kolmapäev, 1. mai 2019

Mis nad Sulle maksid, Hans?

Kui mu isa 1948. aastal Tartus Võru tänaval, oma isale kuuluvas majas arreteeriti, siis tehti seda anonüümseks jääda sooviva tunnistaja sõnade põhjal. Mu isa oli Vorkutas, kus talviti võis olla isegi lausa viiskümmend kraadi külma, kaheksa aastat, aga ta ei saanud mitte kunagi teada, kes tema peale kaebas ja teda banditismile kaasa aitamises süüdistas.

Mu vanaema taheti 1949. aasta küüditamisega ära viia. Talle öeldi, et keegi oli tema peale kaevanud. Õnneks leidus üks vene ohvitser, kes vanaemale halastas ja ta koju saatis. Mu vanaema ei saanud kunagi teada, kes tema peale kaebas, sest see kaebaja soovis jääda anonüümseks.

Ma poleks mitte kunagi uskunud, et meie riigis, meie sellise ajalooga riigis, kus nii paljud inimesed on anonüümsete, põõsa taha jääda soovivate tunnistajate pärast kannatanud, tuleb ühel päeval jälle, nüüd siis juba vabas riigis, olla olukorras, kus üks pere peab anonüümsete tunnistajate pärast kannatama.

Mu vanaema pääses küüditamisest, sest hakkas nutma, kui talle järele tuldi. Vene ohvitseril hakkas tast hale ja ta lubas tal koju minna. Sellist inimlikkust Eesti ajakirjandusel polnud, kui Marti Kuusiku naine oma pere ja lapsed rahule jätta palus. Inimene viidi ikka ära, sinna, kuhu võimu nimel kõigeks valmis olnutel vaja oli.

Hans H Luik, ma ei tunne Sind enam ära. Kuidas on kunagise sõltumatu ajakirjanduse lipulaeva loojast saanud niivõrd mandunud tegelane, et ta laseb oma ajakirjanikel teha lugusid anonüümsete tunnistajate sõnade põhjal? Teha lugu, kui tegelikult lugu ei ole?

Mis nad sulle maksid, Hans? Kui palju sinu südametunnistus maksab?

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Õige tähelepanek, et on jõud, kes suunavad Eesti meedias ,nagu näiteks
H.Luik , Delfi Soonvald ja Sildam ERR-is. Ning nemad suunavad väiksemaid ettureid.
Aga öelge vastus Inno ja Irja küsimusele - Miks ei ole leidunud Eesti meedia
toimetustes selliseid inimesi, kellel on vastumeelne toimetuse peavoolu-lembus
ning kel pole tahtmist osaleda ajupesu propaganda tootmises ?
Miks me pole kohanud selliseid julgeid inimesi.
Vaadake kasvõi ERRi Ringvaadet - Kogu oma eksisteerimise aja on see kanal propageerinud ja edendanud LGBT, multikulti agendat. Eurovisiooni teema on ainult
mitte enam muusika edendaja, vaid noorte LGBT agenda reklaam ja promo.
Ning maksumaksja tasub selle agenda kulud. Eesti osaleb ikka veel Eurovisioonil ja
raiskab raha selle osalemises.
Aga terve mõistusega inimesed näevad globalistide popkultuuri edendamise läbi.
Terve mõistusega inimesed näevad, et topeltstandardid on nii meie meedias ja
poliitikas. Ning pragune solgitootmine paljastab meile, millised inimesed
tegelikult meediat toodavad. Punaste joonte tõmbajad on paljastanud oma näod.

Anonüümne ütles ...

Ekspress tulekski ümber nimetada Klatšijaks. (juhul muidugi kui see nimi juba võetud pole)

Anonüümne ütles ...

Ma arvan, et Hansule ei makstud ekstra mitte midagi - marjustini tubli õpilasena teeb ta seda kõike puhtast entusiasmist täpselt nagu ka mitu põlvkonda teisi ajakirjanikke! Ekspress upitas juba 90ndatel igasugustes "elustiililisades" kõikvõimalikke rõvedusi. Nojah, tol ajal veel üsna ettevaatlikult, aga siiski.

Muide, aeg oleks juba ka laulva revolutsiooni aegsed sündmused ümber mõtestada. Tuletada meelde, kes tegi, millal tegi, mida tegi ja vahepealse 30 aasta sündmuste valguses on juba üsna lihtne öelda, miks tegi. Kes oli loll idealist ja kes oli küüniline ärimees. Rahvas kes seda kõike tol ajal ammulisui uskus, oli nagunii loll.
Ei, ma ei igatse nõukaliidu järele, ma lihtsalt konstateerin fakti.

Anonüümne ütles ...

Midagi ei makstud vaid oodatakse millal hakatakse maksma!Olgem ausad ,ei elatu tänapäeva ajakirjandus enam ajalehe müügist.Elu läinud üle digitaalmaailma ja reeglina ennast ise toitvad ajalehed pigem kerjavad tasu.Siin aga alustas reformierakond meedia ülesostsmist mille lobasoo Ligi lausa avalikult välja ütles.Nüüd näidatakse muskleid ja oodatakse ka uuelt valitsuselt stabiilseid makseid riigieelarvest.Keeruline aeg tuleb.Ühest küljest võiks tänane valitsus maksmistega päevapealt muuta peavoolu meedia vaateid kuid kas see oleks õiglane ja kes teab mis mehed tegelikult võimule tulid?Pigem ikkagi peaks kohendama seadusi kus alatu laimu ja vale eest ootab reaalne karistus.

jevlampi ütles ...

Väidan, et otseselt ei liigu raha, sellele viitavad ka absurdsed "soodustused" reklaami ostul. Pigem on asi nii, et lepitakse kokku mingi suurem riigieelarvest saadav hüve - seni suurim ettvõtete nn. "tulumaksuvabastus", ning asutakse "soodustuse" kaudu kasumit võtma. Pank saab põhiosa, leheomanik oma jao "soodus"laenude näol (mis ei pea ju sugugi lehega seotud firmasse minema) ja see, kes eesti rahva õue peale õnne tõi, ehk rehvormierakond koos oma puudlitega, saab pöördumatu taganttuule ja "soodus"hinna kõigis meediakanaleis. Savisaar seda ei taibanud, ning püüdis Vanapagana moodi kõiki rahaga kinni maksta...mis sellest välja tuli, nägime ju ise. Üheks asjade sellise kägu kindlaks tõendiks pean meie viimast meediamajade vahelist sõda, kus EG noorukid ei briifinud oma skandaalsest Isamaa soodusreklaami alasest avastusest vanemaid ja lasti lugu lehte. Kiiresti leidsid omanikud aga ühise keele ja skandaal summutati. Kuusikuga.
Omaette küsimus on pöördumatu taganttuul ehk "sõna on vaba" teema läbi aastate ERJK silmade läbi vaadatuna - no oi, kuidas haiseb. Ja loomulikult keegi midagi ei algata...