laupäev, 9. veebruar 2019

Repsi küsimus, feministlikust vaatevinklist



Mida öelda Mailis Repsi „avameelse intervjuu” kohta feministlikust vaatevinklist? Mina ütlen, et äärmiselt nõme. Esiteks on selge, et „kannatav minister” üritab selle looga lollide hääli võita. Et hääletage minu poolt, kõik mahajäetud naised ja üksikemad, näete, ma olen täpselt nagu teie juuuuuuuu. 

Teiseks - selline käitumine ei sobi MINISTRILE. Šokis ja nuttev minister? Ja me räägime feminismist, et naised on oma ametis sama võimekad kui mehed? Kas te olete kunagi näinud, et mõni vastutusrikkas ametis olev MEES oleks oma luhtunud abielu ajakirjanduses taga nutnud? Mõni valitsuse liige, president, õiguskantsler, Riigikohtu esimees? Toomas Hendrik Ilvesel oli eraeluline skandaal seoses Evelini legendaarse katusesuudlusega. Kas me nägime pisarais Ilvest? Ja mida me sellisest Ilvesest mõelnud oleks? Et see mees ei sobi oma ametisse, selge see. Kui sul on selline positsioon, siis tuleb ennast kokku võtta. Või mitte sellisesse ametisse ronida, sest sul ei ole selleks sobivaid omadusi.

Kuidas saab riiki juhtida „šokis ja nuttev” minister? Ta on oma ametit häbistanud ja andnud mõista, et ei suuda oma emotsioone ohjeldada. See oleks okei, kui Reps oleks tavaline naine, kelle mees maha jättis. Siis võiksime mõelda, et vaene naine, mis ta kõik peab üle elama. Aga ta ei ole suvaline naine, ta on Eesti Vabariigi Valitsuse liige. Haridusminister. Üks mõjukamaid naisi Eestis. Ja sellisel positsioonil olles tuleb säilitada mingisugunegi väärikus. Kasvõi juba selleks, et teised riigid Eesti riiki tõsiselt võtaks ning naeruvääristama ei hakkaks. Minister esindab ju mitte ainult ennast, vaid ka tervet Eesti Vabariiki.

Õigemini - riik PÜSIB valitsusel. Püsib ka Riigikogul, presidendil, õiguskantsleril ja Riigikohtu esimehel (kujutage nüüd ette, et mõni nendest niimoodi käituks, näiteks Kersti Kaljulaid), aga ennekõike püsib riik valitsusel, kes teeb kriisi olukorras esimesed kõige tähtsamad otsused. Ja kui nüüd see, kes peab kriisi olukorras need esimesed kõige tähtsamad otsused tegema, on niivõrd ebastabiilne, siis millise mulje jätab see rahvusvaheliselt? Kasvõi näiteks Venemaale? Kui ma oleks Putin, siis ma plaksutaks käsi ja naeraks kõva häälega. Nii et Repsi intervjuu on ka julgeoleku küsimus. 

Kolmandaks tulen tagasi feminismi juurde. Jumal küll, naised on nii kaua võidelnud selle eest, et neid nende ametites tõsiselt võetaks, ja nüüd Reps põrmustab ühe looga kõik. Mees jätab maha ja minister juba pillib, pea ajakirjaniku süles? Kas Hillary Clinton on kunagi sedasi pisaraid valanud, kuigi Bill teda aastaid alandas? Mitte kunagi, sest ta teadis alati, mis on tema positsioon ja mida sellisel positsioonil olevalt naiselt eeldatakse.

Nii et igatepidi ülim ämber. Kõige rohkem on kahju sellest, et Reps on selle looga Eesti riiki ka rahvusvaheliselt naeruvääristanud. Aga seda enam on põhjust teda ja ausalt öeldes ka tervet Keskerakonda mitte valida.

Ülal piltidel Hillary Clinton (vasakul) ja Mailis Reps (paremal), kujutised Wikipediast. 

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

eps on erandlik naine, minister ja poliitik.

Anonüümne ütles ...

Ah, ära nüüd tuututa.
Kus sinu enda eneseteostus jäi? Kunagi olid selline alfaemane (lapsed on lollidele ja mis loosungeid sa veel rinnale tagudes korrutasid), pärast Innoga kohtumist passid samamoodi päevast-päeva lastega kodus, nagu enamus Eestimaa titemammad.

Minu arust on naiivne arvata, et minister on mingi imeinimene. Inimene, kel pole ühtegi emotsiooni lubatud.

Ilvest mingiks etaloniks tuua? Piinlik peaks olema.

Anonüümne ütles ...

Imetlusväärne naine.
Kasvada Savisaare jänkust nüüdsete valimiste tootemiks ...
Imeda kuuevarbaliselt välja pool tosinat järglast olles ise amal ajal Eest eksimatuim minister ...

Anonüümne ütles ...

Sellega ma nüüd küll nõustuda ei tahaks. Reps oli šokis ja nuttev kui naine, aga tema töö ei kannatanud. Kui suhe oli sassis juba eelmisest suvest, siis mina küll ministri puhul mingit erinevat käitumist ei märganud. Minister tohib olla samal ajal ka naine, just see ongi feministlik seisukoht, mitte ta ei pea muutuma robotiks. Tal on õigus kurvastada oma luhtunud peresuhte tõttu.

Anonüümne ütles ...

Irja, sa oled südametu. Mailis on eelkõige inimene, siis alles minister ja poliitik. Sa lahmid ilmselt seetõttu, et pole ise sellist südamevalu kogenud. Muidu oleksid tolerantsem. Aga sellega olen nõus, et see teema enne valimisi on nimelt nii avalikuks kistud, et hääli püüda. Peale valimisi vaevalt sellist nutulaulu logeda oleks olnud.

Anonüümne ütles ...

Olen sedapuhku Irjaga nõus. Reps kahjustas oma väärikust kui avalikkuse ette nutma läks.

Anonüümne ütles ...

Toetan ka Irjat, sellisel positsioonil olles Repsile selline hala ei sobi.
Mari

Irja ütles ...

Aitäh :)