neljapäev, 12. juuli 2018

Asi, millest Eestis naiste puhul ei räägita: child penalty


Eestis kihutatakse naisi lapsi saama, aga ei hoiatata selle eest, et laps tähendab naisele vähemalt 20-protsendilist kaotust sissetulekus. See tähendab ühtlasi madalamat heaolu ja tulevikus palju väiksemat pensioni.

Just child penalty on asi, millest on hakatud Soomes üha rohkem rääkima, ja mis Taani uuringute põhjal on 20 protsenti. Soomes ja Eestis on see summa ilmselt veel suurem, sest naised on lastega kauem kodus kui Taanis. Ja see, child penalty ehk lapsetrahv on peamine palgalõhe põhjus.

Ehk siis tegelikkuses ei tohiks riik propageerida lapse saamist, kuni naistel on kompenseeritud see lapsetrahv, 20 protsenti palgast. Palgalõhest rääkides tuleks aga öelda ausalt välja, et see on seotud lapse saamisega.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Naistele kodusistumise kinnimaksmine pole ka lahendus. Pigem tuleks soodustada naiste töö- ja pereelu ühildamist, tagada reaalselt töökoha tagasisaamine ja laste tõttu mittediskrimineerimine. Isapuhkus võiks olla pikem, nagu on Põhjamaades, et kohustusi võrdsemalt jagada.

Anne-Mari ütles ...

Eestis on nii, et sissetulekutes kaotab see, kes kellegi teise eest hoolitseb. Laps, abi vajav täiskasvanu või eakas inimene. Kui hoolitsejarollis on mees, kaotab tema sissetulekutes.
Jääb kolm võimalust - kaotad sissetulekutes ja jääd hätta, kaotad sissetulekutes ja tuled sellega toime või elad oma elu nii, et hoidud mistahes inimlikkusest ja teiste eest hoolekandmisest, et sissetulekutes mitte kaotada.
Sagedamini on hooldajad naised, aga mehel tekivad samas olukorras samasugused raskused.