reede, 9. veebruar 2018

Venemaa õiendab oma vastastega arveid

Süüria mässuliste purustatud pesa, New York Timesi veebist.

Kui aus olla, siis tegelikult ei uskunud keegi, et Venemaa ISIS-est jagu saab. Sest keegi polnud saanud. ISIS on sama seltskond, kelle vastu Nõukogude Liit, ehk siis seesama Venemaa alustas sõda 1979. aastal ehk siis Brežnevi ajal. Eestlaste jaoks tähendas see tollal sadu tinakirstus vaikselt koju saadetud noormeeste surnukehasid. Emad olid ahastuses, kui kuulsid, et pojad saadeti Afganistani. See sõda demoraliseeris tugevalt nõukogude ühiskonda ja oli kindlasti üks põhjuseid, miks Nõukogude Liit lagunes.

ISIS-e võitlejad ehk mujahideenid äratas ellu USA luureorganisatsioon CIA 1970ndate aastate lõpus, et ära hoida Afganistani ülevõtmist NLiidu poolt. USA saatis neile relvi ja raha, USA eksperdid koolitasid salaja islamisõdalasi. Ja mujahideenid võitsid, see oli USA võit ja NLiidu kaotus, suur moraalne löök. Pärast seda hakkasid nõukogude kindralid ameeriklastesse hoopis teisiti suhtuma ja neid austama, sest venelased austavad jõudu.

Saatuse irooniana aga pöörasid needsamad mujahideenid ühel hetkel oma leivaisade, ameeriklaste vastu ja 2001. aastal tõid sõja USA pinnale, kui ründasid USA-s mitmeid objekte. Pärast seda läksid ameeriklased sõtta oma endiste liitlaste vastu ja - kaotasid. See oli valus moraalne löök ameeriklastele, kelle mõju maailmas kolinal kokku kukkus. Räägiti juba USA lagunemisest.

Võidust joovastunud mujahideenid lõid oma riigi ISIL ja hakkasid seda laiendama. 2014. aastal, kui eestlaste pilgud olid pööratud Ukrainasse, laiendas Lähis-Idas oma positsioone ISIL ning lisaks Afganistanile ja Iraagile oli langemas Süüria. See on suur tükk - ligi 100 miljonit elanikku. Ameeriklased põgenesid, jättes oma poolehoidjad saatuse hooleks. Lähis-Idast hakkas Euroopasse voolama massiliselt põgenikke.

Räägiti juba sellest, kuidas islamiriik tungib järgmisena Euroopasse ja Euroopa riigid islamiseeritakse. Kogu Euroopa oli hirmul põgenike laviini ees - see šokeeris isegi eestlasi, kuigi Eestisse põgenikke ei jõudnud. Inglased astusid hirmuga põgenike ees Euroopa Liidust välja. Kuni sekkus 2015. aastal Venemaa. See oli aeg, kui kardeti, et Venemaa toob väed Eestisse. Aga mindi hoopis mujale. Mitte keegi ei uskunud, et Venemaa rätipeadest jagu saab. Mitte keegi. Aga sündis ime, Putin asus toetama Süüria presidenti al-Assadi, kelle võim rippus noateral, Vene väed viidi Süüriasse sisse, karmid lahingud kestsid kaks aastat ja ISIS löödi puruks.

Kas te kujutate ette, eksole?! Selle, millest NLiit ei saanud jagu 10 aastaga ja USA 13 aastaga, tegi Venemaa ära 2 aastaga. Möödunud aasta lõpus tunnistasid kõik, et ISIS on purustatud. Isegi USA heitis moe pärast mõned raketid - alati on hea olla võitjate poolel. Olgu lisatud, et ISISe armee koosnes ligi 100 000 karmist võitlejast, kes olid karastunud kui teras viimase paarikümne aasta jooksul. Ja nad kaotasid. Põgenike vool on Süüriast lakanud ja inimesed on hakanud oma kodumaale tagasi pöörduma.

Nii et Venemaa võttis revanši kunagise kaotuse eest ja näitas, et suudab õiendada otsustavalt oma vastastega arveid. Ühtlasi päästeti võibolla isegi Euroopa, nii nagu kunagi peatas Venemaa mongolite liikumise läände, aga jäi ise ikkesse. Ainsad, kes olid enne venelasi rätipeadest jagu saanud olidki mongolid - 1000 aastat tagasi.

P.S. See pole siin mingi kiidulaul Venemaale ega venelastele vaid lihtsalt väike ülevaade, kellega eestlastel tuleb võibolla rinda pista. Juba vana mongoli tarkus ütleb, et kõige tähtsam on oma vaenlast tunda, seepärast ütlevad inglased, et vaenlane tuleb enda ligiduses hoida. Nii talitavad näiteks soomlased, kel on tänu sellele väga hea ülevaade ja info, mida Venemaa endast kujutab.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kuulge lõpetage juba ära, Venemaa huvi ei ole Eesti enam ammu, miks peakski olema. Kiratsev taskuriik. Venemaa huvi on koguaeg mujal olnud, suuremate asjade juures.

Inno ütles ...

Vastupidi, Venemaa huvi on olnud kogu aeg oma naabruses. See on nii kõikide teiste suurte ja väikeste riikidega.

Anonüümne ütles ...

Eestile meeldi muidugi jätkuvalt oma eksist Venemaast mõelda, kuigi teise poole huvi ammu lahtunud. Vaatame seda aegu uuesti, kui Eesti end taas põnevamaks "pruudiks" teeb Talsinki ja Rail Balticuga. Enne pole küll mingit ohtu.

Anonüümne ütles ...

ISISe probleemi tekitas USA ise endale, aga miks Süüria kurjuseteljeks koos teiste naaberriikidega juba ammuilma oli kuulutatud, miks Kaddafi ära tapeti, see oli erioperatsioon, luureteenistused saatsid oma väljaõpetatud palgamõrvarid ja teater käis asja juurde, see on rõve, meediamogulite pläma, peaasi kui müüb, nende pangaarved kasvasid.
Mongolite ike on suur muinasjutt, need olid kaameelikasvatajatest rändrahvas, küll on hea oma vürstiriikidevahelised kakelused kellegi kirjaoskamatu kaela ajada, "ajalugu" my ass.
Prussia (preisimaa ja russia) oli üks riik, lihtsalt erinevad kubermangud, nüüd demoniseeritakse anglosakse, need on ka omavaheliste abieludega seotud perekonnad, pole mingit
kakelungi, sõpradevaheline nöök käib, kannatajaks on lambakari, kes miskit ei tea, kahuriliha.

Anonüümne ütles ...

Kui veel midagi on ISISest alles, siis tänu USAle, kes toidab teda tänase päevani. ISISt ja Lähis-Ida ebastabiilsust on USAle vaja - et nõrgendada Euroopat.

Aga jah, eelkommenteerijatega võib nõus olla - eestlased ravigu oma russofoobiat. Ja seda muidugi juhul, kui on ka siirast soovi ohvri rollist ükskord välja tulla.

a.