neljapäev, 7. märts 2019

Miks IT-firmad ja tegijad Eestist lahkuvad? Sest Eesti ei küüni startup-sõbralikkuses isegi esimese 10 hulka


Eestil küll meeldib uhkustada, kui startup-sõbralik ta on. Jutu järgi jääb mulje, et on maailma parim keskkond. Tegelikkuses aga ei küüni Eesti isegi esimese 10 hulka.

Miks läks Transferwise ära Inglismaale? Sest Inglismaa koos USA-ga on maailma tipus. Miks Eesti ei võiks olla maailma tipus? See ei tohiks olla raske ülesanne, kui arvestada, et isegi India ja Poola on esikümnes.

Taustaks olgu öeldud, et Eesti on alles 16. kohal. Pole asi, millega uhkustada.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eestis ei ole ju sobivat tööjõudu ega ka tule, sest IT jaoks on vaja ikkagi kõvasti üle keskmise intelligentset inimkapitali. Eesti "intelligents" on aga enamuses Tallinna "Ülikooli" toodetud humanitaarid.

Inno ütles ...

Humanitaarid võivad ju ka ettevõtlusega tegeleda. Progejad saab palgata mujalt, nagu Skype'i taani-rootsi asutajad palkasid progejad Eestist. Kusjuures Skype'i peamine võlu ja ka „headus” Eesti jaoks polnud mitte asi ise, vaid asjaolu, et kasumit jagati ka lihtsate töötajatega, umbes nagu nüüd tegi Utilitase omanik Kristjan Rahu. Muidu on aga Skype tavaline piraatprogramm, nii nagu enne seda oli Kazaa. Kusjuures Skype pole isegi mitte originaalne. Aasta 2000 paiku esimese veebibuumi harjal lansseeris Eesti Telefon veebitelefoni, Netifon vist oli nimi, mis aga ei läinud käima, kuna inimestel olid ühendused kehvad ja hind oli ka krõbe. See projekt jäi soiku, kui mõni aasta hiljem tuli Skype välja täpselt sama asjaga, isegi kujundus oli algul sama, mis aga polnud seotud telekomiettevõttega ja pakkus telefonikõnesid üle maailma TASUTA.

ERE IHA ütles ...

Selle nimi oli "HOTIFON" ja ka töötas, sest esimesed 1000-st numbrist kasutan mina veel siia maani. Algasid 7777. Momendil Telias on ainult 1 mees, kes mäletab, aga nyyd kasutab TELIA ZOIPER tarkvara ning minu 7777....töötab yle maailma, kus on internet. Kahjuks ,kui keegi näeb ,et number algab 7777...ei julge keegi vastata. Ainult head tuttavad, kes teavad, et minu number on. Tegin nalja ja kirjutasin oma ERAMAA sildile info numbriks 7777... ja ongi "vaikus"

Anonüümne ütles ...

Nojah, aga kui progejad tuleb nagunii kusagilt mujalt tuua, siis miks peaks nad just Eestisse tooma ja sellise ettevõtte Eestisse tegema? Eesti muidugi loodab maksutulu, aga mida selline ettevõte sellest kõigest saab?

See ei ole veel kõik. Eesti maine ei ole maailmas midagi nii plekitu (eriti just viimasel ajal), s.t Eesti ettevõttel on seetõttu raskem turundust teha.
Kindlasti leidub ka tööjõudu, kes ei ole nõus 59. laiuskraadile kolima mitte mingisuguse raha eest. Muulasi siin ka eriti ei sallita ja paljud neist juba teavad seda.

Inno ütles ...

Ettevõte võiks olla Eestis, aga progejad on nagunii üle maailma laiali igal pool. Neid kuhugi tuua polegi vaja. Ega Skype'i poisse ka ei viidud ju kuhugi mujale oma tööd tegema, nad nokitsesid vaikselt Eestis edasi.

Anonüümne ütles ...

Ja miks peaks selline ettevõte üldse Eesti äriregistris olema? Kui mõni omanikest juhtub eestlane olema ja tal juhuslikult on natuke patriotismi, siis võib-olla emotsionaalsetel põhjustel. Aga päris ärimehed ei lase end sellistest emotsioonidest häirida.
Juhul kui progejad on 100% remote, siis ma tean küll täpselt, kuhu ma sellise ettevõtte kirja paneksin - ja see koht ei ole Eesti ega isegi mitte EU. Mitte mingil juhul. Ei midagi isiklikku, just business as usual.