laupäev, 10. november 2018

Kas riigijuhid on lolliks läinud?

Viimasel ajal räägitakse üha rohkem sellest, et riigijuhid on lolliks läinud. See, et Venemaa ja USA presidendid ajavad naljakat juttu, pole enam eriline uudis. Aga Eesti puhul on hoiatav märk, kui Eesti president hakkab segast panema. Näiteks võrdleb roboteid autistidega.

Võibolla tuleb see asjaolust, et riigijuhid on endale liiga suured ülesanded võtnud. Eesti president on sõitnud mõne kuuga mitu tiiru ümber maailma ja tegeleb golbaalsete küsimustega. On loomulik, et see, mis toimub kodus, jääb kaugeks. Nii on see ka paljude teistega. Kõik ajavad mingeid globaalseid asju, kaasa arvatud kliima soojenemine ja muu, samas kui kodus on asjad üha rohkem käest ära. Eestis on tõsine probleem autistlikud noored, nende tulevik, aga president mõtleb hoopis robotite peale.

Autiste on Eestis üha rohkem ja see on tõsine probleem, mis arvatakse olevat seotud vaktsiinide ja vaktsineerimisega. Ehk, nagu sõjas öeldakse, collateral damage (tõlkes: loomulik kahju). Vaktsiinide kasutamisega kaasneb loomulik kahju. See pole suur, aga on olemas ja kuna vaktsiine kasutatakse rohkem siis on seda rohkem. Hea näide oli seagripp, mille vaktsiini tõttu said tuhanded inimesed omale puude - narkolepsia - kogu eluks. Sellised juhtumid on üha levinumad ja nendega tuleks tegeleda.

Kui Eestis aga juhtide kõnesid analüüsida, siis ilmselt leiab palju rohkem juttu mingitest robotitest ja isegi tulnukatest kui autismist ja narkolepsiast. Millest see tuleb? Kas sellest, et juhid on ravimifirmade poolt ära ostetud? Või ei taha nad tunnistada ebameeldivaid asju ja nendega tegeleda. Või lihtsalt on kahmatud omale liiga palju globaalseid asju, mille kõrval kodused teemad kahvatuvad ja välja ei paista.

Samas on elu maailmas lokaalne. Ka kliima soojenemine tuleb sellest, et liiga palju tegeletakse globaalsete asjadega ja liiga vähe kohapeal. Eesti on maailmas seoses oma põlevkivi põletamisega üks suuremaid saastajaid, aga pole kuulda olnud, et Eesti juhid selle teemaga tegeleksid, ei kohalikul ega laiemal tasandil. Samas allkirjastatakse kõiksugu kliimaleppeid, mille järgi tuleks põlevkivitehased kohe kinni panna. Elektriauto akude laadimine põlevkivist toodetud energiaga on ökoloogiline nonsens. Kus siin on loogika?

Aus vastus on: loogikat polegi. Maailma juhid tiirutavad mööda maailma ja peavad utopistlikke kõnesid ning allkirjastavad ebarealistlikke leppeid, samas kui elu planeedil maa muutub üha saastunumaks ja inimese elu rippub üha suurema juuksekarva otsas. Üha rohkem elatakse tänases päevas, selle asemel, et näha, millegi see tulevikus viib.

Kuni ühel päeval oleme kõik autistid siin maakeral, kel pole õhku, mida hingata, vett, mida juua ega toitu, mida süüa.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Robotid on väga toredad ja mis peaasi, väga ökonoomsed. President, kõik ministrid ja parlamendisaadikud asendatakse täielikult robotitega ja valimistel toimub lihtsalt poliitrobotite kollektiivne programmeerimine.
Ja kui mõni robot ka saba annab, siis saab ta välja vahetada täpselt nagu läbipõlenud lambipirni! :P

Anonüümne ütles ...

Varsti jäävad kõik abivajavad veidrikud vabakäigule, sest riigil ei ole ressursse ja kõike aiva kärbitake ja vähendatakse.
https://www.postimees.ee/6448610/seewald-jaab-minevikku-psuhhiaatriakliinik-kolib-mustamaele