esmaspäev, 15. aprill 2019

Natslusest

Sõim Eestis on nii valjuks muutunud, et ma lihtsalt pean selle kohta midagi ütlema. Sõimavad nii liberaalid kui konservatiivid, ainult et liberaalid nimetavad sealjuures konservatiive ka natsideks. Ma natuke seletan natsluse olemust. 

Enne kellegi natsiks nimetamist tuleb väga põhjalikult järele mõelda, sest kui seda tiitlit väga vabalt loopida, siis see ei aita vaba ühiskonna loomisele kuidagi kaasa, vaid mõjub hoopis natsismiohvrite kannatusi naeruvääristavalt. Hitler, Goebbels, Goering ja Eichmann olid sootuks teistsugused tegelased kui Helmed, neil oli selge agenda - dehumaniseerida teatud inimeste grupid -  ja nad töötasidki algusest peale selle nimel. Seal ei olnud midagi ebaselget, eesmärk oli konkreetne ja seda ei varjatud ka. EKRE balansseerib sageli piiri peal, kasutades kohati räigeid ja minu jaoks vastuvõetamatuid väljendeid (näiteks „tibla” ja „sitavanka”), aga üldjoontes partei siiski natslik ei ole. Muidugi sõltub sellest, mida natsluse all silmas pidada. Mina võrdlen Hitleriga, aga kui näha natslust ka tavalises konservatiivsuses, siis võib jõuda teistsuguse tulemuseni. Aga sellisel juhul on natslik ka Ameerika Ühendriikide Vabariiklik partei, kellele me Venemaa rünnaku puhul kõige rohkem loodame.

Hiljuti nimetas üks liberaal konservatiive „saastaks” ja teine „sitaks”, EKRE toetajad on tituleeritud „ekretiinideks.” See on klassikaline teise inimese dehumaniseerimine, mida tegid natsid - et keegi on untermensch. Nii et liberaalid sõimavad samuti ja kohati veel hulleminigi kui konservatiivid, aga kuna nad leiavad, et nende sõim on „kultuursem” ja nad ise on „targemad”, siis see sõim justkui polegi sõim, vaid hoopis nagu „nali” või „teravus”, mis on okei. Aga konservatiivide lihtsam ja robustsem tänavasõim on halb ja hukkamõistetav, sest sõimav inimene pole nii „tark” või „kultuurne.”

Selline sõimul ja sõimul vahe tegemine on aga samuti natslik ja meenutab Hannah Arendti raamatus „Eichmann Jeruusalemmas” kirjeldatud natsi, kes kahetses juutide tapmist, kuna nad hävitasid koos inimestega ka kultuuri ja tsivilisatsiooni, aga suhtus täie külmusega näiteks mustlaste tapmisesse, kuna nendel mingit kultuuri ja tsivilisatsiooni polnud.

Kommentaare ei ole: