neljapäev, 24. jaanuar 2019

Puuetega laste toetus tulebki! Uuel nädalal Riigikogus arutusel :)



Kui ma sellest kuskil aasta tagasi rääkima hakkasin, siis paljud ainult naersid. Isegi teised puuetega laste vanemad. Aga mina ei jätnud. Kirjutasin üha uuesti ja uuesti, et Soomes on näiteks sügava puudega lapse toetus 400 ja Eestis peab olema vähemalt pool sellest. Saatsin Riigikogu liikmetele ja sotsiaalministeeriumisse iga natukese aja tagant küsimusi ja ketrasin seda teemat Facebookis nagu jaksasin, ad nauseam. 

Nüüd on tulemus käes - Isamaa Kagu-Eesti esinumber Priit Sibul andis mulle üleeile teada, et Riigikogu sotsiaalkomisjonis oli see teema arutusel ning tehti ettepanek puudega laste toetusi tõsta ja ka diferentseerida. Ettepanek, mida täiskogu hakkab arutama, on see et keskmise puude puhul oleks toetus 138, raske puude puhul 161 ja sügava puude puhul 241 eurot. Täna kinnitas seda infot Facebookis ka Liina Kersna. Ettepanekut hakatakse arutama tuleval nädalal Riigikogu suures saalis.

Mida öelda? Suurepärane. Ja - oma õiguste eest tuleb võidelda. Niisama ei anna keegi sulle mitte kui midagi. Aga kui sa üht rauda piisavalt pikalt ja vihaselt taod, siis ühel hetkel midagi ikka saad. „Palju tahad, vähe saad, vähe tahad, mitte midagi ei saa,” ütles mu isa.

Aga see ei tähenda muidugi seda, et minu arvates sotsiaalsüsteemiga nüüd kõik korras on. Kaugel sellest. Ära tuleb kaotada puuetega inimesi kurnav abivahendite omaosalus 10 % ning tagada kõik eluks vajalikud abivahendid puudega inimesele tasuta kasutamiseks. Teiseks tuleb aru saada, et omaksehooldaja teeb oma lähedase eest hoolitsedes reaalset tööd, ning seda tööd vääriliselt tasustada. Vähemasti miinimumpalgaga.

Nüüd aga lähen ja avan šampuse :)

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Hooldekodus suudetakse enamasti miinimumpalka teeniva töötaja poolt hooldada mitut klienti. Ma ei näe põhjust, miks riigis, kus ressursse niigi vähe, peaks puudega inimese kodus hooldamine kõrgemini tasustatud olema.

Inno ütles ...

Vastupidi, kodus hooldamine on kõige odavam, seetõttu Euroopas selle peale üle minnaksegi. Eestis aga põletatakse raha hooldekodudes, kus ühe hoolealuse lapse peale kulub ligi 10 000 eurot kuus, kuna nad on tihti haiged ja vajavad lisaks haiglaravi.

KH ütles ...

10000 kuus?
Palun esita fakte oma väite tõestuseks

Inno ütles ...

Siin on üks artikkel, kus on juttu, et hooldekodus makstakse puudega lapse pealt 1300 eurot kuus:
https://www.ohtuleht.ee/714204/puudega-last-kasvatav-ema-kas-pean-oma-lapse-asenduskodusse-andma-selleks-et-riik-leiaks-ka-temale-1283-eurot-kuus
Aga oli ka üks varasem artikkel, kus arstid kurtsid, et hooldekodu lapsed on tihti haiglas, kus nende peale kulub 10 000 eurot kuus. Ma ei leia seda artiklit enam üles.
Igal juhul on lapse kusagil mujal hoidmine kui kodus juba praegu mitmeid kordi kulukam. Seetõttu ei tohiks koduhoiu toetuse tõstmine olla probleem, seda peaks rohkem ergutama, et vanemad oma lapsi hooldekodudesse ära ei annaks.

Inno ütles ...

Taanis ja mujal Põhjamaades minnakse üle täielikule koduhooldusele, kuna see on inimlikum ja kordades odavam kui selleks asutuste ülalpidamine. Seal on muidugi ka kõrgemad hooldustoetused, Eestis on need olematud. Eestis põletatakse raha asutustes, aga raha põletamine ongi Eestis kombeks. Sellepärast on maksud ja hinnad kõrged ning inimesed puruvaesed. Eestis tahetakse vanad ja väetid silma alt ära saada nagu nõuka ajal oli kombeks, et linnapilt oleks ilus ja puhas, aga see on väga kulukas.