teisipäev, 10. juuli 2018

Nüüd selge, miks oli vaja ette võtta santide töövõime hindamine?


Möödunud aastal toimus Eestis suur santide töövõime hindamine, kus selgelt töövõimetutel inimestel hinnati töövõimet ja väga paljudel määrati senise täieliku töövõimetuse asemel pisuke töövõime. Need inimesed pole tänaseks tööle saanud ja istuvad kodus nagu varem. Miks seda janti siis vaja oli?

Aga väga lihtne. Nimelt nagu teada, on Eestis haigekassa ja sotsiaalkassa pankrotis, sest kogu raha on pensionide peale ära raisatud. Samas aga töötukassas oli raha jalaga segada. Nüüd mõeldi välja geniaalne idee: määrata santidele töövõime, registreerida nad töötuteks ja hakata neile maksma senise sotsiaaltoetuse või invaliidsuspensioni asemel töötutoetust. Santide jaoks suurt midagi ei muutunud, mõned hakkasid vähem raha saama, aga riigi jaoks oli tegemist suure asjaga: avanes võimalus hakata santidele töötukassast raha maksma.

Mis on tegelikult jabur, sest töötukassa töötutoetused ja abi neile, kes seda tegelikult vajavad on naeruväärsed. Nagu juba varem kirjutatud, siis koolitab töötukassa arstidest õmblejaid ja inseneridest põllutöölisi. Olen seda ise kõrvalt näinud - täielik kilplaste värk. Ning koolitustoetus 2500 eurot on loomulikult naeruväärne - selle eest saab ainult ühe pealiskaudse lühikursuse. Soome riik maksab näiteks Microsoftist koondatud töötajate ümberõppeks ligi 100 000 eurot (!!!) ühe töötu kohta (neile, kes firma asutavad, antakse seenmeraha 300 000 eurot). Nõnda ongi nii, et soomlased teevad ilma IT-maailmas ja teaduses ning eestlased käivad nende sitta rookimas. Ja kui Eestis midagi ei muutu (aga viimase 25 aastaga pole midagi muutunud), siis jääb see veel niimoodi aastakümneteks või aastasadadeks.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Järjekordne lauslollus vaatab siit vastu - arste ja insenere ei koolitata meil kindlasti "õmblejateks" - neid on niigi (juurde) vaja. Ja kui peakski leiduma mõni arst või insener, kes endale Eestis tööd ei leia, siis pole ta tõesti rohkemat väärt kui tootvale tööle saata.

Toomas, afgaanipoiss ja Rahvarinde liige 1987. aastast ütles ...

Inno,
mis te arvates, kus venelased pidama saadakse? Kas Emajõe joonel või alles Tallinna all?
Võru langeb vist küll ajutiselt vaenlase kätte?

Anonüümne ütles ...

Inno,sa eksid kui ütled,et santide jaoks ei muutunud suurt midagi.

See,kes saab töövõimetoetust 100% töövõimetuse puhul,selle puhul tõesti ei muutunud.Seda tööle ei sunnita .Ta saab 380 eurot kuus töövõimetoetust ja võib hädapärast sellega ära elada. Nälga päris ei sure .

Kuid neile,kellele määrati vaid 57 % töövõimetus,nende jaoks muutus kõvasti. Selline toetus on vaid 200 eurot kuus . Ja mis peaasi,sellise 57 % võimetuse juures pead kas töötama,õppima või aktiivselt tööd otsima . Kui ei tööta ega ka kandideeri kõikvõimalikessse töökohtadesse,siis võetakse seegi väike toetus ära .

Nii et töövõimereformi eesmärk on tegelikult sandid tööle sundida. Ja kui nad tööd teha ei suuda,siis jätta nad täielikult elstusvahenditeta.Jätta nad lihtsalt nälgima,et omaksed neile leiba ja suppi ostaksid .On juhtumeid,kus isegi ratastoolis olevaile 60-aastastele inimestele antakse vaid 57 % töövõimekaotust ja öeldakse : "Õppige ära mingi istuv töö kui te püsti seista ega käia ei suuda. Õppige raamatupidajaks ! Õppige kindaid ja sokke kuduma ! Kui tööle ei lähe, siis võtame sellegi väikese toetuse ära !"