laupäev, 20. oktoober 2018

E-residentsus on puhas rahapesu - kas see toob Eestile kasu?

Eesti riik pakub 100 euro eest võimalust saada Eesti kodanikuks, väljavõte e-residency veebist.

Eestis räägitakse sellest, kui suurt kahju on toonud Danske Banki Eesti filiaali (endise nimega Forekspank ja Sampo Pank) rahapesu juhtumid Eesti riigile ja mainele. Aga sellest ei räägi keegi, et samal ajal on käimas aegade suurim rahapesu projekt, mille nimi on e-residentsus.

E-residentsus pole nimelt midagi muud kui rahapesu. Kus siis isik saab asutada ettevõtte selleks, et oma kodumaal maksude maksmisest kõrvale hiilida, registreerides ettevõtte Eestis, ilma tegelikult Eestis viibimata. See on klassikaline rahapesu skeem.

Seejuures pakub Eesti kodakondsust väga odavalt - ainult 100 euro eest. Nii odavalt ei võeta isegi Balti jaama peldikutes suhu.

Kui Eesti niivõrd laialt end müüb kui rahapesu keskust, siis võikski seda afišeerida, et Eestis saab tegeleda rahapesuga, nii nagu seda pakutakse Šveitsis ja Liechtensteinis, näiteks. Ja jääda endale kindlaks.

Muidu jätab Eesti kergelt skiso mulje, et ühelt poolt justkui taunitakse rahapesu ja kotitakse kohalikke ettevõtteid täiendavate nõuetega (kasusaajate täiendav registreerimine), et võidelda rahapesu vastu, aga samal ajal luuakse läbi e-residentsuse kõik võimalused rahapesuks ja tõmmatakse sellega endale rahvusvahelist tähelepanu.

Reaalsus on see, et Eesti kaudu käis massiivne rahepesu juba 1930ndatel aastatel ja sellega kaudu teenisid toonased riigi juhid Konstantin Päts ja Johan Laidoner väga korralikult, ja massiivne rahapesu käib ka nüüd, riigi juhtide eestvõttel ja korraldamisel. Aga miks siis seda salata ja inimesi lasta kottida? Võiks lasta kõik vabaks, ka kohalike inimeste jaoks. Eesti võiks maksud üldse ära kaotada ja teenida ainult rahapesu pealt, riigi tasemel, mitte nii, et väikse seltskond teenib sadu miljoneid ja ülejäänud vaatavad vesise suuga pealt.

Või kui leitakse, et rahapesu ei kõlba, siis lõpetada ära see e-residentsuse pull ja käituda igapidi korralikult.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

https://www.facebook.com/rahvusraamatukogu/videos/734421466893896/?__xts__[0]=68.ARAZ4tHyC-3NFGQUJ0Q1btBXadMstmCVu8ECNMb-2_nx0dM2LKj1wxDjFUYaciN4QL1vOGrYV2QWE7eZWqL-vKCXHyeHhWptQkM6w7e042LuxFfcUS81RHd47fzdd4t_goxNCybf4kWpoP8SMhs-E5BFSzvaECXSUaPAzxOYm8av0kDijJYNiElPDeOBVlboUrgJtKAEGV6wfJTKbKUExlSibyGOkaQBrDwyU0c&__tn__=-R

Inno võiks sel teemal postituse teha MIDA SINA TUNNEKSID, KUI SULLE OLULINE RAAMAT ÄRA KEELATAKSE?
ma pean silmas tüdrukute klubi ja siis oli vist veel ka olavi ruitlasel mingi case oma eidega sel teemal. hiljem tuli raivo kaer ja triin tulev rohkem hetkel ei meenu