teisipäev, 13. märts 2018

Kuidas on Soomes puuetega laste mähkmete küsimus korraldatud



Suhtlesin just Soome puuetega lapsi kasvatavate peredega ja olin šokeeritud, kui lihtsalt on seal puuetega laste mähkmete asi ära korraldatud. Kui laps saab kolmeaastaseks, on mähkmed talle tasuta ning nende kättesaamine käib nõnda, et ema või isa läheb lihtsalt terveyskeskus'esse ehk tervisekeskusesse ja toob mähkmed sealt ära. Ei mingeid segaseid asjaajamisi invatarvetega kauplevate firmadega, raha maksmist jms. Mähkmed on tasuta ja need saab kätte lihtsalt, minimaalse aja- ja närvikuluga.

Kohati mulle tundub, et Eesti valitsus ja kõik selle allasutused on samuti intellektipuudega, kui ei suuda NII lihtsaid ja inimlikke asju ära korraldada.

Ja veel infot puuetega laste olukorra kohta Soomes. Üks ema kirjutas mulle: „Suomessa yli 3-vuotiaat vammaiset lapset saavat vaipat ilmaiseksi ja vaikka kotiinkuljetettuna. Käsittääkseni noin 6 vaippaa/pvä, eli kuukaudessa noin 180 vaippaa.” Tõlgin meie rumalatele riigikogulastele: „Soomes saavad üle kolmeaastased lapsed mähkmeid TASUTA ja need tuuakse sulle kasvõi koju kätte. Minu arusaamist mööda saab päevas saab kuus mähet ehk 180 mähet kuus.”

APPI!!! Mis toimub meie riigis???

Küsisin ka vankrite ja teiste abivahendite kohta. Selle peale kosteti järgmist: „Apuvälineet - rattaat, pyörätuolit, sängyt jne. saadaan ilmaiseksi lainaksi.” Ehket kui laps vajab vankrit, voodit, seisulauda vms, siis saab ta selle riigilt TASUTA rendile. Eestis tuleb vanematel ise käru renti maksta, ca 20-30 eurot kuus. Teistest abivahenditest rääkimata.

Nii tasuta mähkmete mitte pakkumine kui eluks hädavajalike asjade eest lapselt rendi küsimine on minu hinnangul lapse inimõiguste rikkumine. Tegin selle kohta õiguskantsler Ülle Madisele kaebuse ja ootan nüüd vastust. Kohe, kui see saabub, annan ka teile teada.

OLULINE TÄIENDUS. Lisati, et on võimalik ka rohkem mähkmeid saada ning et põhimõtteliselt saab just nii palju mähkmeid kui laps vajab. Kui näiteks vajatakse rohkem kui 180 mähet, on vaja lihtsalt perearsti tõend võtta. Juhin tähelepanu asjaolule, et Juuli perearsti tõend, kus oli kirjas, et laps vajab 120 mähet (s.o vähem kui Soomes iga puudega laps tasuta saab), ei lugenud Eesti sotsiaalkindlustusametile absoluutselt.

Pildil Juuli. Eestis peavad puudega lapsed mähkmeid ise ostma.