esmaspäev, 28. oktoober 2019

Inno kriisiblogi: soovitan kõigile osta raadio, ja patareid ka sisse

Üks asi, mis ma soovitan pärast Võrus veedetud 7 tundi ilma elektrita, on osta omale raadio. Sest kusagilt mujalt infot pole võimalik hankida.

Kui elekter läheb ära, korteris elades, siis mõne tunniga on kõik akud tühjad, ja mobiilne internet on ka kadunud, nii et oled nagu kotis. Telekad ei tööta, internet ega arvutid. Aitab ainult raadio. Mida meil muidugi polnud, sest see on ajast ja arust riistapuu, mille kunagi ära viskasime. Aga asjata. Tegelikult peaks igas majapidamises igaks juhuks olema üks raadio, selline antenniga, patareitoitel.

Jah, mitte vesi ega toit pole kõige olulisemad, vaid raadio, et üldse teada saada, mis toimub. Seda siias, kui linnas on kõik ümberringi kottpime, nagu see Võrus oli. Telefonid ei töötanud, internet ja mobiilne internet olid maas. Elektrit polnud, nii et ei saanud ka telekat vaadata, aga kaabeltelevisioon oli nagunii ka rivist väljas. Praegusel digi-ajastul on tegelikult päris hull lugu, kui elekter ära kaob. Võrus sai seda kogeda.

Ning akupank võiks ka varuks olla, et mobiiltelefoni laadida. Sest kui levi nõrgeneb, mis juhtub, kui vool kaob ära, siis imeb mobiili aku kiiresti tühjaks.

2 kommentaari:

ann ütles ...

Hah, küllalt pika elektrikatkestuse korral hakkaks lihtsalt sama linna või küla inimesed omavahel rääkima ja info leviks nii - mida muidugi lühikese, st. ainult tunde kestva katkestuse puhul muidugi veel keegi ei viitsi suurt teha :P

"veendusin veel rohkem, kui habras on kõik, mis põhineb elektril" - see oli ühe Eesti naise lühikokkuvõte, kes elas mitte ammu tagasi (äkki eelmisel talvel) üle tugeva tormi keset Läänemerd asuval Ölandi saarel. Kuna majas, kus ta elas, oli ahi, siis elektrikatkestuse päevadel tuli valgel ajal puud tuppa ja ahi ära kütta tuua ning pimedal ajal võis siis (vähemalt soojas toas) tukkuda. Kellel selline võimalus puudus, need võtsid ahju-pliidiga majapidamised ajutiselt enda juurde.

Jah, mõelda, et alles minu mehe lapsepõlves oli inimeste sõltuvus elektrist veel väike. Mees meenutab, kuidas nende majapidamises puudus külmkapp: sealiha oli aidas tünnis tugevas soolvees (kus see ei riknenud isegi suvel palavaga), kartul keldris, vesi ämbriga sisse-välja, kemps väljas, maja otse loomulikult ahju/pliidi küttel. Suvisest äiksetormist põhjustatud elektrikatkestus ei põhjustanud isegi valguseprobleemi mitte (kui pimedaks läks, oligi aeg magama keerata), sügis-talvise tormi korral oligi ainus jah, see valguse puudumine õhtul/hommikul ehk tuli küünalaga asjatada - muud suust mitte. Kauplusautolt mingit toatemperatuuril säilivat söögikraami ikka sai osta, arved löödi kokku arvelauaga. Nüüd on aga seda elektrist sõltumist palju rohkem.

Tavaolukorras tunduvad ahjuküttega ja veevärgita elamised äbarikud - elektrikatkestuse korral on aga just nemad tugevamad: kütavad oma ahju-pliiti, toovad vett ja teevad süüa nagu ennegi.

Anonüümne ütles ...

Plussenergia majades puuduvad elektri katkestused ja elektriarved.

Mul teile etem lugu.
HHO genekas on populaarne,see toodab vesinikku.
HHO genekas toodab vesiniku koguses
mis kohe tarvitatakse,siis ei saa tekkida õnnetust.
HHO genekas paigaldatakse sisepolemismootorile, see asendab bensiini ja diisli vesinikuga. Ka hooneid saab kütta tasuta vesiniku hho geneka abil.

Oluliseim oskus on veest lahutada vesinikku. See on lihtne.
Omavahel ühendatud anumates olevale
veele paned anoodi ja katoodi,veele lisad toidu soodat,katoodi ja anoodi ühendad 9V akuga. Toimub elektrolüüs mis jagab vee vesinikuks ja hapnikuks. Vesinikku kasutatakse hoonete kütmiseks ja vesiniku autodes. Vesiniku autod erinevad elektriautodest akude poolest. Vesiniku autol on akude asemel vesiniku element.
Elektri ja vesiniku autode tootmise omahind on madalam bensiini-diisli autode omast. Paraku jaehind on kallim sest poliitika on vale.
Vesinik ei ole ohtlikum kui bensiin,ohutusnõuetest tuleb kinni pidada.
Kui teete elektrolüüsi siis vesinik ise ei plahvata aga kui süütad siis toimub tugev plahvatus mis teeb kurdiks,kaotad kuulmise terveks eluks. Tuleb kasutada kõrvaklappe ja süüdatava
vesiniku kogus ei tohi olla suur sest muidu tapab,purustab maja seinad. Muideks,bensiiniga on peaagu sama lugu kui tuba kattub bensiini aurudega ja toimub pisike elektrisäde,keegi lülitab lambitule
põlema,lülitis toimub elektrisäde siis toimub plahvatus ja maja lendab vastu taevast. HHO genekas toodab vesiniku koguses
mis kohe tarvitatakse,siis ei saa tekkida õnnetust.
Raketid lendavad kosmosesse vesiniku abil.
Filmis "Kiired ja vihased" NOX gaas on vesinik.
Veest vesiniku eraldamiseks on parim variant see kui kasutada kuiva
elektrolüüsi aparaati. Internetis nimetatakse seda hho generator.
Vaata www.instructables.com seal kirjeldavad kuidas ehitada hho genekat. HHO genekas toodab vesiniku koguses
mis kohe tarvitatakse,siis ei saa tekkida õnnetust.
Elektri tootmiseks ehita enda maja katusele tuulik ja päikesepaneel
sest siis saad elektrit tasuta ja selle abil elektrolüüsi tehes saad ka vesiniku tasuta-nii saad maja kütet tasuta. Vesinikuga kütmiseks on vaja katelt jne. Vesinik annab kuumust mitu tuhat celsiust,sulatab metalli. Bensiin annab kuumust 700 celsiust.
Vesiniku oktaanarv on 110.

P.S. Saksa tsepeliin ameerikas ise ei plahvatanud. Ta lendas yle ookeani euroopast ameerikasse ja seal vaenlased süütasid tsepeliini. Naftakompaniid soovivad,et ainult nende kütust ostetaks ja sestap likvideerisid alternatiivi.