Ettevaatust! Tänapäeva isadel on läbipõlemise oht

Isa ja laps.

Tänapäeval räägitakse seoses lastega palju emadest, aga tegelikkuses tuleks rohkem rääkida isadest. Sest just isasid ohustab läbipõlemise oht.

Kui vaadata lastega tegelemist, siis on emade olukord viimaste aastakümnetega tundmatuseni muutunud. Kuni selleni välja, et ema ei pea enam isegi sünnitama, rääkimata imetamisest ja lapsega koos olemisest. Koduseid töid teevad masinad ja naised juhivad suuri ettevõtteid ja terveid riike.

Küll aga on ohustatud mehed, ehk siis isad. Sest mees, kes aastasadu või isegi tuhandeid oli laste osas pigem kõrvaltvaataja on omale võtnud väga palju naiste või siis emade kohustusi. Käib tööl, remondib ja ehitab, ehk teeb nö meeste töid ning siis lisaks ootab ühiskond, et isa vahetaks mähkmeid, peseks pesu ja teeks süüa.

Ma mäletan, kuidas minu enda ema rääkis, et isa ei vaadanud laste poolegi enne kui lapsed olid 5-aastased. Ja nii käitusid kõik isad. Tõid naise sünnitusmajast koju ja sellega nende roll piirdus. Edasi käis mees tööl ja naine oli lapsega kodus ning kõik lastega seotud kohustused olid naiste õlgadel. Kuni laps 5-aastane. Isa pikutas diivanil, luges lehte ja vaatas telekat sel ajal, kui ema käis poes, tegi süüa, pesi pesu ja vahetas lastel mähkmeid. Varem polnud korduvakasutusega mähkmeid, kasutati marlit ja seda tuli pesta. Käsitsi.

Nüüd teevad kõiki asju isad ning emad käivad tööl ja ei tee suurt midagi. Emad on töölt tulles väsinud ja ei jaksa lapse poole vaadatagi. Isad on füüsiliselt tugevamad, vastupidavamad ja seetõttu tegelevad kõigega. Ma võin oma kogemusest öelda, et läbipõlemine võib tulla väga kiiresti ja märkamatult. Palju räägitakse läbipõlemisest tööl, aga tegelikkuses ohustab läbipõlemine mehi hoopis kodus. Ning paraku pole eriti kedagi, kes sellele tähelepanu juhiks. Sest keegi kodudesse sisse ei näe. Seetõttu on kahe otsaga asi see, mida laialt propageeritakse, et panna isad rohkem lastega tegelema. Ma saan aru, et see võimaldab naistel veel lihtsamalt hakkama saada, aga meestele seab see väga suure täiendava kohustuse, mida pole aastasadu olnud. Iseenesest pole midagi hullu, aga mehed ei oska selles olukorras end hoida, nad võivad läbi põleda ja seetõttu tekivad tülid ja purunevad suhted. Mehed peaks õppima end rohkem hoidma ja ühiskond peaks samuti rohkem meestega tegelema. Mehed on juba pikemat aega arenenud ühiskonnas see nõrgem pool.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Täiesti jama jutt. Praxise uuringute järgi teevad Eesti mehed poole vähem kodutöid kui naised. Põhjamaades teevad mehed ja naised võrdselt kodutöid ja sündimus ja pereeluga rahulolu on ka suurem. http://mottehommik.praxis.ee/kui-palju-eesti-mehed-ja-naised-kodutoid-teevad/

Inno ütles ...

Eesti mehed liiguvadki kiiresti Põhjamaade poole ju. Soomes on palju probleeme seoses meeste koju jäämisega. Üks kodune eesti mees Brüsslis tappis oma naise mõni aasta tagasi.

Anonüümne ütles ...

Inno sa oled erand. Ei ole see kaugeltki nii, mul eks ei pannud üldse käsi külge lapsehoidmisel.