neljapäev, 31. jaanuar 2019

Väga õige ettepanek: pealinn riigi keskele

Väljavõte Äripäeva veebist.

Mati Koselt väga õige ettepanek: viia pealinn riigi keskele.

Minu poolt veel lisaks, et kogu miljonilise riigi valitsemine peaks minimeerima ca 200 inimese peale,  ja NB! nende hulgas on valitsuse ja parlamendi liikmed.

Aitab suure riigi mängimisest olukorras, kus terve Eesti on üks linnaosa. Ja linnaosa valitsemiseks piisab täiesti paarisajast inimesest. Enamuse teenuseid saab outsource'ida eraettevõtetele, kui vajadus tekib.

Tallinna esindushooned saab maha müüa ja saadud raha eest teha korda koolid ja lasteaiad, ehitada valmis 2x2 põhimaanteed ning muuta tolmuvabaks maanteed Lõuna-Eestis.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ega muud ei oskagi kommenteerida, kui et väga õige jutt ja täitsa nõus. Pealinnkas võiks saada näiteks Paide või siis ehitada välja täiesti uus keskus, kus asub keskvõim. Kahjuks vist nii ei juhtu kunagi.

Anonüümne ütles ...

Kunagi ei tohtinud tähtsaid linnu rajada piiri äärde, sest vaenlane võis need kiiresti vallutada. Näiteks on Moskva väga õigel kohal.

Inno ütles ...

Väga õige. Helsingi sai Talvesõja ajal väga kõvasti räsida, kuna seda oli lihtne pommitada ja raske kaitsta. Pärast seda ehitati Helsingi alla sisuliselt teine linn, kuhu saab vajadusel varjuda. Vene pealinn viidi Moskvasse kohe pärast seda, kui Venemaa pärast revolutsiooni Soomest ja Eestist ilma jäi.

Anonüümne ütles ...

et siis rajame Põltsamaale metropoli? ajalugu käib vist tõesti ringiratast.

aga tänapäeval on tehniliselt võimalik, et "riik" asub kõikjal ja samal ajal üldse mitte kusagil, täielikult P2P põhimõttel. kui seda korralikult teha, oleks tegu peaaegu hävinematu struktuuriga.
ainult inimesed ei tule sellele kontseptile taha, sest inimmõistus on liiga inertne.

Inno ütles ...

Mingi sümboolne residents võiks ikka olla, mille juures saaks näiteks iseseisvuspäeva hommikul lipu heiskamist vaadata. :)

Anonüümne ütles ...

Inno, lipp on sotsiaalne konstruktsioon! xD

marie ütles ...

Minu lapse lasteaiarühmal oli täna plaanis ekskursioon Eesti Panka. Koos eeltutvustusega õpetajatelt, et see on Eesti keskpank jms... Suur oli lapse hämmeldus, kui õhtul vestluse käigus talle selgus, et Eesti keskpank ei asugi Eesti keskpunktis. Ta teab hästi kus see keskpunkt asub ja oli oma mõtetes valmistunud pikemaks reisiks;)
Mis oleks ju tegelikult täiesti loogiline, või mis?