teisipäev, 6. veebruar 2018

Inno sõnum ettevõtjatele: alla 2000 euro kuus pole võimalik ära elada

Väljavõte Delfi veebist.

Rakvere lihakombinaadi juht imestab, miks töötajad tahavad paremat palka. Iseenesest juba selline suhtumine on kummaline, sest esiteks Rakverel ja selle omanikul, Soome firmal HK Scan on raha küllalt, teiseks on sealsamas Lääne-Virumaal ettevõtja välja öelnud, et alla 2000 euro suuruse palgaga pole võimalik Eestis hakkama saada.

Praegu räägitakse üha rohkem sellest, et ettevõte ei pea tootma ainult kasumit, vaid peab olema sotsiaalselt ja keskkonna osas vastutustundlik. Millegipärast ei vingu ettevõtjad üha karmistuvate keskkonnanõuete üle, kuigi sinna kulub miljoneid, aga hädaldatakse, kui töötajatele tuleb mõned tuhanded juurde maksta. See on lausa häbiväärne!

Sõnum ettevõtjatele võiks olla, et alla 2000 euro kuus pole võimalik Eestis hakkama saada - aga Soomes, kus hinnatase on Eestiga enam-vähem sama, ongi täistööaja puhul minimaalne kuutasu 2000 euro ringis. Millegipärast Eestis leitakse, et õiglane minimaalne tasu on vaid 500 eurot ja kui töötaja küsib üle 1000 euro, siis peetakse teda röövliks.

Eesti ettevõtjate ihnsus oli mõistetav taasiseseisvumise algul, mil tuli ettevõtlust üles ehitada, aga praegu, mil ettevõtjad on täis söönud ja istuvad rahahunnikute otsas, on selline asi arusaamatu. Ma saan aru veel väike-ettevõtjatest Kagu-Eestis või alustavatest ettevõtjatest, kes on tõesti raskes olukorras, eriti seoses kõrgete transpordikuludega, aga Rakveres, kus on korralikud ühendused Tallinnaga, ei tohiks ettevõtjatel küll mingit põhjust olla virisemiseks.

Pealegi, mis halba sellest sünnib, kui maksta töötajatele väärt palka? Ega Eesti pole mingi orjaturg!

Kommentaare ei ole: