kolmapäev, 30. oktoober 2019

Soomes vihatakse lapsi. Kas nii on ka Eestis?

Väljavõte eestinen.fi veebist.

Soome kirjanik Anssi Järvinen kirjutab, et Soomes ei sünni lapsi, kuna soomlased vihkavad lapsi, vahendab eestinen.fi. See tekitas Soomes palju elevust, aga ilmselt on tõsi taga.

Järvinen seob laste-viha Soomes pikka aega valitsenud agraarühiskonnaga. Ka see on ilm selt tõsi ja sama asi on siis ka Eestis. Lapsed olid ühiskonnas aktsepteeritud niikaua, kuni neid kasutati odava või lausa orjatööjõuna. Kui see pole enam võimalik, siis on suhtumine lastesse muutunud ja neid vaadatakse kui väikseid parasiite. Sellist suhtumist kohtab ka Eestis ja nii nagu Soomes, vaadatakse ka Eestis laste peale viltu: neil ei lasta olla lapsed.

Näiteks vanema kultuuriga maades Lõuna-Euroopas on suhtumine lastesse sootuks erinev. Võrreldes Eesti või Soomega seal lausa jumaldatakse lapsi. Täiesti siiralt armastatakse lapsi, mida Eestis või Soomes ei näe.

Eesti puhul on tunda koguni seda, et praegu on suhtumine lastesse negatiivsem kui nõuka-ajal. Kui nõuka-ajal olid väljas loosungid stiilis, et lapsed on meie tulevik jne, riigi propaganda toetas lapsi, siis nüüd seda enam pole. Seetõttu tõstab pead laste-vaenulikkus. Ja Eesti väga materialistliku ning kasumit taga ajava ühiskonna jaoks on lapsed selgelt koorem, millest soovitakse vabaneda.

On paradoksaalne, aga tõsi, et eestlased (ja ka soomlased) on valmis pigem vastu võtma pagulasi kui muutma oma suhtumist lastesse. Pigem antakse raha pagulastele kui lastega peredele. Pagulastele ehitatakse uusi keskusi ja maju, lastega pered virelevad kitsastes tingimustes. Põhjus on selles, et pagulastes nähakse odavat tööjõudu, tulu, aga lapsed on puhas kulu. Ja see on kahjuks fakt.

8 kommentaari:

ann ütles ...

Nojah, nagu Kauksi Üllegi oma hiljutises artiklis mainis: "Need, kelle rikkuse heaks oravrattad pöörlevad, on huvitatud vallalistest, kes on kooselus tööga". Kuratlikult hästi öeldud! Eks see on sellele va kapitalismusele iseloomulik suhtumine küll, mitte ainult Eestis, igal pool. Iseasi, kui suurt kaitsebarjääri see kapitalistide suhtumine kuskil riigis kohtab.

Mäletan, kuidas kunagi naistudengitena olime meie, põhjamaised (Skandinaaviamaade ja Eesti) tudengineiud, laste saamise võimaluse suhtes ikkagi kuidagi palju... avatuma mõtlemisega, et nooooo, kui on hea mees ja... siis täitsa ju võiks, kasvõi mitu last, et küll peale lapsepuhkust saaks oma tööelukest jätkata ja... kuidagi ikka saab. Lõunamaised tudengineiud vaatasid meid nagu hulle ja kiskusid suunurgad allapoole, et nojaa, lapsed on armsad küll, aga mõtlete ikka ka, millised ebamugavused kaasnevad isikliku lapsega? Üks ütles otse, et tema elab praegu boifrendiga ja nemad käivad õhtuti sageli sõpradega istumas, aga kui raha ei jätku ikka mõlemaks (väljaskäimiseks ja lapse ülalpidamiseks), siis parem jäägu see laps olemata. Nii et see lastesse suhtumine lõunamaades, nagu palju muudki, on selline vastuoskslik värk - jah, nunnumeetri osuti hüppab neil kergesti lakke, kui tänaval last näevad. Aga endal neil lapsi põhjamaalastest ikkagi keskmiselt vähem.

Ehk siis kapitalistide ihalus lastetute (või vähemalt vähelapseliste) järele kohtab ninnu-nännu lõunamaades isegi väiksemat kaitsebarjääri kui karustes põhjapoolsetes riikides.

Maris T ütles ...

Noh, üldine suhtumine lastesse võib Lõuna-Euroopas ju parem olla, aga millegipärast on just Vahemeremaades keskmine laste arv ühe naise kohta väikseim Euroopas, vt. näiteks Eurostati andmeid:
https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/mapToolClosed.do?tab=map&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tps00199&toolbox=types
Kummaline vastuolu, kas pole? Näib, et võõraste (väike)laste nunnutamine ja oma laste eest vastutuse võtmine on ikka totaalselt erinevad asjad... Torisev soomlane teeb oma vaiksel moel rohkem ära kui vaimustusest kilkav itaallane.

Anonüümne ütles ...

No järgmisel aastal hakkate teiegi saama 3nda lapsega suurt peretoetust.

Anonüümne ütles ...

Vabatahtlikult lastetud on vaid ca 10% lastetutest, ülejäänutel ikka muud põhjused, kas tervis ei võimalda, pole leidnud partnerit, majanduslikud raskused, sotsiaalsed ja psüühilised probleemid vms. Küllap neil lapsed oleks, kui nimetatud muresid poleks.

Irja ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Irja ütles ...

Toetused kuluvad lastega peredel alati ära. Rõõmustav on ka see, et sügava puudega lapse toetus tõuseb samuti jaanuarist kolmekordseks. Juuli hakkab saama 240 eurot kuus senise 80ne asemel.

Kõige raskemas seisus ongi kahe lapsega pered, alates kolmandast läheb tõesti kergemaks.

Anonüümne ütles ...

2 lapsega pered on tõesti kõige rohkem nn rahaliselt diskrimineeritud :(

Anonüümne ütles ...

Naised ei saa palka laste kasvatamise eest. Investeerivad palju raha,aega,tervist- kasumit ei teeni laste kasvatamise eest.
Laste tootmise eest naistele makse ei maksta. Ka osakuid,dividende,intresse naistele ei anta laste tootmise eest.
Laste tootmine on ebakapitalistlik, suisa kommunisik akt.

Laste tootmise eest teenivad kasumit pangad mil lastest saavad panga akud eluaseme laenu abil.
Seega, naised on panganduse sombid sest toodavad pangale lapsi tasuta.