neljapäev, 14. juuni 2018

Miks on Eestil vaja toita Rootsi spekulante?

Väljavõte Äripäeva veebist.

Eesti valitsus on otsustanud Tallinna sadama maha müüa, sest pärast Vene sanktsioone ja olematuid Eesti-Vene suhteid puudub sel ettevõttel perspektiiv. Põhiline tegevus on reisijate teenindamine terminaalides, aga selle piskuga ära ei ela. Sadamad seisavad kuival. Kaubavedu on liikunud Eestist Soome, ja Lätti.

Pole saladus, et Tallinna sadama tahab ära osta Helsingi sadam, millel läheb väga hästi ja mis on kasvanud üheks maailma suurimaks sadamaks. Soomest on saamas omamoodi Põhjamaade Singapur, tähtis (ja rikas) kaubandussõlm ida ja lääne vahel, mis oli kunagi Eesti suur idee, aga mis kadus pärast Andrus Ansipi korraldatud Pronksiööd ja sellele järgnenud suhete külmutamist Venemaaga. Pronksiöö oli valitsuse jaoks nagu püksi pissimine: algul maru hea ja soe, aga siis väga vastik ja külm. Pole ime, et Ansip pärast seda Eestist jalga lasi: sitt jäi teistele helpida.

Tallinna sadamal saabki olla tulevik vaid Helsingi sadama osana, sest Soomel on Venemaaga head suhted ning tänu sellele on võimalik kaupu liigutada osaliselt läbi Tallinna. Või siis suunata osa Hiinast saabunud kaupa läbi Tallinna. Soome pani äsja käima kiir-konteinerrongi läbi Venemaa Hiinasse (mis oli kunagi samuti Eesti suur idee).

Eesti valitsus otsustas kehvas seisus sadama maha müüa. Et hinda teada saada, korraldatakse esialgu väike IPO, ehk nn börsile minek. On selge, et mingit rahvaaktsiat sellest ei tule, pigem selline Telekom 2, kus väikeaktsionärid pannakse ühel hetkel lihtsalt kurva fakti ette. Küll oleks võinud pakkuda eesti rahvale paremat võimalust Tallinna sadama aktsiate soetamiseks, selle asemel, et toita Rootsi spekulante. Aga ju siis on jäme ots müügiprotsessis juba käest antud, nii nagu anti Telekom ära enne, kui kõik eestlased omale koju kiire interneti said. See - kiire interneti puudumine maapiirkondades on saamas Eesti arengu jaoks üheks suuremaks pudelikaelaks ja tirib Eesti alla rahvusvahelistes interneti-edetabelites.

Kommentaare ei ole: