neljapäev, 8. november 2018

Miks lapsed ei sünni - sest laste kõrvalt ei saa tööl käia


Eesti otsitakse põhjuseid, miks lapsi ei sünni. Üha levinud on trend, et lapsed sünnivad suurtes peredes, kus on niigi juba lapsi. Ja kus lapsi pole, sinna ka ei sünni. Miks see nii on?

Vastus on tegelikult lihtne: laste kõrvalt ei saa tööl käia. Nii lihtne see ongi. Eriti veel, kui lapsi on mitu ja/või mõni neist erivajadusega. Siis peab olema vähemalt üks vanematest, kes ei käi tööl. Üksikvanema puhul on asi veelgi keerulisem.

Tänapäeva töökohad on sellised, mis nõuavad intensiivset pühendumist ja kus ei saa lubada töölt puudumist. See on loomulik, majandus on muutunud väga intensiivseks ja efektiivseks. Muidu ei tule tulemust ja kasumit. Töötajatelt eeldatakse pidevat kohalolekut, lisaks õhtused koosolemised ja nädalavahetuse seminarid. Kui oled hea palgaga vastutaval tööl, pead olema kättesaadav 24/7. On täiesti selge, et laste kõrvalt sellist asja olla ei saa. Ehk peadki valima: kas karjäär või lapsed. Mõlemat korraga ei saa.

Ei aita ka see, kui sul on raha kogutud ja maja-auto olemas - kõige selle ülalpidamine on kallis, inflatsioon sööb säästud ning ikka tuleb tööle minna. Lihtsam on siis juba ilma lasteta.

Praegu on tavaks, et sul peab enne lapsi kõik olemas olema. Aga millal see juhtub? Raha kogumiseks ja kõigeks muuks kulub 20-30 aastat, selle aja peale on inimene juba vanuses, kus lapsi enam ei saa. Seega polegi võimalik, et lapsed sünnivad. See, et Eestis üldse lapsi sünnib, on suur ime, sest riigi poliitika on äärmiselt laste vaenulik ja kogu koorem on vanemate õlgadele pandud. Tänapäeval pole enam ka vanaemasid-vanaisasid abis lapsi hoidmas, sest ka nemad käivad tööl, sest pensioni-iga on tõstetud elueaga peaaegu võrdseks.

Praeguses elukorralduses laste kõrvalt tööl käia ei saa. Või kui käid tööl ja teed karjääri, siis pole laste saamine võimalik. Seepärast lapsi ei sünnigi ja sündivus Eestis on langenud viimase 200 aasta madalaimale tasemel, kuigi räägitakse, et inimesed elavad paremini kui kunagi varem ja palgad on megahead. Teistpidi vaadates: palgad ongi seepärast head, et lapsi pole.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Nii on.Aga ilmselt ka jääb.