teisipäev, 21. mai 2019

Majanduslik kasv on ikkagi seotud elanike arvuga


Maailma lähiaja kõige kiiremini kasvavad piirkonnad on kõik Indias. Pole ka ime, sest India rahvaarv kasvab kiiresti.

Eesti kiire kasv 1990ndatel aastatel ja veel 2000ndate algul oli seotud puhtalt sellega, et nn laulva revolutsiooni ajal sündis väga palju lapsi. Elanike arv kasvas kiiresti. See pani majanduse kiiresti kasvama. See oligi Eesti nn ime.

Nüüdseks on aga toss väljas, sest sündimus on madal ja elanike arv olnud pikka aega languses. Kõige suurem kahju Eestile oli (reformierakondliku) valitsuse otsus sajandi kõige suurema kriisi ajal kärpida, mistõttu laulva revolutsiooni põlvkond Eestist lahkus. Eesti kaotas ligi 100 000 noort inimest. See on suurim kahju, mis Eestile on kunagi tehtud.

Eestis räägitakse migratsioonist, et sellega on võimalik madalat sündimust korvata, aga näiteks Soomes läbi viidud uurimused näitavad, et migrandid (kui mõned üksikud erandid välja arvata) toovad kaasa languse, sest esiteks on nende sissetulekud ja tööviljakus väga madalad ja teiseks on nad suur koorem sotsiaalsüsteemile.

Eesti ei ehita üles mitte Ukraina ehitajatega, vaid sellega, kui oma ehitajad Soomest ja mujalt tagasi tuua. Kas on keegi, kes sellega hakkama saab?!

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Ei oska küll kujutleda, kes neid tagasi võiks tuua... mõnede arvates vist piisab selleks loosungist, umbes stiilis "nach Vaterland" ...