neljapäev, 19. detsember 2019

Igal tüdrukul peab olema õigus teha puutööd!



Roosi käis issiga poes ja naases sellise tööriistakomplektiga :D Kodus asus innukalt haamriga toksima ning nüüdseks on valminud juba mitu nukumaja. Mul tuli selle peale kohe meelde, kuidas koolides sunnitakse siiamaani tüdrukuid kokkamis- ja käsitöötundi, selle asemel, et neil vabalt valida lasta, kas nad tahavad teha käsitööd või puutööd. Ja see on vale ning sügavalt inimväärikust alandav. Igal väikesel tüdrukul ja poisil peab olema õigus otsustada, millisest tööõpetuse tunnist ta soovib osa võtta. Või siis tuleb teha ühised tööõpetuse tunnid, kus kõigile õpetatakse samu asju. Mina vihkasin juba lapsena käsitööd (tööõpetuse tunni õmblus-, heegeldus- ja kudumistööd  tegi minu eest ära mu käsitööd teha armastav vanaema) ega tee seda siiani. 

Ärge leppige ebaõiglusega, protesteerige häälekalt, kui teie last diskrimineeritakse! Mina, nagu teate, teen seda alati :D

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eksid, juba ammu saab koolis valida, kas käsitöö või puutöö ja seda nii tüdrukutel kui ka poistel.

Anonüümne ütles ...

Ei vasta tõele, et sunnitakse tüdrukuid näputööd ja poisse puutööd tegema.
Minu lapselaps (tüdruk), kes hakkab gümnaasiumi lõpetama, käis juba aastaid tagasi puutöötundides, koos poistega. Kõigil oli võimalik ise valida, kumba gruppi tööõpetuses minna. Ja soovikorral sai vist ka õppeveerandi alguses gruppi vahetada. Ehk on see kooliti erinev ja igas koolis valikuvõimalust ei pakuta, kuid üldist sundi kindlasti ei ole.

ann ütles ...

Ka mulle meeldis väikese tüdrukuna väga puutöö. Maakodus oli minu onul väike töökoda, kus olid kõik põhilised tööriistad - haamrid, puurid, peitlid, väikse höövlid. Ja nii ma seal siis puutükke kokku klopsisin. Tegin ka peitliga puutükkidest laevukesi ja panin neid kraavile või tiigile ujuma. Tegin näiteks mitu laeva ja siis lasin nad voolava veega kraavis allavoolu sõitma, et näha, kumb laev sõidab veest välja ulatuvatest kividest osavamalt mööda ja võidab.

Kui koolis oleks puutööd pakutud, oleks ma kindlasti puutööd ka teha. Kuigi, mulle meeldis ka kudumine, heegeldamine, õmblemine ja portselanimaalimine. Ma oleks teinud kohe kõike - nii puutööst heegeldamiseni. Täiskasvanuna olen puhastanud, kittinud ja liiste asendanud vanadel talumaja aknendel ning lõpuks linaõlivärviga üle värvinud, samuti näiteks kardinaid õmmelnud. Käsitööd tuleb küll harva ette (sest pole nagu vajadust - kõike saab osta) - aga kui midagi teha, siis tegelikult on kätega millegi tegemine hästi mõnus tšill tegevus.

Aa, ja mis on väga lahe - Kalamajas on selline töökoda, kuhu saad aja kinni panna, võtta oma renoveerimist vajava mööblitüki või näit. ukse ja siis on seal olemas tööriistad, tingimused ja juhendaja - ning sa saad juhendaja hüva nõu abil, aga oma kätega enda asjade kallal nokitseda. Ma ise elan küll Eesti teises otsa ja kaugeks jääb - aga selle koha idee (ja sinna võib minna ju ka naine, eksole) on minu meelest ülilahe!

Anonüümne ütles ...

Nii huvitav komplekt, mis poest selle leidsite?