neljapäev, 31. oktoober 2019

Pärast vanemate lahkuminekut ei tohiks lapsi lahutada

Väljavõte eestinen.fi veebist.

Soome info portaal Eestinen.fi vahendab Soome kolumnisti Petri Kolmoneni arvamust selle kohta, et peale vanemate lahkuminekut peaks abistama vanemaid selles, et säiliksid suhted lastega. Uuringute järgi on vanematega suhted säilitanud lapsed elus edukamad ja neil esineb vähem vaimse tervise probleeme.

Tõsi ta on, ka Eestis, et pärast vanemate lahkuminekut lahutatakse ka lapsed. Enamasti tähendab see, et lapsed lahutatakse ühest vanemast, enamasti isast. Samas näitavad rahvusvahelised uuringud, et lastel on varajases eas suurem kiindumussuhe hoopis isaga ning näiteks Soomes veedavad isad lastega rohkem aega kui emad. Kohtuotsustes aga määratakse enamikul juhtudel lapsed elama hoopis ema juurde ning isadel on võimalus lastega kohtuda vaid üksikutel päevadel.

Kuigi räägitakse, et lapsed on olulised, tekitab kummastust see, et vanemate lahkumineku puhul karistatakse eelkõige lapsi, kui nad lahutatakse vägisi ühest vanemast. Miks see nii on, on arusaamatu. Kui laps vanemast lahutatakse, siis ta võõrandub ning see mõjutab eelkõige last. Samas Eestis lahutatakse üle poolte abieludest, mis tähendab, et suurem osa lapsi pannakse kannatama. Ehk on Eestiski aeg asjad ümber mõelda? Riik peaks eelkõige abistama vanemaid, et nad saaks säilitada suhted oma lastega. Praegu, nagu öeldud, teeb riik kõik selleks, et lapsed vanematest lahutada.

Kommentaare ei ole: