laupäev, 21. aprill 2018

Eestlased ei saanudki rikkaks, nüüd surutakse tagasi vaesusse

Eestlane on vaene, ja õnnetu.

Nõuka ajal räägiti eestlastele, et hea on olla vaene. Loomulikult mitte otseselt, aga see kukkus nii välja. Eestlane ei saanud, see tähendab jaksanud omale osta autot ega tehnikavidinaid, teksapükse, isegi kilekotte ei jaksanud keskmine eestlane osta. Ta küll jaksas omale ehitada maja, ilma laenuta, või osta kooperatiivkorteri, aga kilekotte või uut autot osta ei jaksanud. Kokkuvõttes tähendas see, et palju eestlasi jäi sündimata, seda võrreldes näiteks Soomega, kus inimesed elasid paremini ja kus sündis tänu sellele rohkem lapsi. Eestlane ihaldas iseseisvusest ja kapitalistlikust ühiskonnast, mis pidi tooma rikkuse ja õnne. Pidi tooma rohkem lapsi, rohkem eestlasi.

Nüüd on käes iseseisvus ja kapitalism, aga lapsi sünnib vähem kui kunagi varem. Mis siis lahti? Mis läks nässu? Miks on eestlane jätkuvalt vaene?

Kummaline küll, aga nüüd on jõudnud kapitalism sellesse ajajärku, kus on aru saadud, et turumajandus ja sellega seotud tarbimismaania on viinud maailma huku äärele, ning arengut on hakatud vägisi tagasi tirima, mis tähendab, et inimesi on hakatud vaeseks tegema. Vägisi. Kõiksugu aktsiisimaksud, kilekotimaksud ja muu tõstab hinda ja vähendab tarbimist. Toit on kallinenud kümne aastaga mitu korda, mis tähendab, et inimesed ei jaksa omale süüa osta, rääkimata lastest. Eestlane jaksab osta omale kuupalga eest auto, sest autod on muutunud väga odavaks, aga ei jaksa osta omale osta toitu, mis on muutunud väga kalliks. Eestlane on muutunud rikkamaks ainult asjade tähenduses, ta jaksab küll osta kokku kõiksugu asju ja vidinaid, mis toodetud Hiinas ja imeodavad, aga ei jaksa enam osta toitu, mis on pärit Euroopast ja väga kallis.

Ja loomulikult, tänapäeval sünnivad lapsed arenenud riikides seal, kus elatustase on kõrge nagu Norras või Islandil, või kus abordid keelatud nagu Poolas. Mujal on sündivus väga madal, Soomes langenud koguni sadade aastate taguste nälja-aastate tasemel. Eestis on olukord veel hullem.

Energia suurema maksustamise ja sellega seotud toidu kallinemisega püütakse inimesi vägisi vaesemaks teha, et piirata tarbimist ja vähendada sündivust, kuna maailma rahvastik kasvab liiga kiiresti. Eesti kui väike ja vaene maa on jäänud jälle hammasrataste vahele, ja sedakorda mitte kommunistlikus, vaid kapitalistlikus ja turumajanduse süsteemis.

Viimasel ajal räägitakse üha enam mitte rikkusest, vaid õnnest, see on võimest jagada rahvuslikku rikkust võimalikult ühtlaselt. Ehk siis eesmärk on muuta inimesed ühtlaselt vaeseks. Miks? Sest see aitab päästa maailma. Eesti rahva jaoks see midagi head ei tähenda, sest sündimust on hakatud üle maailma jõuga piirama ja väike Eesti ei suuda sellele jõule vastu seista.

Õigus on ilmselt Taageperal, kes on prognoosinud, et praeguste trendide jätkudes on juba 50 aasta pärast keskmine eestlane mustanahaline. Ent see võib juhtuda juba varem. Või mis eestlased, isegi soomlased on mures oma tuleviku pärast. Sest neid kummitab sama tulevik.

5 kommentaari:

Lootuse küla ütles ...

Õudne prognoos kapitalismi isevoolu teel nii lähekski, kuid õnneks on meil riik rahva valitud Riigikogu ja valitsusega!
Poliitikute tööks on oma otsustega protsesside juhtimine. Põhiseaduse järgi ühiskondlikus edus ja üldises kasus eesti rahvuse ja kultuuri säilimine läbi aegade!

Anonüümne ütles ...

Tegelikult on teise eesti "liigse" rikkuse korjanud enda kätte meie uuseliit ...

Anonüümne ütles ...

Iga asi on millekski hea.Kui Aafrika ja Aasia riigid jõuavad arengult kasvõi meie tasemele, hakkab ka seal sündivus katastroofiliselt langema.Maakera elanike arv stabiliseerub ja hakkab langema. Kui see langeb paari miljardi piirile, küll siis hakatakse jälle sündivuse suurendamisega tegelema.Siis juba teadlikult nii, et elanike arv ei tõuseks ega langeks.Meie Eesti on ainult üks tolmukübe maailma rahvastiku hulgas ja sellest ei sõltu midagi.Ja kui me lõppude lõpuks oma sugupuud vaatame, siis puhtaid eestlasi meie hulgas praktiliselt ei olegi.Paarikümne aasta pärast on meie lapselapsed kõik nii nunnult tõmmud.Araabia tüdrukud on täitsa ilusad, kui oma rätid ära viskavad ja endid üles löövad!Ja ega araabia kuttidel ka midagi viga pole kui ajud pisut puhtamaks saavad.

Anonüümne ütles ...

Ausalt öeldes on mul Taagepera küünilistest väljaütlemistest a´la demograafiline vetsupott jms sügavalt kõrini saanud. Ka tema on olnud osaline sellise Eesti kujundamises nagu see praegu on. Elada ise USAs heaolus ja viibutada siiapoole näppu on väga empaatiavaene käitumine.

Aga olen nõus, et kapitalism kui selline on aja ära elanud. Ma näen Eesti jaoks lahendust ainult maale tagasi minemises. Selleks oleks vaja kõigile kodanikele tervisekindlustus tagada, et inimesed julgeks elada ka väljaspool linnasid, kus on töökohad. Kõik ei pea tegema palgatööd kuskil asutuses, tehases või kontoris, väga paljud võiks lihtsalt maad harida, elada oma talus ja arendada majapidamist. Lisaks minimaalne kodanikupalk, et osta esmavajalikku, mida ise toota ei saa, piisaks isegi 140-200 eurosest summast, paljud elavad maal praegu vähemaga ära. See oleks tehtav, kui oleks tahe.

Anonüümne ütles ...

Tuleb Antsip Prüsselist tagasi,
paigutab kõik eestlased tasuta koerte varjupaikadesse.
Mürgisüst lubatakse - inimõigus ikkagi !