kolmapäev, 4. aprill 2018

Eesti olukord on kusine, sest Trumpil (ja ka USA-l) on Eestist savi

Väljavõte Delfi veebist.

Indrek Treufeldt toob välja, et Balti presidentide ja Trumpi pressikonverents oli rabe. Ses mõttes on Treufeldtil loomulikult õigus: igaüks ajas nagu mingit oma asja. Puudus ühtne läbiv joon, mis seni on sellistel üritustel olnud.

Põhjus, miks asi oli rabe ja miks jäi mulje nagu oleks neli mingit suva tegelast lihtsalt rääkima pandud tuleb sellest, millest kahjuks Eestis kõva häälega ei räägita, aga millest kõik omavahel räägivad, et Trumpil ja tervel USA-l on tegelikult Eestist ja ka teistest Balti riikides suht Savi. Suhtumine on muidugi eht-ameerikalik, nii nagu üks nätsu näriv Kadrioru-Miki mõned aastad tagasi lätlaste ja leedukate kohta tabavalt ütles: Who the f**k are they? Nüüd on samasugune tegelane Valge Maja peremees ja ta esitab nii endale kui teistele samu küsimusi.

Trump ei teinud Balti riikidest tegelikult väljagi. Ta rääkis hoopis sellest, kuidas USA on 17 aastat välismaal oma sõjaväelastega olnud, kulutanud ära 7 triljonit dollarit ja vastu pole saanud mitte midagi. Nüüd lubas Trump kõik USA sõdurid välismaalt ära tuua ja panna hoopis Mehhiko piiri kaitsma. Ja seda NB! ütles Trump ühisel pressikonverentsil Balti presidentidega, kelle ainus soov Washingtoni minnes oli see, et USA oma vägesid välismaale juurde tooks (seda USA vägede suuremat kohalolekut kutsutakse peenes keeles heidutuseks). Trump aga saatis Balti presidendid viisakalt pikalt.

Nüüd on kõige suurem küsimus see, et mis saab Balti riikidest edasi. Balti riigid on kogu oma julgeoleku arhitektuuri rajanud USA abile ja varem on USA ise olnud väga agar seda toetama. Nüüd on aga tõmmatud järsult pidurit ja keegi ei tea, mis saab edasi. Trumpil ega ka ameeriklastel pole enam mingit huvi välismaal sõdida, neil on sellest kõrini, umbes nagu NLiidul oli Gorbatšovi ajal kõrini välismaal sõdimisest ja tõmmati igal rindel tagasi. Nagu Trump ütles: asjad tuleb kõigepealt korda teha omas kodus. Mille suhtes on tal kahtlemata õigus: kuni USA-s asjad liga-loga on lausa kuritegelik välismaal toimetada.

Sama võiks tegelikult öelda ka Eesti kohta: lõpetada maailmas ringi aelemine ja tegeleda koduste asjadega. Selle asemel, et Iraagis, Afganistanis, Malis ja mujal raha ning inimelusid raisata võiks maksta sõjaväelastele kodus normaalset palka ning eesti mehed võiks osaleda Eestis oma Eesti asjade tegemisel, minupärast kasvõi tegeleks lastega või abistaks vanureid puude lõhkumisel ja riita ladumisel. Nii nagu Trump ütles America First, peaks Eesti põhimõte olema Estonia First. See on nagunii naiivne lootus, et keegi Eestile sõjas Venemaaga appi tuleb. Seda pole veel ajaloos olnud. See oli nii 1939. aastal, mil Soomele keegi appi ei läinud ja isegi varasem liitlane Eesti reeturlikult vaenlase poole üle läks, ja nii on see ka 2019. aastal, kui Venemaa peaks Eestit ründama. Kõik, kes vastupidist väidavad, need lihtsalt valetavad.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Selleks, et vähendada vähemalt 10X sõjaohtu, tuleb naabriga viisakalt käituda ja mitte USA puudli sarnaselt klähvida.Ja mitte valetada naabri peale! Näiteks Vene-Gruusia sõja alustas Gruusia, mitte Venemaa.Seda fakti ei tea või ei taha tunustada isegi meie president!

"On täpselt on teada, kunas anti Gruusia vägedele käsk sõjaliseks operatsiooniks, ja see toimus 7. augustil kella 14.00 paiku Gruusia parlamendi kaitsenõukogus. Siis said Gruusia väed käsu siseneda Lõuna-Osseetiasse ja taastada seal Gruusia riigikord.Vene väed sisenesid Roki tunnelisse siis, kui Gruusia suurtükid juba pommitasid Tshinvalit."

https://www.diplomaatia.ee/artikkel/vene-gruusia-2008-aasta-sojast-viis-aastat-hiljem/