neljapäev, 11. oktoober 2018

Soome jaoks on euro olnud positiivne, aga Eesti jaoks katastroof

Euro on aidanud hinnad Soomes ja Eestis ühtlustada, väljavõte eestinen.fi veebist.

Soomes kiidetakse eurot, kuna see on aidanud hinnad Soomes ja Eestis ühtlustada. See tähendab, et viimase kümne aastaga on hinnad Eestis kerkinud ligi 50 protsenti. Soome ei ole enam Eestiga võrreldes kallis maa.

Eesti jaoks on see aga kurb asi. Ühelt poolt see, et rahvast peteti, kui räägiti, et euro tulek hindu ei tõsta. Teiselt poolt on kurb see, et kuigi hinnad on kerkinud 50 protsenti, on palgad jäänud samaks. See tähendab, et kuigi hinnad on samad, on palgad Eestis 3-4 korda madalamad kui Soomes.

Ja siis räägitakse, et Eestis on hea elada. Kust otsast?!

See on katastroof, mis Eestis praegu toimub. Seejuures on põhilised kannatajad vähekindlustatud inimesed ja pered.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tsi, siiamaani on meeles Ülle Madise mesijutt TVs, kus ta paljusõnaliselt kinnitas, et "euro hindu ei tõsta". Iga jumala kord, kui teda taas TVs juhtun nägema, tuleb meelde. Halb hakkab.

Anonüümne ütles ...

Vaesumise põhjus pole Eurodes ega EL-s vaid kohalike poliitikute rahvavaenulikes reformides,
Väikeriigile ei sobi liberaalne majandus- ja migratsioonipoliitika.
Ei tohi lühiajalise kasu nimel maha ärida ja võõrvõimureid teenida.
Eelistada tuleb omamaist. Alustada võiks pankadest.

Inno ütles ...

See on tõesti tõsi. Põhjamaades on pangad kõik riigipangad ja riik ajab pankade kaudu ühtlasi regionaalpoliitikat - kõik saavad omale lubada eluasemelaenu elukohast sõltumata. Eestis aga on kõik pangad välispangad, kes on kasumijahil. Paljud inimesed on jäänud laenuta, eriti maapiirkondades, probleemide korral tõstetakse pered kodudest välja. Selline asi oleks mujal Põhjamaades mõeldamatu. Põhjus on selge: Põhjamaade riigipangad ajavad Eestis Põhjamaade huve: et inimesed Eestist Põhjamaadesse elama koliksid. Eesti inimeste huve ei esindaja Eestis majanduslikus mõttes mitte keegi.

Kulla Kang ütles ...

EURO ON UUS EEK ,ega raha väärtus ei saa hindu tõsta, euro on asjade suhtes odavaks läinud asjad on ikka needsamad ainult eurosid on vaja rohkem.

Anonüümne ütles ...

Euro-ga saabuv hinnatõus oli tegelikult krooni devalveerimine.Krooni devalveerimisest räägiti juba varem ,peale seda kui "pronksööga" tellitud tüli tõttu, Venemaa Eesti põlistulu ehk transiidi sulges.Üleminek eurole oli reformierakonna kaval trikk ja tehti seda aasta enne valimisi.Otsene krooni devalveerimine oleks reformile halva maigu jätnud.