neljapäev, 25. oktoober 2018

Ida-Euroopa on uus Aafrika

Uue seriaali Deutschland 86 plakat.

Telest hakkas jooksma uus Saksa seriaal Deutschland 86. See on jätk sarjale Deutschland 83, mis jutustas Ida-Saksa luure tegevusest. Uus seriaal viib meid Aafrikasse, kus maailma vägevad paar kümnendit tagasi madistasid. Seda kutsuti Proxy Wars.

Nüüd aga on kummalisel kombel saanud Ida-Euroopast uus Aafrika, kus maailma vägevad omavahel mõõtu võtavad. Taas, mitte otse, vaid nn proxy'de kaudu. Eesti ning teised Ida-Euroopa riigid on need nn proxy'd, kuhu juba kogutakse relvi. Nagu öeldakse, kui etenduse algul tuuakse lavale püss, siis lõpus teeb see pauku.

Eesti puhul on muidugi iseäralik see, et Aafrika nn proxy sõjad läksid Eestist mööda. Kokkupuudet oli ainult niipalju, et Tallinna kommivabrik Kalev ja teised suuremad ettevõtted tootsid kaupa Aafrika riikidesse. Nii Lääs kui NLiit ja tema liitlased võitlesid Aafrika pärast. Aafrikasse viidi (loe: müüdi) väga palju relvi ja toimus üks pidev sõdimine, vabaduse sildi all loomulikult. Surid miljonid inimesed.

Nüüd, kui proxy sõjad Eestile lähemale tulevad, siis võibolla vaadatakse sellele veidi teise pilguga. Ühtlasi on arusaadav, miks Saksamaa sõjalistele kulutustele ja üldse sõdimisele nii jahedalt vaatab - pärast kaht ilmasõda ja aastakümneid Külma Sõja eesliinil olemist on sakslastel sellest kõigest villand saanud.

Aga uusi sõdida tahtjaid jätkub. Ja need on Ida-Euroopa riigid, nagu väike Eesti. Eeldused on samad, mis olid Aafrikas: suur hulk vaeseid ja rahulolematuid inimesi ning välismaalt kergesti mõjutatavad poliitikud. Edasi hakatakse õhutama sõda ja valmistuma sõjaks, varutakse relvi, leitakse vaenlased ning üks kord see sõda ka tuleb. Ukraina on hoiatav näide, kus kihistumine on samuti väga suur ja kus toimub pidev sõjategevus. Ning kus USA ühelt poolt ja Venemaa teiselt poolt omavahel mõõtu võtavad. Klassikaline Proxy War. Ukraina on üks suuremaid relvaostjaid maailmas ja sõjategevust jätkub seal arvatavalt aastakümneteks - küll selle eest juba hoolt kantakse. Ja näha on, et sõjatanner laieneb.

Mis sellest kõigest tulevikus saab on ehk samuti kõige parem näha Aafrikas: miljonid näljahädalised, kes otsivad oma kodumaalt teed teistele mandritele.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mõni kuu tagasi ilmus Päevalehes väike nupuke: USA Kongress andis loa ameerika eriüksuslaste ehk OMON-i kasutamiseks balti riikides.

Anonüümne ütles ...

Eelmisele: Paluks linki selle nupukese kohta.

Anonüümne ütles ...

https://www.err.ee/853710/usa-uus-kaitsepoliitika-seadus-mainib-ka-eriuksuslaste-baasi-eestis