reede, 27. aprill 2018

Miks soomlased on maailma kõige õnnelikum rahvas?


Soome kirjanik teeb ameeriklastele selgeks, miks soomlased on kõige õnnelikum rahvas: kõigil on tasuta arstiabi, tasuta ülikooliharidus ning laste eest kantakse hoolt.

Bernie Sanders küsib, miks seda ei võiks pakkuda Ameerikas.

Kohvik küsib, miks seda ei võiks pakkuda Eestis?

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tasuta kõrghariduse kohta Eestis ütleks niipalju, et ikka räige see 2013. a. läbi viidud kõrgharidusreform. Kui mingi hulk EAP-sid tegemata jääb, siis maksad ennast vigaseks. Ja seda olukorras, kus puuduvad äraelamist võimaldavad stipendiumid.

Kõrgharidusreformi on programmeeritud, et üliõpilased, kes vaesuse tõttu peavad kooli kõrvalt töötama, hakkavad maksma oma hariduse eest. S.t. vaesed peavad maksma. Ikka hämmastav. Ma soovitaks kõigil vaestel (ja need on peamiselt väljaspool Tallinna elavad noored) üritada kandideerida välismaa ülikoolidesse, eriti Skandinaaviasse.

Anonüümne ütles ...

Äraelamist võimaldavad stipendiumid? Ilma vanemateta ja nende toeta ülikoolitasin end ise noore inimesena ära, neli aastat iga tööpäev tööl ja ülikoolis.

Anonüümne ütles ...

Jah, aga noore inimesena ei olnud sul sellist kõrgharidussüsteemi nagu täna. Tutvu palun uue süsteemiga ja küsi endalt uuesti, kas saaksid samadel tingimustel hakkama. Kui pead iga EAP eest, mis deklareeritud, aga jäänud tegemata, maksma täismahus õppemaksu. Kui pead tegema semestris 30 EAP-d, kui vähem tehtud, siis maksad trahvi. Kui õpingud lähevad üle aja, siis maksad õppemaksu, kuigi haridus on nn tasuta.

Ma ka koolitasin ennast noorena töö kõrvalt ülikoolis ja lõpetasin õigel ajal, ei ületanud nominaalset aega ja seetõttu on minu jaoks praegune süsteem vägagi üllatav. Loonud on selle äärmiselt südametu süsteemi aga inimesed, kes said nõuka ajal tasuta kõrghariduse ja ka stipendiumi, mis võimaldas ära elada. Kes sama moodi taovad endale praegu rinnale ja seletavad, et "aga mina omal ajal ja mina omal ajal", saamata aru, millega nad on hakkama saanud praegu.

Ennustan praegusele kõrgharidussüsteemile max 5 aastat veel eluiga, siis vaja muuta kindlasti. Enne kui kõik andekad välismaale õppima plagavad.

Anonüümne ütles ...

Ma ei käinud ülikoolis nõukaajal, ei oska kommenteerida ja palun mind mitte võrrelda nendega, kes käisid. Vanus kolmekümnendate lõpp.
Võtsin ka õppelaenu neljast õppeaastast kolmel. See ammu tagasi makstud. Ainepunktide kinnimaksmist ei olnud, aga ise tuli ennast ära majandada küll.

Anonüümne ütles ...

muusik võtab vabalt http://rahvahaal.delfi.ee/news/uudised/tonu-trubetsky-naabrid-on-marus-mees-arveid-ei-maksa-ja-on-volgu-trubetsky-ise-ei-moista-miks-ta-uldse-peaks-midagi-maksma?id=81901383